Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul'da ‘Beyoğlu Sohbetleri’ düzenlendi

        Nagihan ALAN - GAZETE HABERTÜRK

        Beyoğlu Belediyesi’nin bu yıl ilkini düzenlediği ‘Beyoğlu Sohbetleri’nin konuğu, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş oldu. Sanat dünyasından siyaset camiasına kadar birçok önemli ismi ağırlayan programda Demircan, ‘Teknoloji üzerinden iletişim anlaşılmayı zorlaştırıyor. Birbirimizi daha iyi anlamaya, sohbete ihtiyacımız var” dedi

        Beyoğlu Belediyesi’nin ilkini düzenlediği Beyoğlu Sohbetleri önceki gün bir otelde gerçekleştirildi. İlk programın konuğu Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Prof. Dr. Numan Kurtulmuş oldu. Sanat dünyasından akademiye, siyasetten dini cemaat liderlerine kadar birçok alandan önemli isimleri ağırlayan programa biz de Habertürk olarak katıldık.

        ‘DIŞARIDAN KAPI ÇALMAK AYIPTI’

        Buram buram tarih kokan bir oteldeyemek eşliğinde gerçekleştirilen sohbetin konusu “Komşu Kapıcık” oldu. Komşu Kapıcık’ın ne olduğunu anlatan Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Eskiden insanlar birbirlerini ziyaret ederken dışarıdan kapı çalmak ayıp karşılanırdı. Herkes birbirinin evine girer çıkar, bir aile olarak yaşardı. Bu kavram bu samimiyeti, sohbeti hissettiriyor. Bu gecenin anlam ve önemine ayna tutuyor” dedi.

        ‘BU KENTTE İKİ ÖZEL SEMT VAR’

        İstanbul’da iki özel semt olduğunu söyleyen Başkan Kurtulmuş, “Bu semtlerden biri Unkapanı diğeri Yağ Kapanı. Yağ kapanı isim olarak unutulmuştur. Devlet bolluk zamanlarında yağları ve unları depoluyor, darlık zamanlarında karaborsa olmasın diye stoklarla piyasayı dengeliyor. Komşuluk da bu semtler gibi hak hukuk gözetiyor. Bu nedenle komşuluk oldukça değerli” dedi.

        ‘İLİŞKİLERİMİZ MEKANİKLEŞTİ’

        Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise yaptığı konuşmada günümüz ilişkilerine değindi. Demircan, “Artık sohbet mi kaldı herkes dijital uygulamalardan konuşuyor. Konunun mihenk noktası da burada. İlişkilerimiz mekanileşti. Elimizdeki makinelerle konuşuyoruz. Birbirimizi anlamakta zorlanıyoruz çünkü bu makinelerde kelime var ama duygu yok. Oysa bizim kültürümüzün en önemli parçası sohbet. Sohbet ederken insanlar birbirlerini daha iyi anlıyor” diye konuştu.

        “Şehir hayatında insanların öncelikleri ekonomi” diyen Demircan ekliyor: “Çalışma hayatı, eğitim hayatı ve konaklama mekânlarının birbirinden kopukluğu insanların aralarındaki ilişkileri de kopartıyor. İnsanların yaşadığı yerde iş bulabiliyor olması da bizim hedeflerimizden. Bunu başarabiliyor olduğumuzda komşuluk hukuku da gelişmiş olacak. Biz sohbet etmenin de burada bir ihtiyaç olduğunu fark ederek bu geceyi düzenledik. Beyoğlu bir sohbet semti.”

        HER MASA BİR SEMT

        Beyoğlu’nun ruhuna yakışan şekilde dizayn edilen programda her bir yemek masasına da Cihangir, Piyalepaşa, Asmalımescit gibi Beyoğlu’nun tarihi sokaklarının adı verildi.

        İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İsak Haleva, İstanbul, Ankara, İzmir Süryani Kadim Cemaati Metropoliti ve Ruhani Lideri Patrik Vekili Mor Filüksinos, Ermeni Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Kerem Alışık, Ara Güler, Selami Şahin ile iş, sanat, spor ve medya dünyasından çok sayıda ismin katıldığı program konukların katıldığı soru cevap oturumuyla son buldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ