Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Mehmet Yılmaz: Adil Öksüz için hazırlanan tutanaklar savcılık dosyasına konmamış

        HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, HSYK’nın en deneyimli müfettişinin, FETÖ’nün Genelkurmay imamı olduğu anlaşılan Adil Öksüz’ün serbest kalmasının araştırılması için görevlendirildiğini açıklayarak, “İlk bilgilere göre, tutanaklar savcılık dosyasına konmamış. Örgüt dayanışması, kusur, ihmal araştırılıyor” dedi. Yılmaz, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamalarda özetle şunları söyledi:

        Adil Öksüz soruşturması: Adil Öksüz olayında ‘örgüt dayanışması, kasıt, ihmal var mı?’ araştırıyoruz. En deneyimli müfettişimizi verdik. Kamuoyuna yansıyan tutanakları müfettiş buldu. İlk bilgilere göre tutanaklar Öksüz’ün savcılık dosyasına konmamış. Cihazın bulunmasıyla ilgili farklı ifadeler var. GPRS cihazının niteliğini araştırıyoruz.

        3-5 yıl süre: Tarihin önünde bir imtihan verdiğimizin farkındayız. Toplumun, iktidarıyla muhalefetiyle tüm kesimlerin bize olan güvendiğinin farkında olan üyelerimiz buna göre davranıyor. 3-5 yıl içinde yargının tüm yaralarını saracağına inanıyoruz. Amacımız yargıyı tekrar ayağa kaldırmak. Tarafsızlığı tesis etmek.

        İtiraz komisyonu: İhraç kararlarına ilişkin 10 gün içinde yeniden inceleme talebi hakkı var. 2 bin 500’e yakın itiraz dilekçesi geldi. HSYK, hiç bir isime takılmadan sadece delillere bakarak çalışma yapıyor. HSYK’nın tüm üyeleri vicdanlarıyla hareket ediyor. 35 kişilik inceleme komisyonu kurduk. Deliller somutlaştırıldıktan sonra kurul üyelerine sunuluyor ve 17 kişi tüm delilleri tartışıyoruz.

        Eşlerin dosyaları: İhraç olan ve aynı zamanda eş olan hâkim ve savcılarla ilgili farklı çalışıyoruz. Eşlerin dosyalarının ayrı ayrı değerlendiriyoruz. Çalışmalar isimler üzerinden müstakil yapılıyor. Her hâkim ve savcı için ayrı delil dosyası hazırlıyoruz. Tek mağduriyet olsun istemiyoruz. Terör üyeleri dışında hiç kimsenin zarar görmesini istemiyoruz.

        Üç amaç: 2014’te göreve başladığımızda HSYK’nın kamuoyuna deklare ettiği 3 amacı vardı: 1. Yargıdaki güven noksanlığının tamamlanması ve yargının ayağa kaldırılması. 2. Yargı yoluyla haksızlık yapan yargı görevlilerinin hakkında gereğinin yapılması. 3. Yargıdaki liyakatı yeniden ihya etmek.

        Diğer cemaat ve yapılar: Yargının bu tür tartışmalardan uzak olması gerekiyor. Yargıyı, liyakatlı ve adalete sahip çıkacak hale getirmek istiyoruz. Türk yargısının geleneksel terbiyesine güveniyoruz. Bunu inşa edeceğiz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ