Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji "100. yılda çeyrek finalde oynamalıyız" - Teknoloji Haberleri

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilişim sektörünün devlerine yaptığı çağrıda Yarışmayı değil paylaşmayı esas almalıyız dedi. Yıldırım ayrıca bilişim suçlarına karşı mücadelenin yetersiz olduğunu söyledi. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından düzenlenen Telekomünikasyon Zirvesi'nin 6'ncısı İzmir'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıya Avea, Vodafone, Turkcell, Türk Telekom, Türksat gibi bilişim devi şirketlerinin üst düzey yöneticileri de katıldı. Toplantıda açılış konuşması yapan Bakan Binali Yıldırım, vatandaşın refahını yükseltmek için çalışma yaptıklarını, yakın döneme kadar her evde telefon yokken şimdi her cepte telefon olduğuna işaret etti. Şimdi ise sabit telefonların oranının yüzde 15'e düştüğünü dile getiren Yıldırım, Bu değişim nasıl okunacak Hizmete erişim, hizmetin esnekliği, hizmetin çeşitliliği ve hizmette yaşanan rekabet. Bunu böyle okumamız lazımö dedi.

        ALTYAPIYI PAYLAŞACAĞIZ

        Türkiye'de 3G'nin de devreye girmesinin avantajına da değinen Bakan Yıldırım, Bugün yeraltından olduğu kadar havadan da otoyollarımız var. Bilişim otoyollarımız 3G vasıtasıyla muazzam kapasite artışı sağladı. Yoksa 18 milyon geniş bant abonesi olmak üzere 50 milyona yakın kullanıcıyı nereden bulacaktık. Bu sadece fiberle mümkün değil. Fiber geldi 10 milyonda takıldı kaldı. 3G ile gelişim artmaya başladı. İlerde bu altyapıdan bağımsız hale gelecek. Mobili, sabiti hepsi birbirine karışacak. Burada yarışmayı değil paylaşmayı esas almamız lazım. Paylaşacağız, imkanlarımızı, altyapıyı paylaşacağız. Amaç altyapıya sahip olmamak, altyapı araçtır, asıl olan trafiktir. Üzerindeki hizmettir. Yolun tabii ki bedeli olacaktır ama yol tek başına ticaret değildir. Ticaretin, trafiğin gelişmesi için önemli bir araçtırö dedi.

        ALTYAPI İÇİN KULLANIM GARANTİSİ ŞART

        Altyapıyla ilgili yetki sorunlarının da kalmadığını, geçiş hakkıyla ilgili tek adresin Bakanlık olduğunu vurgulayan Yıldırım, Her bir yerel yönetimin firmalarla muhatap olup onlarla iş yapması zaman kaybına ve maliyet artışına neden oluyor. Bunun önüne geçeceğiz. Hazırlıklarımız en son aşamaya gelmiş durumda. Kurum görüşlerini aldıktan sonra hayata geçireceğiz. Tabi ondan sonra bu işi kim yapacak kavgası başlıyor. Bence o tarafı çok önemli değil. O muhabbete girdiğiniz zaman iş ortada kalır. Önemli olan bunun yapılması. Nasıl yapılacağı, kimin yapacağı önemli değil ama yapıldıktan sonra bunun kullanımına imkan sağlamak. Herkes kullanabilmeli. O garantiyi getirdikten sonra burada kimin yapacağı çok da önemli olmuyorö diye konuştu.

        SANAL SUÇLARLA MÜCADELE YETERSİZ

        Sektörle 2023 için hedefler koyduklarını, bunlardan bazılarında geri kalındığını da anlatan Binali Yıldırım, bilişim ve iletişimin ülkenin geleceğini yakından ilgilendirdiğinin altını çizdi. Yıldırım, dünyada da bu sorunları tamamen çözmüş ülkelerin olmadığına dikkat çekerek Hukuksal alanda ciddi boşluklar olduğunu görüyoruz. Sanal alemde suç işleme oranının arttığını, mücadele yöntemlerinin yetersiz olduğunu görüyoruz. Bilgi iletişim altyapısının güvenliğinin küresel anlamda yetersiz olduğunu görüyoruz. Ülkelerarasında adli yardımlaşma sisteminin yetersiz olduğunu, uluslar arası hukuk altyapısını henüz tam olarak oluşturulamadığını görüyoruz. Teknik kapasiten artık alarm verdiğini görüyoruzö dedi. Yıldırım, bunlara karşı beraber çalışacaklarını, sektöre duyarsız olmadıklarını ve 8-9 yıldır olduğu gibi uyumlu çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

        BİLİŞİMDE EVDES PROJESİ'NE İHTİYACIMIZ VAR

        Cep telefonu piyasasında bütün vergi yüklerine rağmen rekabetin ciddi boyutta olduğunu, faturaların 10 yıl öncesine göre kat kat aşağı düştüğünü belirten Yıldırım, fiber internette de kapasitenin yarısından azının kullanıldığını kaydederek Daha burada kapasitemiz var ama ana güzergahlardan tali güzergahlara gittiğiniz zaman trafik sıkışıklığı yaşıyoruz. Trafik sıkışınca hız düşer ve vatandaş memnuniyeti azalır. Şimdi bilişimde, iletişimde EVDES projesine ihtiyacımız var. Bu toplantıdan çıkacak en faydalı sonuçlardan bir tanesi bilişimde EVDES projesinin hayata geçirilmesi. Yani her eve hızlı internet, evlere hanelere erişimö diye konuştu.

        COĞRAFİ BİLGİ İLE BÖLGELER MARKALAŞACAK

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da bakanlık olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü kurduklarını, Türkiye'nin hangi bölgesinde o bölgeyi markalaştıracak ne varsa onları öne çıkarmak istediklerini vurguladı. Bayraktar, günümüzde devletlerden çok şehirlerin yarıştığını da vurgulayarak İzmir'i de öne çıkarmak için neler yapılabileceği üzerinde durduklarını vurguladı.

        ACARER GELECEKTE İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ise Türkiye'de son dönemde geniş bant abone sayısının yüzde 80, çağrı merkezlerinin ise yüzde 20 arttığına dikkat çekerek data trafiğinin de 15 kat arttığını söyledi. Acarer, Gelecekte rekabet içindeki oyuncular işbirliği yapabilirler. Buna Rekabet Kurumu'nun da onay vereceğini düşünüyorumö dedi.

        TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak da haberleşme altyapıları için yeni şebekelerin kurulması gerektiğini, Bakanlığın da bu yönde yoğun çaba gösterdiğini dile getirdi. Toplantı açılış konuşmalarının ardından sunumlarla devam etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ