Güntay ŞİMŞEK / HT GAZETE
Osmanlı İmparatorluğu ve ardından Türkiye Cumhuriyeti. Nereden baksanız yaklaşık 150 yıldır kendine ait, özgün, milli piyade tüfeği geliştirip, üretememiş bir milletiz. Ordularımız hep başkalarının tüfekleriyle eğitim yapmış, savaşmış. Nedenlerini sorgulamaya kalktığımızda ise bugün bile cevap bulmakta zorlandığımız anlamsız bir yaklaşım karşımıza çıkıyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve savunma sanayiine yön veren kurumlarımızda yurtdışından hazır alım yapmak, silah lobileriyle yakın ilişkiler, görev başında olanların komisyoncu yaklaşımları, maalesef milli savunma sanayimizin gelişimini engellemiş ve engellemeye de devam ediyor. Kimselere kabahat atfetmeye gerek yok. Problemlerin kaynağını kendi içimizde, en milli olması gereken kurumlarımızda ve yetkililerimizde aramamız gerekiyor.
Türkiye’nin ilk savunma sanayicisi, önemli işlere imza atan ve öncülük eden Şakir Zümre, havacılıkta Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ gibi isimlerin başına örülen çoraplar, bugün de aynen devam ediyor. Günümüz savunma sanayiinde, milli vasıflarla kurulan çeşitli kamu kurumları ve yarı resmi vakıf oluşumları (Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketleri), halihazırda özel sektörün girişimlerini engelleyenlerin başında geliyor. Devletin buralara iş verme modellerini rekabet ve ülkeye daha iyisini kazandırma mantığıyla değiştirmesi gerekiyor.
Özel sektörün geliştirdiği bazı stratejik ürünlerin önünün saçma sapan gerekçelerle kesilip, kamu veya vakıf şirketlerine görev verildiğini de biliyorum. “Kamu veya vakıf şirketleri yapsın, geliştirsin. Beceremiyorsa yabancı şirketlerden destek alsın, teknoloji işbirliği yapsın, özel sektörden almayalım” şeklinde yaklaşım var.
Hasılı özel sektör ağzıyla kuş tutsa, en iyi ürünü, çok hesaplı geliştirip, milli ve özgün yapsa bile, bizimkiler aynı ürünü Amerika’dan, İsrail’den 10 kat daha pahalıya bulurlarsa, almakta imtina etmiyorlar. Veya yerli özel bir şirket, başarılı bir esere imza atarsa, ne yapıyorlar biliyor musunuz? Önce utana, sıkıla, özel şirkete iş veriyorlar. Ardından bir vakıf şirketine (üstelik alanı olmadığı halde) tersine mühendislikle (siz buna kopya diyebilirsiniz), o projeyi geliştirip, özel şirketin önünü kesme cihetine gidiyorlar.
En milli olması gereken yerlerde bunlar oluyorsa, tabii ki de piyade tüfeğini bile yapmakta geç kalırız. Son 10 yıldır Türkiye, savunma sanayiinde bu hastalıklarından kurtulmaya çalışıyor.
MKEK tüfek yapamaz, ama üretir
“Modern Piyade Tüfeği - MPT - 76” projesinde sona gelindi. Geliştirilip, üretim aşamasına geçilmesinde kamu kurumları yüzünden gecikmeler yaşanmasına vurgu yapmış, MPT - 76’yı kimin, hangi yöntemle üreteceğine yönelik sektörde bir tartışma olduğuna da burada dikkat çekmiştim.
Ocak ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın iştirakiyle yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi’nde (SSİK), seri üretime geçilmesi yönünde karar alındı. MPT - 76’nın seri üretimine geçilmesi için ihale yapılacağı yönünde bir bilgi almıştım, fakat geliştirilmesinde görev alan Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ve Kalekalıp’a üretimde görev verileceğini öğrendim. 2009’daki ana sözleşme, net olmadığından sektörde seri üretim için ihale beklentisi oluşmuştu.
Netice şöyle;
lk etapta toplam 38 bin adet MPT - 76 üretilecekmiş. Bunun 20 bini MKEK’ya, 15 bin adedi Kalekalıp’a ve 3 bin adedi de Türkiye’de silah imalatı olan ve ihracat izni bulunan firmaların ihracatını kolaylaştırmak için verilecekmiş. Öğrendiğim kadarıyla bu şirket de Sarsılmaz olacakmış.
Silah fuarlarında 15 civarında şirketle temsil edilen Türkiye’de ihale açılsaydı, fena mı olurdu? MKEK’nın tanesini 2 bin dolardan aşağıya yapamayacağı piyade tüfeğini, özel sektör taş çatlasa 1400 dolara hem de kısa sürede üretebilirdi? MKEK ve vakıf şirketlerini rekabete açmak yerine, korumaya çalıştıkça işimiz zor...
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.