Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Mars'a insan göndermeye hazırlanan Elon Musk'tan trafiğe çare - Teknoloji Haberleri
        1

        SpaceX ile uzayla ilgili sıra dışı işler yapan ve Tesla ile hem elektrikli otomobi, hem de otonom araç devrimini yapan teknoloji dünyasının dahi çocuğu Musk, kurduğu yeraltı tünelleri sondaj şirketi Boring ile trafik sorununa çare olmak için bir süre önce kolları sıvamıştı.

        2

        Bulduğu çare işe yararsa trafik sorunu olan her ülkeden kazanacaklarıyla servetine servet ve gücüne güç katabilir.

        Bulduğu çare işe yararsa trafik sorunu olan her ülkeden kazanacaklarıyla servetine servet ve gücüne güç katabilir.

        3

        Geçtiğimiz haftalarda Boring’in açmayı planladığı tünellerin nasıl çalışacağına dair bir video paylaşılmış ve yeraltına inen araçların animasyonu internetin en çok izlenen videolarından olmuştu.

        4

        Ancak bugün yeni bir gelişme daha yaşandı. Şirketin sitesine eklenen "sıkça sorulan sorular" sayfası, konsepte dair yeni bilgilerin gün yüzüne çıkmasını sağladı. Şirketin web sitesindeki SSS sayfasına göre yeraltına inmek ve tünel açmak daha kolay olacak.

        5

        Musk'ın planına göre trafik soruna çare olması için bir tünel ağı kurulacak. Otomobiller sabitlenmiş elektrikli kızaklara bağlanacak ve yer altı tünel sisteminde saatte yaklaşık 200 kilometrenin üzerinde yol alacak. Varış yerine ulaştığında ise yeryüzüne çıkacak.

        6

        Araçların sabitlenerek yeraltına inerek yol alacakları bu kızaklar eğer Musk’ın bir diğer çılgın projesi Hyperloop vagonlarına girerse bu hız saatte 1000 kilometrenin üzerine de çıkabilir.

        7

        İnternet sitesindeki ilgili sayfada "Farklı derinlik seviyelerindeki yol tünelleri ağı, herhangi bir şehirde artan trafik yoğunluğunu yeni seviyede tüneller eklenerek giderilmesine yardımcı olacaktır." deniyor.

        8

        Sayfada trafiği azaltmak için yeraltına inmenin sebepleri sıralanırken, daha önce neden böyle bir projenin yapılamadığı ve maliyetlerin nasıl düşürülebileceği hakkında bilgi veriliyor.

        9

        Buna göre trafik sorununu çözmek için ya havalanmak ya da yeraltına inmek gerekiyor. Musk daha önce uçan arabaların trafiğe çözüm olamayacağını iddia etmişti. Sitede çözümün havaya çıkmaktan daha mantıklı olduğuna işaret ediliyor.

        10

        Çözümün doğruluğu; yer üstünde ne kadar trafik varsa yer altında o kadar çok sayıda katmanlı tüneller oluşturulabileceğine, tünellerin hava durumundan etkilenmeyeceğine ve yapımlarının yer üstündekiler için daha sessiz ve daha az rahatsızlık verici olacağına bağlanıyor.

        11

        Tünellerin kazılması halen büyük bir maliyet. Bazı projelerde tünel inşası mil başına 1 milyar dolara kadar çıkıyor. Musk’ın yeni şirketi, tünel giderlerinin 10 kat düşmesi gerektiğini belirtiyor.

        12

        Bu da mil başına maliyetin yaklaşık 100 milyon dolara düşmesi anlamına gelir -ki Boring bir anlamda bu maliyetlerle tünel açmayı başaracak teknolojiyi geliştiriyor olmalı.

        13

        Musk’ın şirketi tünel açma maliyetinin azaltılması için tünel çapını daraltmayı ve tünel açma makinesinin hızının artırılmasının en önemli unsurlardan olduğunu belirtiyor.

        14

        Bunu doğadan örneklendiren Boring, salyangozların yumuşak toprak içinde ilerleme konusunda tünel açma makinelerinden 14 kat daha hızlı ilerlediğine dikkat çekiyor. Ve şirketin amacının bu yarışta salyangozu yenmek olduğuna dikkat çekiyor.

        15

        Daha hızlı tünel açma makineleri için soğutucu sistemleri geliştiren şirket, tünel açma makinesinin gücünü 3 katına çıkartmayı hedefliyor.

        16

        Mevcut tünel açma makineleri zamanının yüzde 50’sini tüneli açmak ve yüzde 50’sini destek yapılarını yapmakla harcıyor. Verimliliği düşüren bu çalışmayı Boring sürekli tünel açma sürecine ulaştırmayı planlıyor.

        17

        Şirkete göre birden fazla operatörün kullandığı büyük tünel açma makinelerini otomatikleştirerek hem daha emniyetli, hem de daha verimli kullanmak mümkün.

        18

        Mevcut tünel açma işlemleri genellikle dizel lokomotiflerle yapılıyor. Musk’ın şirketi Tesla otomobillerde yaptığı elektrikli devrimi iş araçlarında da yapmayı hedefliyor.

        19

        Peki ya tüneller güvenli mi? Sitede sorulan bu soruya olumlu cevap verilmiş. "Tüneller düzgün bir şekilde tasarlandığında depremlerde olabilecek en güvenli yerler arasında yer alıyor."

        20

        Tüneller, yüzeydeki yapıların aksine zemine eşit olarak hareket ettiği için enkaz düşüşü nedeniyle sorun yaşanmıyor. Boring’e göre buna en iyi örnekler ise Los Angeles ve benzeri metro tünellerinin depremlerde hasar görmemesi.

        21

        Bakalım proje SpaceX'in de bulunduğu Los Angeles'ta başladığı deneme atışlarında ne kadar başarılı olacak?

        22

        Boring şirketi başarılı olursa hızlı trenin ultra rakibi Hyperloop'un dikkatleri çektiği gibi, yoğun trafikle başa çıkmaya çalışan şehirlerden çağrı alması işten bile değil.

        23

        Elon Musk geçtiğimiz günlerde elektrik üreten güneş paneli çatısı için açıklamalarda bulundu. Tesla'nın elektrik üreten güneş paneli çatıları, normal çatılardan daha ucuz ve ömür boyu garantili olacağı açıklandı.

        24

        Tesla'nın otomotiv sektöründe yaptığı etki ve SpaceX ile bilim alanında yaptığı etki kayda değer. Şimdi solar çatı ve yeraltında trafiği çözen tünel ağları fikrinin akıbetini zaman içinde göreceklerimiz listesine ekledik.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ