Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP: AK Parti’nin seçim şarkısı yasaklansın

        Mahmut Tanal, AK Parti’nin seçim şarkısı "Haydi Bismillah" için YSK’ya itiraz dilekçesi gönderdi.

        Verdiği dilekçede itirazının gerekçelerini anlatan Tanal, "Bismillah kelimesinin anlamını Ankara Müftülüğü şu şekilde açıklamıştır:

        ’Allah’ın adıyla anlamındaki Bismillah kelimesini, aslında biz ’Bismillâhirrahmanirrahim’ yani ’Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla’ ifadesinin kısaltılmış şekli olarak kullanırız. Bir Müslüman’ın, faydalı, güzel ve meşru yaptığı her işin başında besmele çekmesi, yani Bismillah demesi, yüzyıllardır geleneğimizde yer alan çok güzel adetlerimizden biridir. Bu adet de kaynağını, Peygamber Efendimizin devamlı yaptığı ve asla aksatmadığı bir uygulamadan almaktadır" ifadelerini kullandı.

        "USUL VE ESASA AYKIRI"

        Tamamen dini, manevi duygu ve değerleri içerir nitelikli bu şarkının, seçim şarkılarında dikkate alınması gereken usul ve esaslara aykırı olduğunu savunan Tanal, "Anayasa 24’üncü maddesine göre kimse, devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz. Siyasi Parti Kanunu 87’nci maddesinde, ’Siyasi partiler, devletin sosyal veya ekonomik veya siyasi veya hukuki temel düzenini, kısmen de olsa dini esas ve inançlara uydurmak amacıyla veya siyasi amaçla veya siyasi menfaat temin ve tesis eylemek maksadıyla dini veya dini hissiyatı veya dince mukaddes tanınan şeyleri alet ederek her ne suretle olursa olsun propaganda yapamaz, istismar edemez veya kötüye kullanamazlar’ denilmek suretiyle halkın özgür iradesinin fesada uğraması engellenmek istenmiştir" açıklamasında bulundu.

        "YAYINLANMASININ YASAKLANMASI GEREKİYOR"

        Seçim Kanunu 58’inci maddesine göre, "Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk bayrağı ve dini ibareler bulundurulması yasak" olduğunu belirten Tanal, "Yayımlanan genelgeler ve emsal kararlar çerçevesinde dini hissiyatların ve dince mukaddes tanınan şeyleri alet ederek her ne suretle olursa olsun reklam ve ilan yapılamayacağı usul ve esasları benimsenmiştir. Seçim hukukunun ilkelerine aykırılığı doğrultusunda, televizyon, radyo, sosyal medya, internet üzerinden yayımlanmasının yasaklanmasına karar verilmesi gerekmektedir" dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ