Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Elektrikler mi kesilecek? İsveç'ten uyarı: Bir haftada hazırlanın

        İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin, 7 Ocak'ta düzenlenen savunma konferansında Rusya-Ukrayna savaşının geldiği noktaya değinerek, İsveç'te de bir savaş çıkabileceğini ve bu duruma hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etmişti.

        Bohlin'in açıklaması sonrasında, Ordu Başkomutanı Orgeneral Micael Byden tüm İsveçlilerin savaşa hazır olması gerektiği konusunda Bakan Bohlin'e desteğini açıkladı. Micael Byden,"Kendinize en temel soruları sormanız gerektiğini düşünüyorum. Eğer bugün Ukrayna'da olanlar yarın burada da olursa, hazırlıklı mıyım? Toplumun her düzeyinde, mümkün olduğunca hazırlıklı olmalıyız" dedi.

        İSVEÇ'TEN OLASI KRİZ SENARYOSU

        REKLAM

        Bu gelişmelerle beraber İsveç Sivil Acil Durumlar Dairesi, kamu güvenliği kitapçığını olası bir savaş senaryosunun ele alınmasına ilişkin temel bilgilerle güncelledi.

        Kitapçık, toplumsal olanaklar olmadığında pratik bir hayatta kalma rehberi olarak tanımlanırken, elektriklerin saldırı sonucu kesilmesi, silahlı bir saldırı sırasında yapılması gerekenler gibi kritik durumlarda yapılması gerekenleri özetliyor.

        "OLASI KESİNTİNİN CİDDİ SONUÇLARI OLABİLİR"

        Uyarıda "Toplumumuz savunmasızdır, bunun en önemli nedeni elektriğe çok fazla ihtiyaç duymamızdır. Örneğin elektrik, bilişim saldırıları, seller, orman yangınları ve askeri çatışmalar nedeniyle kesilebilir. Kısa bir süre sonra günlük yaşam zorlaşabilir: Isı kaybolur, yiyecek hazırlamak ve saklamak zorlaşır, muslukta veya tuvalette su yoktur, arabaya yakıt ikmali yapmak mümkün değildir. banka kartları ve ATM'ler çalışmaz, mobil ağ ve internet çalışmaz, toplu taşıma ve diğer ulaşım durur ve ilaç ile tıbbi malzeme temin etmek zorlaşır. Uzun süreli bir elektrik kesintisinin sizi ve çevrenizi nasıl etkileyeceğini düşünmek için birkaç dakikanızı ayırırsanız, zihinsel hazırlığınızı çoktan edinmiş olursunuz. İsveç sağlam bir elektrik kaynağına sahiptir, ancak geçici bir elektrik kesintisinin sonuçları o kadar ciddidir ki toplumun böyle bir durumla başa çıkmaya hazırlıklı olması gerekir. Bu sizin için de geçerlidir. Elektriksiz ya da normalden daha az elektrikle günlük yaşamınızı sürdürebilmek için yapabileceğiniz çok şey var" denildi.

        Yazıda İsveç vatandaşlarının yapması gerekenler arasında kişilerin kendilerine en yakın belediyelerle bu konu dışında yaşlı bakımı, su temini, acil durum hizmetleri ve sosyal bir kriz gibi durumlarla irtibata geçilebileceği belirtiliyor.

        Yazının sonunda ise yayınlanan klipte olası kriz anında yapılması gerekenler video ile anlatılıyor.

        GENÇLER SAVAŞ AÇIKLAMALARI SONRASI ENDİŞEYLE YARDIM HATTINA BAŞVURDU

        İsveç merkezli Çocuk Hakları Örgütü BRIS, Bohlin ve Byden'ın açıklamalarından gençlerin yardım hatlarına savaş ile ilgili endişelerini danışmak üzere başvurduklarını ifade etti.

        BRIS, "Son günlerde BRIS, savaşla ilgili endişelere ilişkin telefonların sayısında bir artış olduğunu fark etmiştir. Çocuklar İsveç'te savaş olasılığı ve bunun olası sonuçları hakkında sorular sormakta ve birçoğu genel kaygı ve stres yaşamaktadır. Bu artış, şu anda TV, radyo, gazete ve sosyal medya gibi medyada İsveç'in olası savaşlara karşı savunmasını güçlendirmek için alması gereken önlemler hakkında çok fazla tartışma olmasıyla açıklanabilir" dedi.

        * Haberin görselleri Associated Press ve Shutterstock'tan servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ