Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Brent petrol fiyatı 7 yılın en düşüğünde 08.12.2015 - Enerji Haberleri

        FULYA ÖKTEM / HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Dün Mart 2009'dan bu yana görülen en düşük seviyeye, bugün açılışta ise Şubat 2009 tarihinden bu yana görülen en düşük seviyeye gerileyen Brent petrol, gün içi işlemlerde 7 yılın en düşük seviyesini gördü.

        Güne 40,82 Dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı 41,45 Dolara yükseldikten sonra ilerleyen saatlerde 39,81 Doları gördü.

        Avrupa'nın petrol göstergesi olan Brent tipi ham petrol en son 31.12.2008'de 40 dolar altını görmüştü.

        RUSYA'YA DARBE

        Düşen emtia fiyatları ve yavaşlayan küresel üretim emtia ihraç eden ülkeleri tehdit ediyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş bilançosundaki ağırlık petrolde olan Rusya için kötü haber demek.

        Saxo Capital Markets Strateji Danışmanı Cüneyt Paksoy; HABERTURK.COM'a yaptığı değerlendirmede başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarının düşmeye devam etmesinin öncelikle Rusya olmak üzere emtia ihraç eden ülkelerde kriz riskini tetiklediğini kaydetti.

        PETROL FİYATLARI NEDEN DÜŞÜŞE GEÇTİ?

        Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC)Cuma günü Viyana'da yapılan bakanlar toplantısında petrol üretiminde kısıtlamaya gitmedi. Bu karar sonrası günlük 2 milyon varil kadar hesaplanan arz fazlalığının devam edeceğine dair endişelerle petrol fiyatlarında gerileme başladı.

        Bunun yanında dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve dev emtia ithalatçısı Çin'deki ekonomik yavaşlama hammade talebinin azalmasına neden oldu.

        ALB Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Uzmanı Onur Altın; düşük petrol fiyatlarının Rusya'ya etkileri konusunda HABERTURK.COM'a yaptığı değerlendirmede 50 doların altında kalacak petrol fiyatlarının Rusya'da sıkıntı yaratacağını söylemişti. Altın, Rusya'nın petrol fiyatları beklentisinin 50 ile 70 dolar arasında olduğunu, Rusya'nın bilançosunun ağırlığını petrolün oluşturduğunu ve beklenti altında kalan her fiyatın Rusya'nın gelirlerine önemli ölçüde olumsuz yansıyacağını belirtmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ