Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünya liderlerinden darbe girişimine tepkiler

        Askeri darbe girişimine tepki gösteren çok sayıda ülkeden hükümete destek mesajları geldi.

        ABD

        ABD Başkanı Barack Obama Türkiye'de darbeci askerlerin gerçekleştirmeye çalıştığı darbe girişimi ile ilgili açıklama yaptı.

        Obama, Türkiye'de yaşanan askeri darbe girişimi ile ilgili yaptığı açıklamada "Türkiye'de seçilmiş hükümet desteklenmelidir" dedi.

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ABD’nin, Türkiye’nin demokratik yollarla seçilmiş sivil hükümetine ve demokratik kurumlarına mutlak destek sunduğunu ilettiğini bildirdi.

        ALMANYA

        Almanya Başbakanı Merkel, "Tüm Alman hükümeti adına, Türk askeri birliklerin, ülkesinin seçilmiş Hükümetini ve seçilmiş Cumhurbaşkan'ını zor kullanarak devirme girişimini en sert bir şekilde kınıyorum." dedi.

        Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert iseTwitter hesabında yaptığı açıklamada, Almanya'nın Türkiye'de seçilmiş hükümetin yanında olduğunu bildirdi.

        Sözcü, Angela Merkel'in Türkiye'deki darbe girişimi ile ilgili Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ile irtibat halinde olduğunu aktardı.

        İNGİLTERE

        İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşerek, seçilmiş hükümetin yanında oldukları mesajını verdi.

        YUNANİSTAN

        Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Yunanistan'ın Türkiye'nin yanında yer aldığını belirtti.

        Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Çipras, "Türkiye'deki gelişmeleri yakından izleyen Yunan hükümeti ve halkı, güçlü bir şekilde demokrasi ve anayasal düzeni destekliyor." ifadelerini kullandı.

        BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili olarak, askeri müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

        BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada "BM Genel Sekreteri, askeri müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguluyor. Demokrasi ilkelerine uyum içerisinde, sivil kanun ve anayasal düzenin hızlı ve barışçıl şekilde sağlanması önemli olacaktır." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, BM Genel Sekreteri'nin sükunet, şiddetten uzak durma ve itidal ricasında bulunduğu bildirildi.

        NATO

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili olarak, "Türk halkı ve siyasi partilerinin demokrasi ve demokratik yollarla seçilmiş hükümete gösterdiği güçlü destekten memnuniyet duyuyorum." dedi.

        AVRUPA BİRLİĞİ

        Avrupa Birliği (AB) liderleri ortak açıklamayla, Türkiye'de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yaptı.

        AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin, AB ülkeleri adına yaptığı ortak açıklamada, "Türkiye, AB için önemli bir ortak. AB, demokratik yollarla seçilmiş hükümeti, ülkenin kurumlarını ve hukuk kaidesini tam olarak destekliyor. Türkiye'de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yapıyoruz. Gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz." ifadelerine yer verildi.

        AB ülkelerinin dışişleri bakanları, Türkiye'nin demokratik kurumlarına desteklerini bildirdi.

        AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'nin AB için kilit öneme sahip bir üye olduğunu belirterek, "AB demokratik bir şekilde seçilen hükumeti, ülkenin kurumlarını ve hukukun üstünlüğünü destekliyor." dedi. Juncker, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’de anayasal düzene süratle dönülmesi çağrısı yaptı.

        İRAN

        İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türk halkının darbe girişimine karşı duruşu ile ilgili "cesurca" değerlendirmesinde bulundu ve övdü. İran Dışişleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türk halkının demokrasi ve seçilmiş hükümetini cesurca savunması bölgede darbelere yer olmadığının ve teşebbüslerin de başarısızlığa mahkûm olduğunun kanıtıdır." ifadelerini kullandı.

        GÜRCİSTAN

        Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Türkiye'de demokratik yollarla seçilen hükümetin göreve devam etmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve Türk hükümetini desteklediklerini vurguladı.

        SOMALİ

        Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimini kınayarak, Türk halkının seçtiği demokrasi yolunun darbe girişimiyle değiştirilmeye çalışılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

        Somali Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada Mahmud, Somali halkının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı sonuna kadar desteklediğini bildirdi.

        Türkiye'yi dünyadaki en etkili ülkelerden biri olarak nitelendiren Mahmud, ülkede anayasal düzene ve demokratik yasalara saygı duyulması çağrısında bulundu. Mahmud, darbe girişiminin geri püskürtülmesinden duydukları memnuniyeti ifade etti.

        UKRAYNA

        Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Türkiye’de yapılan darbe girişimine tepki göstererek, Ukrayna’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve Türk hükümetini desteklediğini bildirdi. Poroşenko, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Demokrasinin temel prensiplerine saygı gösterilmelidir. Ukrayna demokratik olarak seçilen Türkiye’nin Cumhurbaşkanını ve hükümetini destekliyor.” ifadelerine yer verdi.

        FAS

        Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’nin anayasal düzenine karşı yapılan darbe girişiminin kabul edilemez olduğu belirtildi. Açıklamada, “Fas, kardeş ve Müslüman ülke Türkiye ile her zaman dayanışma içerisinde olacaktır.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Türkiye’deki anayasal düzeni koruma çağrısı yapıldı.

        BOSNA HERSEK

        Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimine ilişkin, "Ordunun görevi devletini korumaktır, başka bir şey değil. Ordunun kontrolü eline alma hakkı yoktur." dedi.

        "Yaşananlar, Türkiye'nin kalkınmasına ve demokrasi yolunun engellemesine karşı tehdittir." ifadesini kullanan İzetbegovic "Kardeşim Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkına, Bosna Hersek'in güçlü bir desteğine sahip olduklarını söylemek istiyorum." diye konuştu.

        TUNUS

        Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi, İstanbul ve Ankara'da FETÖ'den darbe girişimini kınadı. Nahda Hareketi'nin resmi internet sayfasından Gannuşi imzasıyla yayınlayan yazılı açıklamada, "Nahda Hareketi Türkiye'de ordudan bir kanadın Türk halkının iradesi ve demokratik anayasal kurumların ihlaline yönelik isyan hareketini reddedip kınamaktadır." ifadesi kullanıldı.

        PAKİSTAN

        Pakistan'ın Başbakanı Navaz Şerif, darbe girişimini kınadı. Şerif'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Pakistan halkı ve hükümetinin en büyük dileğinin Türkiye'de huzurun en kısa zamanda tesis edilmesi olduğu belirtildi.

        BALTIK ÜLKELERİ

        Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya, darbe girişiminin ardından Türkiye'de seçilmiş hükümeti desteklediklerini bildirdi.

        Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Twitter hesabından darbe yapanları kınayarak, "Türkiye’de darbe girişiminde bulunanlar, demokrasi temelini harabeye döndürüyor. Bizim seçilmiş hükümeti desteklememiz gerekir.” ifadelerini kullandı.

        Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de Ankara ve İstanbul’da yaşanan olayları kınadığını ifade etti.

        Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves de Twitter hesabından, "Türkiye’den gelen haberlerden endişeliyiz. Demokrasi, insan hakları ve hukuka saygı duyulmalı." yorumunu yaptı.

        AZERBAYCAN

        Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, FETÖ'nun darbe girişimine karşı Türk halkı ve devletine destek açıklaması yayımladı.

        Bakanlığın açıklamasında, yaşananlar, Türk halkının demokratik yolla seçtiği hükümete karşı bir grubun darbe girişimi olarak nitelendirildi. Türk milleti ve devletinin birlik göstererek bu girişime karşı çıktığının belirtildiği açıklamada, "Türkiye'de yaşanan olaylar bizi ciddi şekilde tedirgin etti ve sarstı. Kardeş Türk halkı ve devletinin yanında olduğumuzu beyan ediyor, durumun yakın zamanda sabitleşeceğine ve normalleşeceğine emin olduğumuzu belirtiyoruz." ifadelerine yer verildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ