Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında sonuçsuz kalan müzakerelere ilişkin, sürecinin ilerlemesi için henüz bir yol bulunamadığını ancak bu yolun bulunması için liderlerle görüşmelerinin devam edeceğini söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Eide'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, Kıbrıs Türk tarafı adına müzakereyi yürüten Özdil Nami ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu da hazır bulundu.
Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Eide, her iki liderin de Kıbrıs sorununu çözme yönünde istekleri olduğunu belirterek, bundan şüphe duyulması için herhangi bir gerekçe bulunmadığını dile getirdi.
MEKİK DİPLOMASİ DEVAM EDECEK
İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yapılan görüşmelerde gelinen aşamanın sürecin ilerlemesi açısından engel yarattığını, yapılması gerekenin bunun aşılması için yol bulmak olduğunu belirten Eide, “Bunu henüz yapamadık, bu temasların devam etmesi gerekecek. Bunun kolay olacağını zannetmiyorum. Mekik diplomasisi devam edecek.” dedi.
Eide, müzakere masasına dönme kararının liderlere kalmış bir şey olduğuna işaret ederek, liderlerin görüşme tarihi için henüz üzerinde anlaşmaya varılmadığını, İsviçre’de üzerinde çalıştıkları tarihler bulunduğunu ancak görüşme tarihinden daha önemli olanın “büyük fotoğrafa odaklanmak” olduğunu söyledi.
Müzakere süreçlerinde son aşamanın her zaman en zoru olduğuna değinen Eide, başarıya ulaşılan tüm çözüm görüşmelerinin bir aşamasında kriz yaşandığını vurguladı.
MÜZAKERELERDE YAŞANAN TIKANIKLIK
BM Danışmanı Eide, Kıbrıs müzakerelerinde 19 ayda küçük anlaşmazlıkların çıktığını ancak bugüne kadar ciddi bir kriz yaşanmadığını belirterek, bugün yaşanan tıkanıklığın Mayıs 2015’ten itibaren yaşanan en ciddi tıkanıklık olduğunun altını çizdi.
Müzakerelerin liderler tarafından yürütülen bir müzakere süreci olduğunu ve kendisinin de buna büyük saygı gösterdiğini dile getiren Eide, müzakere sürecinin ilerlemesi için henüz bir yol bulunamadığını ancak bu yolun bulunması için liderlerle görüşmelerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.
Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Taraflar, 20-21 Kasım'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yürütülen müzakerelerden de sonuçsuz ayrılmıştı.
"Bu tarihi fırsatın kaçmasına izin vermeyin"
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun: Gerginliğin tırmandığı bir bölgede ve dünyada bu tarihi fırsatın kaçmasına izin vermeyin
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Başta garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık olmak üzere tüm ilgili tarafların önümüzdeki günlerde liderleri desteklemek için elinden gelen her şeyi yapması müzakereler ve Kıbrıs'ın geleceği açısından kritik önem taşıyor" dedi.
BM Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamaya göre, İsviçre'deki Kıbrıs görüşmelerinin sonuçsuz kalmasının ardından, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'ye Kıbrıs liderlerine sorunun çözümü için destek vermeleri çağrısında bulundu.
Ban, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'den İsviçre'deki müzakereler hakkında bilgi aldı.
Kıbrıs halkının çözümü hakettiğini ve müzakerelerde şimdiye kadar çok önemli aşama kaydedildiğini vurgulayan Ban, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis'a "Gerginliğin tırmandığı bir bölgede ve dünyada bu tarihi fırsatın kaçmasına izin vermeyin." çağrısında bulundu.
BM'DEN GARANTÖR ÜLKELERE ÇAĞRI
Ban, Akıncı ve Anastasiadis ile bundan sonra atılacak adımları görüşmek üzere temaslarda bulunacağını ifade etti.
Müzakerelerin son aşamasında geçici sorunlar yaşanmasının normal olduğuna dikkati çeken Ban, bütün taraflara görüşmelerin devam etmesini zorlaştıracak açıklama ve eylemlerden kaçınmaları çağrısı yaptı.
Ban, "Başta garantör ülkeler Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık olmak üzere tüm ilgili tarafların önümüzdeki günlerde liderleri desteklemek için elinden gelen her şeyi yapması müzakereler ve Kıbrıs'ın geleceği açısından kritik önem taşıyor." ifadelerini kullandı.
Ban Ki-mun, Mustafa Akıncı ile görüştü
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile telefonda görüştü
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile telefonda görüştü.
KKTC Cumhurbaşkanlığından alınan bilgiye göre, Ban, Akıncı'yı telefonla arayarak, Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecine verdiği desteği yineledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı da BM Genel Sekreterine, İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasındaki Kıbrıs müzakerelerine ilişkin bilgi vererek, Türk tarafının yapıcı tutumunu ve attığı olumlu adımları anlattı.
Görüşmede, Akıncı ayrıca Ban'a müzakerelerdeki Kıbrıs Türk tarafının 2016 yılı çözüm hedefini ve kararlılığını yineledi.
Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Taraflar, 20-21 Kasım'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yürütülen müzakerelerden de sonuçsuz ayrılmıştı.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.