Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in cenaze töreniyle ilgili detaylar belli oldu

        Bahar BAKIR/Esra YAZDIÇ DEMİR/Cemal DOĞAN/Arif AKDOĞAN/ANKARA

        GATA'da önceki gün hayatını kaybeden 12 Eylül darbesinin mimarı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren (98) için yarın resmi cenaze töreni düzenlenecek. Törenin koordiasyonunu Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü yürütüyor. Dışişleri Bakanlığı'nda bugün törenin ayrıntılarıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, TBMM Genel Sekreterliği, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ankara Valiliği, Ankara Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı temsilcilerinin katılımıyla toplantı yapılacak.

        CENAZE NAMAZI YENİ PROTOKOL CAMİİNDE

        Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü, dün Evren'in ailesiyle görüşerek isteklerini dinledi. Evren'in naaşının yarın GATA'dan cenaze aracıyla Genelkurmay'a getirilmesi ve askeri tören düzenlenmesi planlamalar arasında. Törenin Ankara'nın yeni protokol camisi olarak adlandırılan Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde yapılması gündemde. Törene, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı taburu ve bandosunun da katılması bekleniyor. Evren'in naaşı, top arabasında taşınacak ve törenin ardından Devlet Mezarlığı'nda toğrağa verilecek.

        LİDERLER KATILACAK MI?

        MHP Genel Başkanı Bahçeli ve HDP Eşbaşkanı Demirtaş'ın törene katılmayacağı açıklanırken, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve CHP'den katılım konusunda açıklama gelmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cenaze günü Ankara'da Gabon Cumhurbaşkanı'yla resmi görüşmelerde bulunacağı biliniyor. Başbakan Davutoğlu da yarın Isparta ve Burdur mitinglerine katılacak. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun yarın mitingleri var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve siyasi partilerin liderlerinin, Evren'in ölümüne ilişkin mesaj yayınlamaması dikkat çekti.

        AVUKATINDAN TEPKİ: RÜTBELERİ SÖKÜLMEDİ

        7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in, 12 Eylül davasında avukatlığını yapan Bülent Acar, devlet töreni tartışmalarıyla ilgili şunları söyledi:

        "Ailesiyle konuştuk. Onlar herhalde istiyor. Daha evvel bana sordular, 'İnadına yapılsın' dedim. Kanunda var, neden yapılmasın. Denilen şey şu, mahkûm oldu, rütbeleri söküldü. Bu yanlış, Askerlikte kararın infazı için kesinleşmesi lazım. Mahkemeden ceza kararı çıktı. Rütbeleri sökülmedi. Çünkü henüz kesinleşmedi. Dosya bozularsa ne olacak. Geri mi iade edecekler. Yargıtay'daki temyiz incelemesi için duruşma talep ettik. Yargıtay'ın ilgili dairesi beni ve diğer arkadaşları dinleyecek. Karar ondan sonra çıkacak." Avukat Acar, Evren'in vasiyeti ve cihaza bağlı olduğu için son sözünün olmadığını da belirtti.

        DEFİN İŞLEMİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

        Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Hastanesi'nde hayatını kaybeden 12 Eylül darbesinin mimarı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in defnedileceği Devlet Mezarlığı'nda dün çalışmalar başladı. Yarın yapılacak devlet töreniyle uğurlanacak olan Evren'in mezar yeri belli oldu. Evren için Devlet Mezarlığı'nın Cumhurbaşkanları için ayrılan bölümünde mezar kazıldı. Evren, 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in önüne defnedilecek. Cumhurbaşkanları'nda Cevdet Sunay ve Fahri Korutürk'le aynı sırada olan Evren'in mezarı ile eski Başbakan Ecevit'in kabri arasında bir sıra var.

        KENDİ YAPTIRDIĞI MEZARLIKTA YATACAK

        Ankara'da Devlet Mezarlığı yaptırılması talimatını 1981'da açıldı. 2006'da yapılan düzenlemeyle başbakanlar ve TBMM başkanlarının da, ailelerinin talebi doğrultusunda Devlet Mezarlığı'na defnedilmesi olanağı sağlandı. Devlet Mezarlığı'na 3 Cumhurbaşkanı ve 61 Kurtuluş Savaşı komutanı defnedildi. Eski Cumhurbaşkanları Cemal Gürsel, Cevdet Sunay ve Fahri Korutürk ile Kurtuluş Savaşı komutanları Fevzi Çakmak, Ali Fuat Cebesoy, Kazım Karabekir burada yatıyor.

        DARBE MAĞDURLARI NELER SÖYLEDİ?

        ANNELER GÜNÜ’NDE ÖLDÜ: İdam edilen sol görüşlü Yılmaz Yukarıgöz’ün kardeşi Ramazan Yukarıgöz: “Kenan Evren’in ölmesini istemiyorduk. Mahkeme müebbet hapis ve rütbelerinin sökülmesi kararı verdi ama Yargıtay kararı bekletiyordu. Görsün, yaşasın istedik, olmadı. Rütbeleri sökülseydi devlet töreni düzenlenmeyecekti. Hem mahkeme hem de halk nezdinde suçlu olan bir kişi devlet töreniyle defnedilmeyi hak etmiyor. Ayrıca bu ölüm anlamlı bir güne de denk geldi. Sadece biz değil pek çok anne bu ölümü bir Anneler Günü hediyesi olarak görüyor. Ağabeyim idam edildiğinde 21 yaşındaydı. Evren’in, elleri kanlıydı.”

        HAYATLARI ALTÜST ETTİ: 17 yaşında idam edilen sol görüşlü Erdal Eren’in amcasının oğlu Gökalp Eren: “Kenan Evren bu ülkedeki hayatların pek çoğunu altüst etti. Sadece Erdal için konuşmuyorum. Erdal’ın annesi Şadan Ana, bunca yıldır kimseye kötü bir şey demedi, Evren’le ilgili bile. Onunla ilgili konuşmak istemediğini söylüyordu. Evren sadece çocuklarımızı, kardeşlerimizi almadı elimizden, bu ülkenin bugün yaşadığı sıkıntıların temelini attı. İnsanlar Evren’i bir devlet başkanı olarak değil siyasi mahkûm olarak tanımaktadır. Sonuçları alınmamış olsa da devlet töreni yapılması yanlış.”

        SOYADIMIZI DEĞİŞTİRDİK: İdam edilen sağ görüşlü Mustafa Pehlivanoğlu’nun ağabeyi Oktay Fırtına: “Kardeşim suçsuz yere idam edildi. Annem son anına kadar ‘Mustafam’ diye inledi. Bunun vebalini kim verecek? Soyadımızı Fırtına olarak değiştirmemize rağmen her yerde tanınıyorduk. Her türlü zulmü gördük... Eğer devlet buna tören yaparsa o devlet devlet değildir, o asker asker değildir. Askeri tören yapılırsa haram olur buna, haram.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ