Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İşte İstanbul'da atlayış noktaları

        NAGİHAN ALAN - GAZETE HABERTÜRK

        nagihana@htgazete.com

        Havalarısındı, Bungee Jumping sezonu da açıldı. Peki yüzlerce metre yükseklikten atlamaya cesaretiniz var mı? Yoksa da haberimizde okuyacaklarınızdan sonra gerekli güvenlik önlemleriyle siz de hayalinizdeki ama cesaret edemediğiniz bu sporu yaparken bulabilirsiniz kendinizi.

        Öyle ki sporun tutkunları sezonun açılmasını iple çekti ve atlayışlara başladı bile. Ama atlamayı çok isteyip de cesaret edemeyenler de var. İşte bu haber onlar için...

        Adrenalin meraklıları için şehir dışına çıkmadan atlayış yapılabilen noktaları, atlayış için gerekenleri ve kimlerin atlayabileceği gibi merak edilenleri İstanbul Bungee Jumping Koordinatörü Murat Yıldırımer’e sorduk...

        NEREDEN ÇIKTI?

        Öncelikle Bungee Jumping sporu hakkında bilgi veren Murat Yıldırımer, “Kökeni Doğu Avustralya’nın açıklarında Pasifik Okyanusu’ndaki ‘New Hembridis’daki Vanatu Adası yerlilerinin ‘Gkol’ adını verdikleri erkekliğe geçiş törenlerinde bambudan yaptıkları kulelerden, sarmaşıktan yaptıkları iplere bağlanarak atlamasına dayanır.

        İngiltere’de 1970’lerde Oxford Üniversitesi öğrencileri bagaj gerdirme lastikleriyle ilk bungee atlayışlarının temelini attı. Ve şu an en sevilen adrenalin sporlarından biri” dedi.

        KİMLER, NASIL YAPAR?

        Yıldırımer, Bungee Jumping atlayışını kimlerin yapabileceğini ve nelere ihtiyaç duyulduğunu şöyle anlattı: “Bungee Jumping yapmak isteyen kişiler önce herhangi bir rahatsızlığı olmadığı ve kendi öz iradesi ile Bungee Jumping yapmak istediği hakkında taahhütname imzalıyor.

        40-125 kg arasında bulunan 18 yaşını doldurmuş sağlık sorunu bulunmayan kişiler atlayabilir. Reşit olmayan fakat yanında ebeveynleri olanları da alabiliyoruz. Cepleriniz boş olmalı. Vücudunuzda kolye, küpe, pearching, yüzük, bileklik olmamalı. Pearching gibi çıkarmak istemeyeceğiniz takıları güvenlik için bantlıyoruz...”

        GÜVENLİK NASIL SAĞLANIYOR?

        Yıldırımer’in verdiği bilgiye göre, atlayışta dünya standartlarında ve son teknoloji kullanılarak Amerika’da üretilen özel Bungee Jumping ipler (lastikler) kullanılıyor. Atlayışta kullanılacak ip (lastik) sayısı, atlayışı yapacak kişinin kilosuna göre ayarlanıyor. Malzemeler her atlayış öncesi ve sonrası kontrolden geçiriliyor.

        KOPMA RİSKİ NEDİR?

        Bungee Jumping lastiğinin kopmayacağını ifade eden Yıldırımer, “Dünyada birkaç yılda bir basına yansıyan Bungee Jumping kazalarını dikkatlice izlediğinizde lastiğin değil arada bulunan 3 ton çekme kuvvetine sahip perlonun-bir çeşit ip- koptuğunu görürsünüz. Genelde Afrika’da görülen bu durum perlonların yıllar boyu değiştirilmemesinden kaynaklanıyor. Biz her atlayıcıyı Bungee Jumping sistemine 5 perlon ile bağlıyoruz. Bu sayede kaza riski sıfıra indirilmiş oluyor” dedi.

        ŞEHRİN İÇİNDE ATLAYIŞ NOKTALARI

        -Kazlıçeşme Miting Alanı

        -Bilgi Üniversitesi Santral İstanbulKampusu Bahar Şenlikleri

        -Caddebostan Sahili

        -Extreme Fest kapsamında Forumİstanbul açık otoparkı

        -Sancaktepe Rings açık otoparkı

        -Sarıyer Life Park

        -Bu atlayış yapılan yerler dışındaözel istekler kapsamındaİstanbul’un veya Türkiye’ninherhangi bir yerine platformkurulabiliyor.

        -Bungee Jumping’in tek atlayışı150 TL, çiftli atlayışı 400 TL. Videoveya fotoğraf çekimi isteyenler deartı 50 TL ile paket yapabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ