Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Çetinkaya ve Karan'ın gerekçeli kararı

        Serdar KULAKSIZ/İSTANBUL

        Saldırıyauğrayan Fransız Charlie Hebdo Dergisi’nin Hz. Muhammed’e hakaretler içeren karikatürlerini köşelerinde yayınladıkları gerekçesiyle 2’şer yıl hapse çarptırılan Cumhuriyet Gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan’la ilgili gerekçeli karar açıklandı.

        İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce hazırlanan 199 sayfalık gerekçeli kararda, ülkede dinsel kökenli ani reaksiyonların yaşandığı anımsatıldı, Malatya’daki Zirve Yayınevi cinayetleri, Rahip Santoro cinayeti, Kubilay olayı, Maraş olayları ve Madımak olayları örnek verildi. Gerekçeli kararda özetle şöyle denildi.

        -Sanıkların bu çizimi yayınlamalarının barışçıl bir yaklaşım olduğu söylenemez. Bilakis sanıkların yazılarında yer alan bu ifade biçimi zaman olarak uygunsuz ve başlı başına zaten bizatihi kışkırtıcıdır.

        -Sanıklar birer köşe yazarıdır. Açıklamalarını tepkilerini sözlerle ifade edebilecek yeterliliğe ve entelektüel birikime sahiptirler. Nitekim her 2 sanığında yazı içerikleri okunduğunda ne söylemek istedikleri anlaşılmaktadır. Yazı ile verilmek istenen mesajı zaten vermişlerdir. Bu yazının fikirsel olarak ayrıca Charlie Hebdo kapağı ile pekiştirilmesine gerek var mıdır? Ülkede dinsel tahriklerin ne gibi toplumsal ya da kitlesel olaylara sebebiyet vermiş olduğunu sanıklar mevcut mesleki birikimleri çerçevesinde bilebilecek durumdadırlar.

        -Esasen yazının kendisinden dolayı bir suç yoktur. Suçlamanın dayanağı köşe yazısının üzerinde yer verilen bir çizimdir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ