Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İsmail Hakkı Pekin: Bu darbeyi yapanların tamamı Fethullahçı değil

        Haberturk TV'de Balçiçek İlter'in sorularını yanıtlayan Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, darbe girişimine 3 farklı grubun destek verdiğini açıkladı ve sebeplerinden bahsetti.

        - T24'te Metin Gürcan'ın bir yazısı çıktı, kimler darbeye destek verdi diye. Orada 3'e bölüyor. Siz ne düşünüyorsunuz merak ediyorum. Fethullah Gülen Örgütü subaylar da vardır diyor, aşırı laiklik hassasiyeti olan hükümet karşıtı subaylar da vardır diyor, kişisel çıkar ve şahsi askeri kariyer için cuntaya katılanlar da vardır diyor. Nasıl değerlendirirsiniz? 3'e bölmek doğru mu? Sizin de ekleyecekleriniz var mı?

        Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Genel Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'in açıklaması;

        Doğru. Bu darbeyi yapanların tamamı Fethullahçı değil. Bir kısmı Fethullahçı, bir kısmı da dikkat ederseniz bir bildiri hazırlamışlar 00.45'te yayınlanmak üzere, bildiriye bakarsanız Atatürk'ten bahsediyor, 'Yurtta Sulh cihanda Sulh'tan bahsediyor, cumhuriyetin felsefesinden bahsediyor.

        "BU 3'ÜNÜN NASIL BİRLEŞTİĞİNİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

        Yani buna inanan insanlar var. Bunlar Fethullahçı değil. Bir de sanırım terfi edemeyen 'Genelkurmay Başkanı' olmak isteyen, devlet başkanı olmak isteyen, general, amiral, Başbakan olmak isteyen malesef bu ikbal beklentisiyle girmiş. Bu üçü de var.

        Bu 3'ünün nasıl birleştiğini anlamak mümkün değil. Bir Fethullahçı grup ile cumhuriyeti savunan bir grubun nasıl bir araya geldiği anlamak mümkün değil. Cumhuriyeti savunurken parlamentoyu nasıl hedef aldıklarını anlamak mümkün değil. İkbal kaygısı olanlar her dönemde olabilir. Bu ülke çok şeyler gördü. 9 Mart 1971'deki darbe girişiminde Faruk Gürler ve Muhsin Batur darbecilerin yanındaydı. Memduh Tağmaç'ın milli istihbarat teşkilatı vasıtasıyla ki o zamanlar milli istihbarat teşkilatının başında MİT müşteşarları koorgenaral rütbesindeydi. Haber alınmasından sonra bir gecede taraf değiştirdiler. 12 Mart muhtırası ortaya çıktı.

        "YETENEKSİZ, İKBAL KAYGISI OLAN ADAMLAR DARBE YAPABİLİRLER"

        Daha sonra da koskoca Genelkurmay Başkanı istifa etmek üzere ikbal kaygısıyla Cumhurbaşkanı olmaya kalktı ve seçilemedi. İkbal kayygısı olanlar bunu yaparlar. Akın Öztürk de öyle. Önü açıldı ama yetenekli değildi. Devlet bunu hava kuvvetleri komutanı yaptı. Hiç de hava kuvvetleri komutanı olacak adam değil, ama yaptı. Gene ikbal kaygısıyla darbenin belki de önderliğini yapıyordu. Yargı ortaya çıkaracak ama dediler ki darbenin başında birisi olmalı öyle tahmin ediyorum. Çünkü yeteneksiz, ikbal kaygısı olan adamlar darbe yapabilirler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ