Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Davutoğlu'nun dokunulmazlık çağrısına CHP ve MHP'den yanıt

        Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dokunulmazlık tartışmalarına ilişkin "506 dosyanın tamamını Meclis'e getirelim" önerisine CHP, MHP ve HDP'den yanıt geldi.

        Parti Meclisi toplantısı süren CHP'de Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, kameraların karşısına geçerek,"Kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıklar kaldırılsın" dedi. Başbakan'ın çağrıya yanıt için süre verdiğini hatırlatan Tezcan, "Akşama kadar beklemeye gerek yok" diyerek, şu açıklamayı yaptı:

        "Kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıklar kaldırılsın. Bu noktada aynı hattayız. Başbakanın bu teklifi umut ederim aynı noktadır. Bu söylediklerinden Brüksel dönüşü çark etmek zorunda kalmaz umarım. Kararını, niyetini değiştirme noktasına gitmez. Bu sevindirici bir gelişmedir. CHP'nin önerisinin kabul edilecek olması yolsuzluk yapmanın bir milletvekili ayrıcalığı olmaması anlamına gelecektir. Teröre destek verenlerin de dokunulmazlığı görüşülür. Sayın Başbakan akşama kadar süre vermiş bize. Akşama kadar süre vermesine gerek yok. Bizim tutumumuz nettir. Kamuoyu ile paylaştık. Yine akşam kadar beklemiyoruz. Sayın Başbakan sözlerinden dönebilir, o yüzden Sayın Başbakan akşama kadar sözlerinden dönmesin diye cevabımızı vermeyi yararlı görüyoruz. Dokunulmazlıklar hiçbir şekilde şantaj konusu yapılamaz."

        "AYNI KEFEYE KONULMASINI ANLAYAMADIK"

        Habertürk TV'ye konuşan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP'nin dokunulmazlık ile ilgili tavrının net olduğunu belirterek, terör suçlamasıyla diğer konuların aynı kefeye konulmasını eleştirdi. Vural, şunları söyledi:

        "Sayın Başbakan'ın miat koyması kendi bileceği iş. Biz tavrımızı her zaman koyuyoruz. MHP bu konuda tavrı en net partidir. Parti tüzüğümüzde dokunulmazlıkla ilgili, 'Kamu vicdanının makul kabul edeceği ölçülere bağlanmalıdır' denilir.

        Sayın Genel Başkan MHP'nin tutumunu elbette açıklayacaktır. Ama bu tereddüt nedendir, bunu anlayamıyoruz. MHP'nin dosyaları, seçim kanununa muhalefet gibi konular. 'Teröristin yolu bizim yolumuzdur' diyenlerle nasıl aynı kefeye konuluyor, bunu anlamış değilim."

        Davutoğlu'nun açıklamalarının ardından Habertürk TV'ye ilk değerlendirmeleri yapan CHP Grup başkanvekili Levent Gök, "Bizim dediğimiz noktaya geldiler", MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman da "Hükümet işi sulandırıyor" demişti.

        HDP: BAŞBAKAN'IN ÇAĞRISI OLUMLU

        HDP Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, "Biz başından beri zaten dokunulmazlık konusunun partiler için ya da iddia edilen suçlar için ayrı ayrı ele alınmasını doğru bulmuyorduk" dedi.

        Başbakan'ın çağrısını olumlu karşıladıklarını belirten Bilgen, "Biz başından beri zaten dokunulmazlık konusunun partiler için ya da iddia edilen suçlar için ayrı ayrı ele alınmasını doğru bulmuyorduk" diye konuştu.

        Bilgen, Türkiye'nin risk içeren gündemlerle karşı karşıya olduğunu savunarak, gündemlerin değiştirilmemesi gerektiğini söyledi. Bilgen, "Cumhurbaşkanını toplumun iradesinin temsil edildiği Meclis'in üzerinde baskı oluşturmaması gerekiyor" ifadesini kullandı.

        Bilgen, dokunulmazlık konusunda kendi görüşlerini daha önce deklare ettiklerini, şu anda Nevruz etkinliklerine yönelik müdahaleler olduğunu ve birçok arkadaşlarının bu etkinliklerde bulunduğunu söyledi. Bilgen, gerek görülmesi durumunda konunun yeniden yetkili organlarla paylaşılabileceğini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ