Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Cenevre'de barış girişimleri

        İsrail’deki yangınla biraz ısınan ilişkiler Cenevre’deki görüşmeyle masaya yatırıldı. İsrail basını, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Mavi Marmara baskınını soruşturan BM Komisyonu’nun İsrailli temsilcisi Yosef Ciechanover’in görüştüğünü yazdı. Ankara da görüşmeyi doğruladı.

        İsrail’in Mavi Marmara gemisine yönelik saldırının ardından bu ülke ile yaşanan diplomatik krizin sona ermesi için iki ülke diplomatları Cenevre’de bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, görüşmelerin ‘ilk turunun tamamlandığı’nı aktardı. Ankara, iki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesi için özür ve tazminat taleplerinde bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile Gazze’ye yardım götüren gemilere düzenlenen baskını soruşturan BM Komisyonu’ndaki İsrailli temsilci Yosef Ciechanover’in Cenevre’deki buluşması, İsrail basını tarafından dün duyuruldu.

        DIŞİŞLERİ: ‘GÖRÜŞÜLDÜ’

        Haaretz’de yer alan habere göre, üst düzey bir İsrailli yetkili “Ciechanover ile Sinirlioğlu’nun krizi sonlandıracak bir taslak anlaşma üzerinde çalışacaklarını” açıkladı. Türk tarafının 31 Mayıs’ta Mavi Marmara’ya düzenlenen ve 9 Türk’ün öldüğü operasyonla ilgili özür beklediğini ve ölen kişilerin ailelerine tazminat ödenmesini istediğini hatırlatan gazete, İsrail Başbakanlık kaynaklarının Türkiye ile temasları doğruladığını, konuyla ilgili daha fazla detay vermediklerini belirtti.

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal da görüşmeyi doğruladı ayrıntı vermedi.

        Bu arada Haaretz yazarlarından Zvi Barel, yangınla ilgili Netanyahu ile Erdoğan arasındaki konuşmaya değinerek Netanyahu’nun “Bu olayın ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için bir fırsat oluşturacağından eminim” dediğini ve bu sözlerin, İsrail’in Türklerle uzlaşma niyetine ilişkin ipucu gibi gözüktüğünü kaydetti.

        Netanyahu’nun ayrıca Erdoğan’a İsrail’in minnettarlığını göstermek için bir yol bulacağını da söylediğini ifade eden Barel, “Eğer İsrail üzüntüsünü belirtir ve Mavi Marmara’da öldürülen Türk siviller için özür dilerse, bu bir trajedi oluşturmaz” dedi.

        “Barış eylemcileri kötü niyetli bile olsa, İsrail kayıpların meydana gelmediği bir operasyon yapabilirdi” görüşünü dile getiren Barel, baskında ölen Türklerin ailelerine tazminat ödenmesinin kendi içinde sorumluluğun kabul edildiği anlamına gelmeyeceğini, tazminatın insani bir jest olarak görülebileceğini yazdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ