Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ziraat'e çeyiz hesabı için ilk gün 100 başvuru - İş-Yaşam Haberleri

        Aykut YILMAZ / GAZETE HABERTÜRK

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, “Annelere babalara sesleniyoruz, çocuğunuz doğduğunda bir çeyiz hesabı açtırın, o çeyiz hesabı çocuğunuz için bir kanaviçedir, danteldir, karşılığı aynı zamanda çocuğunuzun da geleceğidir” dedi.

        Çeyiz hesabı için başvurular alınmaya başlandı. İlk gün Ziraat Bankası’nda 100 kişi çeyiz hesabı açtırdı. Çeyiz hesabını tanıtmak için dün düzenlenen toplantıya Aile Bakanı Ramazanoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın ve çok sayıda davetli katıldı. Ramazanoğlu, çeyiz hesabı uygulaması ile 27 yaşından önce evlenmek şartıyla gençlerin evlilik hazırlıkları için oluşturdukları birikimlere devletin yüzde 20’ye yani 5 bin liraya kadar katkı payı sağlayacağını belirtti.

        ‘ÇOCUKLARIMIZ BEŞİKTE ÇEYİZLERİMİZ HESAPTA’

        • Çeyiz hesabı uygulaması ile 27 yaşından önce evlenene o güne kadar birikimi ve süreye göre % 10-20’si kadar devlet katkı yapacak

        ‘İKİ DEĞİL DÖRT TANE DOĞURURDUM’

        Çalışan kadın olarak karşılaştığı güçlüklere de değinen Ramazanoğlu, “Bugüne kadar esnek olmayan bir çalışma programımız vardı. Kadınlarımız hem anneliği hem çalışma hayatını birlikte sürdürmenin güçlüklerini yaşıyorlardı. Onlardan birisi de benim. Ben doktorum. Bir doktorun çalışma saatleri en zor şartlardan birisidir. Nöbetler de var. Bu şartlar altında ben 2 çocuk doğurdum. Hep aklımdan şunu geçirmişimdir, keşke bugün çalışsam öğleden sonra eve gitsem kitap okusam, çocuklarım ile ilgilensem. Keşke bugün öyle bir esnek çalışma saati yaşına uygun olsaydım, bugün iki değil dört tane doğururdum” dedi.

        AİLE KURMANIN ORTALAMA YAŞI UZUYOR’

        Aile kurma yaşının uzadığına işaret eden Ramazanoğlu, 2001’de erkeklerde ortalama ilk evlenme yaşının 25.5, kadınlarda 22.2 olduğunu anımsattı. Ramazanoğlu, 2015 yılında ilk evlenme yaşının erkeklerde 27, kadınlarda 23.9’a yükseldiğini kaydetti.

        ‘HANE HALKLARININ TASARRUF ETMESİNE VESİLE OLACAK’

        Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da “Çeyiz hesabımız inşallah daha fazla hane halkının tasarruf etmesine, makro dengelerimizin daha iyiye gitmesine vesile olacak. Bir taraftan ailelerimiz daha geniş imkânlara, daha rahat yaşam planlaması imkânına kavuşacak, diğer taraftan da makro ekonomik olarak yatırımlarımız için daha sağlıklı ve uzun vadeli finansal kaynaklara ulaşmış olacağız” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ