Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar, euro, borsa, altında son durum 26.02.2016 - Döviz Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Borsa İstanbul, 76 bin puan sınırına dayandığı günün ilk yarısının ardından ikinci bölümde 75 bin puanın altına gerilemişti. ABD'den gelen sürpriz veri piyasalarca olumlu yorumlanınca endeks yeniden artıya geçti 75 bin 400 puana kadar ulaştı. Fakat kapanışa doğrupiyasada satış baskısı arttı ve endeks 0,36 düşüşle 74 bin 929 puandan kapandı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye kararını beklenirken dolar uluslararası piyasalarda yeniden 2,99'un üzerine çıktı.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        Dün küresel piyasalarda artan risk iştahının, gelişen ülke para birimleri arasında en fazla etkisi TL'de görüldü. TL, dolar karşısında yaklaşık yüzde 0,31 değer kazanırken, diğer gelişen ülke para birimlerinin daha yatay bir seyir izlemeleri dikkati çekti.

        Analistler, bugün Brent petrolün varil fiyatının, direnç olarak görülen 35 doların üzerinde dengelenmesinin küresel piyasalarda risk iştahını artırdığını belirterek, TL varlıkların, olması gerekenden fazla gerilediğini düşünen yatırımcıların hafta başından bu yana alıma geçmesiyle toparlandığını ifade ediyor.

        Bugün yurt dışında ABD 4'üncü çeyrek büyüme başta olmak üzere açıklanacak yoğun veri gündemi ve ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin konuşmalarının takip edileceğini dile getiren analistler, yurt içinde ise piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Ftich Ratings'in Türkiye değerlendirmesinin odak noktasında olacağını vurguluyor.

        Analistler, teknik açıdan dolar/TL'nin 2,9220 ve 2,9170 seviyelerinin destek, 2,9450 seviyesinin ise direnç konumuna geldiğini de kaydediyor.

        BORSA75 BİNİN ALTINDA KAPANDI

        Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi XU100 yüzde 0,36 düşüşle 74.929,02 puandan kapandı. BIST 100 endeksi, dünkü kapanışa göre 272,87 puan azalırken, toplam işlem hacmi 4,1 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,17, holding endeksi yüzde 0,28 değer kazandı.

        Günün en fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 1,40 ile "taş, toprak", en çok değer kaybeden sektör endeksi ise yüzde 4,22 ile "spor" oldu. Güne yükselişle başlayan ve 76.000 puanın üzerini test eden BIST 100 endeksi, öğleden sonra döviz kurlarındaki yükselişin etkisiyle düşüşe geçerek 74.835,60 puana kadar geriledi. Dolar/TL günün ikinci yarısında, küresel piyasalarda gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki hızlı düşüşünün etkisiyle yüzde 0,80 artarak 2,95'in üzerine çıktı.

        Analistler, ABD'de açıklanan 4. çeyrek büyüme verisinin beklentileri aşmasının ardından petrol fiyatlarının yükseldiğini, buna karşın Güney Afrika randı başta olmak üzere gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısında gerilemesi ile Borsa İstanbul'da satış baskılarının arttığını ifade ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ