Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "Faizler çok daha düşük olmalı" - İş-Yaşam Haberleri

        Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin, "Kalkınma Bakanlığı olarak genel beklentimiz keşke çok daha düşük noktalara gelse. Sadece Merkez Bankasının faizi değil, bankaların uyguladığı faiz ve Hazinenin borçlanma faizi de son derece önemli" dedi.

        Yılmaz, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin (EMD) düzenlediği toplantıda, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

        Merkez Bankasının faize yönelik aldığı karara değinen Yılmaz, şunları kaydetti:

        "Merkez Bankasının değerlendirmelerine bakmakta fayda var. Merkez Bankası gıda fiyatlarını dikkate aldığını söyledi. Ama bu kararda çekirdek enflasyonun halen istenilen düzeyde olmadığını da dikkate aldığını anlıyoruz. Tabii ki Kalkınma Bakanlığı olarak genel beklentimiz keşke (faiz) çok daha düşük noktalara gelse. Sadece Merkez Bankasının faizi değil, bankaların uyguladığı faiz ve Hazinenin borçlanma faizi de son derece önemli. Tek bir faize de bakmamamız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde bir taraftan fiyat istikrarın güçlendiği bir taraftan da genel güvenin güçlendiği bir ortamda bunların aşağı doğru gelmesi temennimiz."

        Merkez Bankası kanununda bir problem olmadığını belirten Yılmaz, söz konusu yasanın değiştirilmesine yönelik herhangi bir çalışma olmadığını bildirdi.

        Enflasyonla mücadelenin devam edeceğini söyleyen Yılmaz, Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen hedefin bu yıl gerçeklemesini beklediklerini söyledi.

        Terörle mücadeleye kararlı bir şekilde devam ettiklerini vurgulayan Yılmaz, diğer taraftan da terörden mağdur olan vatandaşların zararlarını karşılayacaklarını söyledi. Terörden etkilenen bölgelerde yapılaşma çalışmalarına hız vereceklerine işaret eden Yılmaz, bu konuda özellikle altyapı çalışmalarının yanı sıra, üstyapı çalışmalarına da devam edeceklerini belirtti.

        "TEPKİYİ GÖLGELEMEYE ÇALIŞIYORLAR"

        Terörle mücadelenin adından Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki çarpık yapılaşmanın önlenmesi çalışmaları kapsamında kamulaştırma kararlarının alındığını anımsatan Yılmaz, "Bunu birileri çok farklı yere çektiler. Bu sadece bir yetki. Bunun içine camiler, kiliseler gibi birçok yer giriyor. Buraları kamulaştıracağız diye kesinlikle bir anlama gelmiyor. Temel mesele vatandaşla konuşarak, anlaşarak sorunları çözmektir. Tarihi hiçbir yapıyı kamulaştırma gibi bir niyetimiz kesinlikle yok." ifadelerini kullandı.

        Özellikle HDP'lilerin, bu süreçte terörle aralarına yeterince mesafe koyamayışlarına halkın gösterdiği tepkiyi çeşitli propagandalarla gölgelemeye çalıştığını belirten Yılmaz, "Buralar yakılır, yıkılırken ses çıkarmayanlar, şimdi inşa etmeye çalışırken bunu gölgelemeye çalışıyorlar." dedi. Yılmaz, terör örgütünün bölgede normalleşme olmaması için elinden geleni yaptığını ifade etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ