Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Putin ile görüşme sonrası Obama'dan Suriye açıklaması

        ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Çin'de yaptığı görüşmede Suriye'deki son durumu ele aldıklarını belirterek "Esed rejimi hesap vermeksizin bombardımana devam ediyor. Bu da El Nusra'nın, aslında özünde teröre sempati duymayan ama şimdi Esed'e karşı mücadele verenleri haklı gören insanları devşirmesine yol açıyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Şimdiye kadar, ABD ve Rusya'nın dikkatini DAEŞ ve El Nusra gibi ortak düşmanlara odaklamasını sağlayacak, Suriye'de gerçek bir ateşkese varılması yolunda çok verimli görüşmeler yaptık." dedi.

        Obama, Çin'in Hangcou kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin sonunda basın toplantısı düzenledi.

        Barack Obama, zirve sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le 1,5 saat süren görüşmenin nasıl geçtiğine ilişkin soruya, "Konuşmamız gereken bir dizi mesele vardı ama iki tanesi çok önemliydi. Bunlar, haberlere de yansıdığı gibi, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yürüttüğü, Suriye'de anlamlı, ciddi, uygulanabilir bir ateşkes sağlamanın yollarını arayan görüşmeler ve orada savaşın büyük yükü altında acı çeken ailelere, çocuklara, kadınlara insani yardım ulaştırma kapasitemizdi." yanıtını verdi.

        Geçmişte Suriye'de ateşkes sağlanması için girişimlerde bulunulduğunu ve bunun şiddeti bir ölçüde azalttığını hatırlatan Obama, daha sonra yavaş yavaş ateşkes öncesi döneme geri dönüldüğünü söyledi.

        Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Esed rejimi hesap vermeksizin bombardımana devam ediyor. Bu da El Nusra'nın, aslında özünde teröre sempati duymayan ama şimdi Esed'e karşı mücadele verenleri haklı gören insanları devşirmesine yol açıyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Şimdiye kadar, ABD ve Rusya'nın dikkatini DAEŞ ve El Nusra gibi ortak düşmanlara odaklamasını sağlayacak, Suriye'de gerçek bir ateşkese varılması yolunda çok verimli görüşmeler yaptık."

        Bunun zor bir müzakere süreci olduğunu ve henüz istenilen noktaya varılmadığını belirten Obama, kendisinin Dışişleri Bakanı Kerry'ye, Putin'in de Lavrov'a bu konu üzerinde gelecek günlerde de çalışmaları yönünde talimat verdiklerini söyledi. Obama, "Bölgedeki halka ne kadar çabuk nefes aldırırsak o kadar iyi olacağız." dedi.

        Barack Obama, daha sonra atılacak adımın ise Suriye sorunuyla doğrudan ya da dolaylı ilgili tüm tarafların katılacağı bir siyasi çözüm arayışı olacağını ifade etti.

        "MİNSK YAPICIYDI AMA SONUÇ ALICI DEĞİLDİ"

        Putin'le Ukrayna'daki son durumu da görüştüğünü aktaran Obama, Minsk anlaşması tümüyle uygulanana kadar ABD'nin yaptırımları kaldırmayacağını söyledi. Görüşmede Minsk anlaşmasının bir an önce uygulamaya geçirilmesi gerektiğinde mutabık kaldıklarını belirten Obama, anlaşmaya ilişkin, "Yapıcıydı ama sonuç alıcı değildi. Bunun tamamlandığını görmemiz gerek." ifadesini kullandı.

        G20 LİDERLER ZİRVESİ

        Obama, görev süresi dolmadan önce son kez G20 Zirvesi'ne katıldığını söyleyerek bu yılki zirveye ev sahipliği yapan Çin'e teşekkür etti.

        Yeni iş alanları açmanın önemine vurgu yapan Başkan Obama, ABD'nin 2010 yılındaki ekonomik bunalımında olduğu gibi yeni bir bunalıma girmemek için iş alanında farklı koşullar geliştirdiğini, ABD’de işsizlik oranını yarı yarıya azalttıklarını söyledi.

        Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le yaptığı görüşmede, iklim değişikliği, küresel sağlık, nükleer güvenlik ve barışı koruma gibi birçok alanda iş birliğini geliştirmenin yollarını ele aldıklarını belirtti.

        Ulusların karşılaştığı problemleri tek başına çözemeyeceğini kaydeden Obama, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin iş birliği yapması gerektiğini vurguladı.

        Obama, G20 Zirvesi’nde gençler için istihdam fırsatlarının oluşturulması ve bunların adil bir şekilde dağılımı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

        ABD ve Çin'in iklim değişikliğine ilişkin "Paris Anlaşması" onay belgelerini BM'ye teslim ettiğini hatırlatan Obama, bu yıl sonunda anlaşmanın yürürlükte olacağını kaydetti.

        Obama, karşılaşılan karmaşık sorunların birlikte ve planlı hareket edilmeden çözülemeyeceğini ifade ederek "Anlaşmalar her zaman kolay olmaz, sonuca da her zaman çok kolay ulaşılmaz. Farklı bakış açıları olabilir, bazen görüşmeler hüsranla sonuçlanabilir. Fakat bir sürecin nasıl olduğu ve gelecekte nasıl devam edeceği böyle ortaya çıkar." dedi.

        AB'NİN APPLE'A ÇIKARDIĞI 13 MİLYAR AVRO VERGİ BORCU

        Obama, AB’nin Apple'a İrlanda'daki faaliyetlerinden dolayı 13 milyar avro geriye dönük vergi borcu çıkarmasına ilişkin bir soru üzerine, vergiden kaçınma ya da vergi kaçırma konusunu G20 Zirvesi'nde gündeme getirdiklerini belirterek bu meselenin çok karmaşık bir konu olduğunu söyledi.

        Barack Obama, "Biz sadece G20 ülkeleri değil diğer organizasyonlarla da bu konuyu ele aldık. Örneğin OECD gibi oluşumlarla bu konuyu ele aldık. Biz spesifik olarak Apple üzerinde durmadık, genel bir düzenleme için çaba harcadık." diye konuştu.

        OBAMA-DUTERTE GÖRÜŞMESİ

        Obama, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ile yarın yapacağı görüşmeyi hatırlatan bir gazetecinin, "Duterte uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele kampanyası kapsamında pek çok kişinin öldürüleceği şeklinde açıklama yaptı. Yapacağınız görüşme, 2 ay içinde yaklaşık 2 bin 400 kişinin öldürülmesini onaylamak anlamına gelmez mi?" şeklindeki sorusuna, Duterte'nin çok renkli bir kişiliğe sahip olduğu yanıtını verdi.

        Duterte ile görüşmede "yapıcı ve verimli" konuşmalar yapabileceklerini ifade eden Obama, Filipinler halkının ABD’nin en yakın dostlarından ve müttefiklerinden biri olduğunu söyledi.

        Sadece Filipinler'de değil, dünya çapında uyuşturucu ticaretinin getirdiği büyük yükün farkında olduklarını ve bununla mücadelenin zor olduğu vurgulayan Obama, uyuşturucuyla mücadelenin temel uluslararası normlara uygun olmasını savunduklarını dile getirdi.

        ABD’nin Filipinler ile tarihi ilişkilerinin önemini vurgulayan ABD Başkanı Obama, kendisinin de Filipinler halkı ile sıcak ve verimli bir bağa sahip olduğunu ve bunun bu şekilde devam etmesini beklediğini ifade etti.

        Doğru ayarlama ve zamanlama ile mümkün olan en iyi görüşmeyi yapacaklarından emin olmak istediğini kaydeden Obama, suç ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede ortak bakış açısına sahip olduklarını ve bunu doğru yolla yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ