Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Bakan Bozkır'dan vize muafiyeti açıklaması - Turizm Haberleri

        Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, TÜSİAD'i ziyaret etti. Bakan Bozkır, bu sabah TÜSİAD'ın Tepebaşı'ndaki binasında Başkanvekili Ali Koç tarafından kapıda karşılandı. Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Bakan Bozkır ve Koç basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

        AB'NİN DEĞERLENDİRECEĞİ BİR HUSUSTUR

        AB - Türkiye anlaşmasının AB tarafından gerekirse askıya alınabileceği iddialarıyla ilgili bir soruya AB Bakanı Bozkır, "AB'nin kendi içinde nasıl bir karar alacağı, AB'nin kendi içinde değerlendireceği bir husustur" dedi.

        Bozkır, " Bizi ilgilendiren durum, AB zirvesinden alınmış bir karar var. Bu 7 Mart ve 29 Kasım zirve bildirileri 18 Mart zirve kararıyla hukuki bir ivme kazanmıştır. Orada yazılanlar, Türkiye ile AB arasındaki mutabakatın ana unsurlarını teşkil eder. Dolayısıyla AB'nin kendi içinde alacağı kararlar, AB'nin kendi içinde aldığı kararlar olarak addedilir. Bu bir pakettir. Ve bu paketin birçok unsuru var" diye konuştu.

        TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR

        29 Kasım zirvesiyle beraber Türkiye'nin kendisini AB ailesine daha yakın hissetmeye başladığını söyleyen Bozkır, " Çeşitli ekonomik enerji platformları, siyasi platformlar ortaya çıkmıştır. Fasıl açılmaya başlanmıştır ve vizenin kalkma tarihi de, 2017 yılının sonundan önce bu yılın sonuna, sonra da hazirana çekilmiştir. 3 milyar Euro Suriyeli kardeşlerimize yardım için AB'nin taahhüde vardır. Ve onun dışında da düzensiz göçün, tamamen ortadan kaldırılmasını sağlayacak mutabakat ortaya çıkmıştır. Ve Türkiye kendi üzerine düşenlerin tamamını yerine getirmektedir. Bu paketin AB'yi ilgilendiren bölümlerinin yerine getirilmesi de, AB'nin üzerine düşen bir sorumluluktur. Şuana kadar ne AB ne Türkiye bu işleyen mekanizmalarda herhangi bir eksik davranış içinde olmamıştır. Bundan da çok memnunuz" diye konuştu.

        EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ

        Başbakan Davutoğlu, Almanya Başbakanı Merkel ve AB liderlerinin yarın Gaziantep'te bir araya geleceklerini hatırlatan Bozkır, "4 Mayıs'ta komisyon, vizenin kalkma tarihiyle ilgili bir rapor yayımlayacaktır. Türkiye üzerine düşenleri ay sonu itibariyle yerine getirecektir. Şuanda başka bir senaryo yoktur. Bu senaryo üzerinde emin adımlarla yürüyoruz" dedi.

        28 ÜLKENİN OY BİRLİĞİYLE ALINDI

        Bazı AB üyesi ülkelerin Türkiye'ye vize muafiyeti konusunda geri çekilme hazırlığında olduğu iddialarına da yanıt veren Bakan Bozkır, " Böyle bir şey söz konusu değil. Çünkü bu karar, 28 ülkenin bulunduğu bir ortamda, ayrıca parlamento başkanı Schulz'un, komisyon başkanı Juncker'in ve konsey başkanı Tusk'un bulunduğu bir ortamda konuşuldu, kararlaştırıldı ve 28 ülkenin oy birliğiyle katıldığı bir zirvede de AB müktesebatı haline geldi. Dolayısıyla alınan bu siyasi karadan çekilme söz konusu olmaması gerekir. Şuanda da böyle bir belirti yok zaten" dedi. Bozkır, kriterler tamamlanabilecek mi sorusuna da, " 72 kriterin tamamı Mayıs ayının başından önce tamamlanacak" yanıtını verdi.

        ORTAK ZEMİN OLUŞTURDUK

        Ziyaretiyle ilgili de konuşan Bozkır, TÜSİAD'nin Türkiye'nin çok önemli bir kuruluşu olduğunu söyleyerek, "TÜSİAD, AB sürecinin başından itibaren bugünlere gelinirken sürekli olarak destek vermiş ve kendi imkanlarını da bu sürecin ilerlemesi için kullanmış önemli bir kuruluşumuzdur. Bugün çok ciddi görüşmeler yaptık. Süreç nasıl işliyor, vize konusunda ne adımlar atılıyor? İngiltere'nin çıkması durumu, gümrük birliğinin güncellenmesi, Kıbrıs müzakereleri, fasılların açılması gibi çok önemli konularda görüş teatisinde bulunduk. Benim açımdan yararlı oldu. Önümüzdeki dönemde birlikte atacağımız adımlar bakımından da, bir ortak zemin oluşturduk" dedi.

        KOÇ: DOĞRU İSTİKAMETTEYİZ

        TÜSİAD Başkanvekili Ali Koç da ziyaretin ardından Bakan Bozkır'ı uğurlarken şunları söyledi:

        TÜSİAD için ülkemizin AB'ye üyeliği en önemli konulardan bir tanesidir. Bu sadece bizim ülkemizin geleceği açısından değil, Avrupa'nın geleceği açısından da önemli. Bugüne kadar yavaşlamıştı süreç biliyorsunuz, son dönemde sürecin hızlanması, tekrar güncellenmesi ve olumlu mesajların verilmesi bizleri fazlasıyla heyecanlandırmış ve motife etmiştir. Hepimize burada sorumluluk düştüğü için TÜSİAD olarak neleri daha fazla yapabiliriz, TÜSİAD'ın AB'de ciddi bir kabulü, saygısı söz konusudur. Ve burada hepimiz aynı gemideysek, biz üzerimize düşen sorumlulukları nasıl yerine getirebiliriz, ne mesajlar vermeliyiz? Bu bağlamda, görüşmelerimiz oldu. Bizler de devletimizin, hükumetimizin son dönemdeki yaklaşımıyla tamamen mutabıkız. Aynı şekilde düşünüyoruz. Son raporun iade edilmesi konusunda da aynı sakilde düşünüyoruz. Sözler verilmiştir. Sayın Bakanın dediği gibi çalışmalar doğru istikamette gidiyordur, İnşallah AB sözlerini tuttuğu zaman, üyelik sürecinde yep yeni bir sayfa açılacaktır. Bu Türkiye'nin Batı'yla angajmanı açısından son derece önemlidir. Daha gidecek çok yolumuz var ama çok doğru istikamette olduğumuzu ve olumlu adımlar attığımızı yaşayarak görüyoruz. Bu da bizi fazlasıyla mutlu ediyor, heyecanlandırıyor. İnşallah bizlerin de çorbada bir tuzu olur."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ