Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş AVMler AVM'lerde artık dükkân satılıyor! - Alışveriş Haberleri

        Menekşe ATASELİM / HABERTÜRK

        Hızla yüksek gelir elde etmek isteyen bazı yatırımcılar alışveriş merkezlerindeki (AVM) mağazalarını kiralamak yerine satmaya başladı. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, AVM’lerde yeni boy gösteren bu durumun ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekerek, “AVM’lerde dükkân satılıyor. Böyle bir şey olamaz. Tek mülkiyette olmayan, tek elden yönetilmeyen bir yere AVM denemez” açıklamasını yaptı. Bu yıl dördüncü kez düzenlenen AVM Tüketici Algı Konferansı’nda görüştüğümüz Kodal, bazı AVM yatırımcılarının hızlı gelir elde etmek adına mağazaları satma yoluna gittiğini belirterek, “AVM mağazaları hızlı gelir kapısı olarak görülür oldu. Bir an önce satıp para kazanılacak bir yatırım olarak bakılıyor. O mağazaları alanlar da doğru bir yatırım yapmış olmuyor. Çünkü çok başlı bir yapıda sistemin yürümesi mümkün değil. Sektöre zarar veren sonuçlar doğurur” dedi.

        ‘PARA BASAN MAĞAZALAR ESKİDENDİ’

        AVM sektörünün büyümeye devam ettiğini ama perakendede verimlilik oranlarının hâlâ düzelmediğini kaydeden Kodal, şunları söyledi: “Tüketici indirime alıştı. Fiyatta çok hassas. Yeni bir mağaza açıldığı zaman 2-3 yıl istenen kârlılık seviyesine ulaşamıyor. Hemen para basan mağazalar eskidendi. Yeteri kadar ciro yapılmaması AVM sektörünün sorunu değil. 2-3 yıl dayanamayacak olanlar mağaza açmasın.”

        Bu yıl 60 milyar TL ciro bekleniyor

        205 üyeli AYD’nin sektörün yüzde 60’ını temsil ettiğini hatırlatan Hakan Kodal, 2012’de sektör cirosunun yüzde 12 artışla 48.5 milyar liralık hedefi aşıp 50 milyar TL’ye ulaştığını, 2013’te 60 milyar TL’lik toplam ciro beklendiğini açıkladı. Kodal, şöyle devam etti: “2012’de Borçlar Kanunu’nun ticari gayrimenkulle ilgili kısmı 2020’ye ertelenerek donduruldu. AVM’lerin otopark ücreti sorunları çözüldü. Toplam aktif AVM sayısı 310’a yükseldi. Düzce, Batman ve Mardin’de açılan AVM’lerle 81 ilin 53’üne ulaşıldı.

        AVM’lere 12 milyar doları yabancı kaynaklı olmak üzere toplam 40 milyar dolarlık yatırım yapıldı. 2013’te Siirt ve Niğde’de ilk kez olmak üzere toplam 25 AVM açılmasını bekliyoruz.”

        AVM’de 105 TL harcıyoruz 

        - GfK Türkiye tarafından 20 ilde bin 565 kişiyle görüşülerek AYD için yapılan tüketici algı araştırmasına göre, AVM’ye gitme sıklığı ayda ortalama 5.6. 

        - Ortalama 2.3 saat harcanan AVM’lerde yapılan ortalama harcama tutarı ise 1 yılda 86 TL’den 105 TL’ye çıktı. 

        - Tüketicilerin yüzde 57’si ayda ortalama 0.7 kez olmak üzere AVM’de sinemaya gidiyor. 

        -AVM’lerden en çok ayakkabı ve giyim ürünleri alınıyor. 

        - Dar gelirli olarak ifade edelin ve aylık hane geliri bin 754 TL olan C2 ile 2 bin 187 TL olan C1 grubu kazandığından daha fazla harcıyor. 

        - Dışarıda yemek yeme sıklığı ayda 5.8 kez oluyor. Tek seferde harcama 19.6 lirayı buluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ