Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Boşanan Hıristiyanlar yeniden evlenemez!"

        Mısırlı Kıpti Ortodoks Hıristiyanların Lideri Papa 3. Şenuda, boşanan Hıristiyan erkeklerin, mahkeme kararına rağmen yeniden evlenemeyeceklerini açıkladı. Şenuda, kendi içişlerine müdahale eden mahkemenin kilisenin prensipleriyle de ters düştüğünü öne sürdü.

        Geçtiğimiz hafta kararını açıklayan mahkeme, boşandıkları halde yeniden evlenmelerine izin verilmeyen iki Hıristiyan'ın taleplerini yerinde bularak kilisenin bu yöndeki kararlarına karşı çıkmıştı. Şenuda daha önce de benzer bir karar alan mahkemeye karşı harekete geçerek kanunun uygulanmasını engellemişti. Şenuda, kendisiyle birlikte önde gelen 90 Kıpti liderin bir belgeye imza atarak mahkeme kararına karşı çıktıklarını belirterek, "Bu açıklamamız mahkeme kararına olan itirazımızın göstergesidir" dedi.

        Kıpti Kilisesi gittikçe nüfusları eriyen Hıristiyanları kontrol altında tutabilmek için yoğun bir çaba sarf ediyor ve Hıristiyanların boşanmaması yönünde büyük bir gayret gösteriyor. Kilise, İslamiyeti seçen Hıristiyanlara da ağır ve caydırıcı yaptırımlar uyguluyor. 85 milyonluk Mısır nüfusunun yaklaşık yüzde 5'ini oluşturan Kıptilerin nüfusa oranının 20. yüzyıl başlarında yarı yarıya olduğu, ancak ABD ve Kanada'ya göçlerin yanı sıra Hıristiyanlar arasında doğum oranının hızla düşmesinin Kıptileri çok küçük bir azınlık durumuna getirdiği belirtiliyor.

        Kıptiler Mısır nüfusunun küçük bir oranını oluşturmalarına rağmen Ortadoğu'daki en büyük Hıristiyan azınlık olarak adlandırılıyor. Mısır Kıpti Kilisesi Hıristiyanlığın Ortodoks mezhebinin üç büyük kilisesinden birini oluşturuyor. Diğer iki büyük kilise ise Fener Rum Ortodoks Kilisesi ve Rusya Ortodoks Kilisesi.

        Kıptiler, Mısır'da büyük bir ayrımcılığa maruz kaldıklarını, özellikle istihbarat ve ordu gibi önemli görevlerde yükselemediklerini öne sürüyor. Ancak Hıristiyanlar, özellikle Mısır ekonomi hayatında önemli bir yer tutuyor. Orascom şirketinin sahibi Saviris ailesi, Ortadoğu'nun en zengin aileleri arasında yer alıyor. Ayrıca Mısır kabinesinde de iki bakanlık Hıristiyanlara veriliyor.

        Zina suçu olmadıkça boşanan hiçbir erkeğin yeniden evlenmelerine izin vermeyeceklerini duyuran Papa Şenuda, "Kilise, kanunlara saygılıdır ama İncil dışında hiçbir kararı kabul edemez" ifadelerini kullandı. Mısır'da özellikle evlilik ve miras gibi konularda İslam ve Hıristiyanlığa ait esaslar temel alınıyor. Son yıllarda zaman zaman alevlenen çatışmalara rağmen Mısır'da Müslümanlarla Hıristiyanlar barış içinde birlikte yaşıyor.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ