Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para TAPDK - Makro Ekonomi Haberleri

        MELTEM ERSOY-HABERTÜRK

        Kapatılma kararı resmileşen TAPDK’nın görevleri üretim Tarım, denetim ve tüketim Sağlık, bandrol ve vergilendirme ise Maliye Bakanlığı olarak dağıtılacak.

        Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) kapatılma ihtimali önceki gün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açıklamalarıyla resmileşti. Yeni yapılanmaya göre TAPDK’nın görevleri Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında bölüştürülecek. Mevcut durumda da bu 3 bakanlık ile koordine şekilde çalışan TAPDK’nın yerine üretim ve ruhsatlandırmayla ilgili görevleri Tarım, denetim ve tüketimle ilgili görevleri Sağlık, bandrol ve vergilendirmeyle ilgili görevleri ise Maliye Bakanlığı üstlenecek.

        DÜZENLEME KANUNLA GELECEK

        Alkol ve sigara sektörü temsilcileri, yeni yapılanmanın detaylarının açıklanmasını beklerken, TAPDK döneminde de bu 3 bakanlığın yetkilerinin olduğunu ve zaman zaman yetki paylaşımıyla ilgili muğlaklıklar yaşadıklarını vurguluyor. Yeni yapılanmanın yetki dağılımının net olması halinde sektörün daha verimli çalışabileceğini belirten temsilciler, yetkinin özerk kurumdan siyasilere geçmesinin ise sektörle diyaloğu koparmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Şimdi gözler tütün ve alkole Sağlık Vergisi, sigaraya ikinci maktu vergi, alkollü içkilerin ÖTV’si, satış ve pazarlamada düzenlemelerin ne şekilde ilerleyeceğine çevrilmiş durumda. İki sektör de bundan sonra yönetmelik yerine doğrudan kanunlarla yapılacak düzenlemelere tabi olacak.

        189 KİŞİ TARIMA GEÇECEK

        TAPDK’da çalışan 189 memur Tarım Bakanlığı’na geçecek, güvenlik, sekreterya gibi memur olmayan 80 kişi ise işsiz kalacak.

        TAPDK son kararı televizyondan öğrendi

        Ahmet KIVANÇ/ANKARA

        Bakanlar Kurulu’nun TAPDK’yı kapatma kararı alması kurum çalışanları arasında şaşkınlığa yol açtı. TAPDK Başkanvekili Salih Yarbay kararı televizyondan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açıklamasıyla öğrendiğini belirtirken, sektörde sıkıntı yaşanmaması için geçiş döneminin süratle tamamlanması gerektiğini söyledi. Kurul Başkanı Mehmet Küçük ve üyelerin görev süresinin 26 Eylül’de bitmesi nedeniyle bir aydır hiçbir kurul kararının alınamadığı TAPDK’da Başkanvekilliğini yürüten Salih Yarbay, sigara ve alkol piyasasına ilişkin üretim, dağıtım, ithalat ve ihracat konusunda bir aydan beri kurul kararı gerektiren hiçbir işlemin yapılamadığını ifade etti. Yarbay, 2002 yılında Kemal Derviş’in bakanlığı döneminde faaliyete geçen kurumun on yıllık süre boyunca Hazine’den tek kuruş almadığını söyledi. Yarbay, hatta her yıl gelirlerinin yaklaşık yüzde 30-40’ını Hazine’ye ve diğer kamu kurumlarına aktardıklarını, bu rakamın geçen yıl 37 milyon TL olduğunu belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ