Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Seçim sonrası dolar ve borsa ne olur? - Döviz Haberleri

        FULYA ÖKTEM /HABERTURK.COM / ÖZEL HABER

        Seçimden önce piyasalar koalisyon beklentisi içindeydi. Seçimden kısa süre önce bir koalisyon hükümeti kurulacağı ve bunun da yine sancılı bir sürece gebe olabileceği belirtiliyordu. AK Parti 1 Kasım seçiminden tekrar tek parti olarak çıktı. Piyasalara sürpriz olan bu sonuç Dolar ve Borsada nasıl karşılanacak?

        Uzmanlar seçim sonuçlarının piyasalara etkisini HABERTURK.COM'a değerlendirdi.

        "SÜPRİZ OLDU"

        Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan sonuçların bu şekilde gelmesinin piyasa açısından sürpriz olduğunu çünkü biri dışında anket şirketlerinin tek parti iktidarını öngöremediğini belirtti. Doğan; "Piyasada seçim sonuçlarının 7 Haziran'dakine benzer şekilde geleceği ve bir koalisyon hükümeti kurulacağı beklentisi vardı. Beklentilere zıt gerçekleşen bu durum fiyatlamalarda ciddi değişikliklere yol açacaktır" dedi.

        Üzeyir Doğan; "Borsa İstanbul'da hızlı bir yükseliş görebiliriz. 85 bin puana yaklaşan bir endeks sürpriz olmayacaktır. Dolarda ise ilk etapta 2,85 TL'ye ve ardından 2,80 TL'ye doğru geri çekilme görebiliriz. Faizlerde de ilk etapta hızlı bir geri çekilme olacaktır ancak faizdeki düşüş borsa ve döviz kurlarındaki kadar olmaz çünkü masada bozulan bir enflasyon trendi var" dedi.

        "SONUÇLAR İLK GÜNLERDE OLUMLU FİYATLANACAK"

        AZ Notus Portföy Yönetimi Genel Müdürü Murat Sağman da seçim sonuçlarının piyasalar tarafından iyi karşılanacağını belirtti. Hükümet kurulmama riskinin ortadan kalkmasının belirsizliğin bitmesinin olumlu fiyatlanacağını kaydeden Sağman, Doların 2,85 TL seviyesini test edebileceğini belirtti.

        “Borsada da büyük ihtimalle yükselişle açılırız” diyen Murat Sağman; "Piyasalar seçim sonuçlarını ilk günlerde olumlu fiyatlayacak. Hükümetin kurulma aşamasında ise durumu tekrar gözden geçirecek. Bu süreçten sonra piyasalar açısından Aralık'ta Fed toplantısı devreye girecek.Fed'in Aralık ayında faiz artırma ihtimali masada ancak Kasım sonundaki verilere göre değerlendirme yapılacağını unutmayalım. Fed'den gelecek bir hamlenin de yeni yıla başlarken piyasalarda dalgalanmaya yol açağını da not düşmek lazım" dedi.

        “KISA VADELİ RALLİ”

        ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder Öztürk de anket sonuçlarına değinerek; "Anketlerden koalisyon olacağına sonuçlar çıkıyordu ve buna dair fiyatlamalar çok sert olmayacağı öngörülüyordu. Sonuçlar kuşkusuz sürpriz oldu. Yarın için borsada yukarı, kurlarda aşağı yönlü hareket bekliyoruz. Ancak yükseliş kısa süreli olacak, uzun vadeli bir ralli yaşanacağını düşünmüyoruz" dedi.

        Ülkenin yılın yarısını siyasi boşlukla, piyasaların da siyasi belirsizlikle geçirdiğini kaydeden Eda Önder Öztürk; "Artık uzun uzun hükümet kurulması süreçlerle uğraşmayacağız. Ayrıca ekonomi yönetimine Babacan ve Şimşek gibi tanıdık isimlerin gelmesine de piyasanın tepkisi olumlu olacaktır.Seçim sonuçlarının Türkiye'ye en önemli olumlu etkisi ise kredi derecelendirme kuruluşlarının Kasım ve Aralık ayındaki değerlendirmelerine siyasi belirsizlik gündemi ile girmememiz olacak" dedi.

        "SONUÇLARIN EN ÖNEMLİ ETKİSİ..."

        Eda Önder Öztürk, değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Piyasalar bu haftadan itibaren siyasi gündemi geride bırakıp hem yurtiçi hem yurtdışı ekonomik gündeme odaklanabilecek. Çünkü biz ciddi enflasyon, cari açık ve büyüme sorunları olan bir ülkeyiz. Örneğin enflasyon rakamlarını takip edeceğiz.Erdem Başçı, geçtiğimiz hafta enflasyon beklentisini yukarı çekti. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamalarda cari açık ile tüketici kredileri arasındaki bağlantıya dair çalışmaların olduğunu gördük. Demek ki uzmanlarımız artık temel makroekonomik sorunlarımıza odaklanmaya başlamış.FED küresel büyüme endişelerini geride bıraktığını açıklayarak Aralık ayında faiz artırma ihtimallerini kuvvetlendirdi. Draghi de (Avrupa Merkez Bankası Başkanı) Aralık ayında parasal genişlemenin artırılmasına dair değerlendirme yapacaklarını söyledi. Tekrar ediyorum, sonuçların en önemli yansıması siyasi belirsizliği geride bırakan Türkiye'nin tüm dünya ile beraber uluslararası ekonomi gündemine yoğunlaşabilmesi olacaktır.”

        CUMA GÜNKÜ KAPANIŞLAR

        Borsa İstanbul 100 Endeksi (BIST 100) Cuma günü yüzde 1,11 primle 79 bin 409 puandan kapanmıştı.

        Kapanışta Dolar satış fiyatı 2,9151 TL, Euro ise 3,2094 TL olmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ