Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Saatte 50 uçak inecek - AIRPORT Haberleri

        DHMİ Genel Müdürü Birdal, Atatürk Havalimanı’nın bu yaz yetersiz kalacağını belirterek 3. havalimanına destek verdi. Atatürk Havalimanı’nda kapasite artırma çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Birdal, Yeşilköy’e bu yaz saatte 50 uçağın ineceğini kaydetti

        Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nin (DHMİ) geleneksel hale gelen basın yemeğinde gazetecilerle sohbet eden Genel Müdür Orhan Birdal, sektörün 2010 yılını değerlendirerek, 2011 hedeflerini anlattı. İstanbul Atatük Havalimanı’nın önümüzdeki dönemlerde artan yolcu sayısını karşılamakta yetersiz kalacağını belirten Birdal, üçüncü havalimanının yapımına destek verdiklerinin altını çizdi. Birdal, İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının yeriyle ilgili herhangi bir bilgi vermeyerek, teknik ekiplerin çalışmalarına devam ettiğini kaydetti. Birdal, Atatürk Havalimanı’na yeni bir pist yapmayı düşünmediklerini de açıkladı.

        "38 MİLYON KAPASİTESİ VAR"

        Birdal, yazın çok yoğun olması beklenen Atatürk Havalimanı için kapasite artırımı çalışmalarına devam ettiklerini, havaalanına bu yaz saatte 50 uçağın ineceğini söyledi. 38 milyon yolcu kapasiteli Atatürk Havalimanı’nın bugün 33 milyon kişiye hizmet verdiğini dile getiren Birdal, “2010 yılı içinde Atatürk Havalimanı’na kapasite artırımı ve iyileştirmeler için toplam 800 milyon TL’lik yatırım yaptık. Havalimanı, önümüzdeki yıllarda İstanbul’un hava yolcusu trafiğini karşılamakta yetersiz kalacaktır. Atatürk Havalimanı’na yeni bir pist yapılamayacak, çünkü yeterli bir alan mevcut değil. Bunun daha önce etütleri yapıldı, fakat kamulaştırma maliyetleri sebebiyle vazgeçildi. Oraya harcanacak parayla 1 hatta 2 tane havaaalanı yapılabilir” dedi.

        "DHMİ KIŞA HAZIR"

        Orhan Birdal, yaklaşan kar yağışı ve kötü hava koşullarına karşı DHMİ olarak her türlü önlemi aldıklarını belirterek, bu anlamda 178 araçlarının bulunduğunu ve her yıl bu sayıyı artırdıklarını dile getirdi.

        "ASKERİ BÖLGE PARK YERİNE DÖNÜŞECEK"

        2010 sonunda 100 milyonu aşan uçak yolcusu sayısının 2011 sonunda 120 milyona ulaşmasını beklediklerini söyleyen Birdal, 2010 yılı iç hat yolcu trafiğinin payı 2002’de yüzde 25.8 iken, bu payın 2010’da yüzde 49’a ulaştığını vurguladı. Bugün Türkiye genelindeki tüm havalimanlarının kapasite toplamının 150 milyon olduğunu kaydeden Birdal, 2023’te ise bu rakamın 350 milyona çıkacağını belirtti. Birdal, Atatürk Havalimanı’nın yanında yer alan askeri bölgenin dahil edilmesi işlemlerinde son noktaya geldiklerine vurgu yaparak, “İmzalar yakında atılacak. Askeri bölge park yeri olarak kullanılacak” dedi.

        "ZAM BİLE YAPTIK GİTMİYORLAR"

        DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı’nı “base” olarak kullanan havayolu şirketlerinin de daha duyarlı olmaları gerektiğine işaret etti. Birdal, “Şirketlerin operasyonda olmayan uçakları kış boyunca parkta kalıyor. Uçmayacaklarsa bu uçakları Bodrum veya Antalya Havalimanları’na kaydırabilirler, hatta bunun için Atatürk Havalimanı’nda zam bile yaptık ama gitmiyorlar” diye konuştu.

        Sema TOKAT-Gökhan ARTAN- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ