Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Numan Kurtulmuş, medya yöneticileriyle kahvaltıda buluştu

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, aralarında Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli'nin de bulunduğu gazete ve televizyonların temsilcileriyle kahvaltıda biraraya geldi. Referandum sürecine ilişkin konuşan Kurtulmuş, "Tek başına referandumun, halkoyunun yapılması bile Türkiye demokrasisini daha ileriye götüren bir adımdır. Çok güzel ve keyifli bir kampanya sürdürüyoruz. İnşallah terör örgütleri bu kampanya süresini zehirleyecek eylem yapma fırsatını bulamayacaklardır" dedi.

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Medya Derneği tarafından İstanbul Bomonti Hilton Otel'de düzenlenen kahvaltıda gazete ve televizyonların temsilcileri ile biraraya geldi. Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli'nin de katıldığı kahvaltıda konuşan Kurtulmuş, referandum sürecine ilişkin, "Şimdiye kadar güle oynaya bir kampanya geçiyor. Bu da önemli. İlk günden itibaren söylemiştik. Tek başına referandumun, halkoyunun yapılması bile Türkiye demokrasisini daha ileriye götüren bir adımdır. Herkes fikrini söylüyor, her farklı grup kendi görüşünü söylüyor. Kim nereden bakıyorsa oradan 'evet', 'hayır' bir şey söylüyor. İnşallah terör örgütleri bu kampanya süresini zehirleyecek eylem yapma fırsatını bulamayacaklardır. Bunun için de canla başla gayret ediyoruz" dedi.

        "KARARSIZLIK TEREDDÜDÜN DEĞİL, BİR BİLGİLENDİRME GEREĞİNİN İFADESİDİR"

        "Ümit ediyoruz ki milletimiz 16 Nisan'da bu işi onaylayarak, Türkiye'nin önünü açacaktır" diyen Kurtulmuş şunları söyledi: "İlk günden itibaren söylediğimiz şey; 'Biz pozitif bir kampanya yürüteceğiz.' Başkalarının sözlerine cevap yetiştirmekten ziyade, bu meselenin ne olduğunu, Türkiye'ye ne getireceğini, Türkiye'yi hangi büyük yanlışlardan ve mevcut sistemin tıkandığı hangi hususlardan kurtaracak bir teklif olduğunu anlatacağız. Şu aşamada belki henüz kampanyanın başında olduğumuz için bir miktar seçmenin kararsız olduğu anlaşılıyor. Bu kararsızlık aslında bir tereddüdün ifadesi değil, bir bilgilendirme gereğinin ifadesidir. Dolayısıyla eski sistemin hangi yanlışlarını ortadan kaldıracağını ve ne getireceğini milletimize anlatmak mecburiyetindeyiz. Gördüğüm, çok farklı gruplara bunu anlattığımız zaman başta belki biraz serin duruyorlar ama anlatıldıktan sonra insanlarımız bu meseleyi kavrayarak, daha pozitif bir şekilde yaklaşıyorlar.

        "YENİ SİSTEM DARBESAVAR VE DAHA DEMOKRATİK BİR SİSTEMDİR"

        Mevcut sistemin tıkanma nedenlerinden biri yönetimde çift başlılık. Bu insanların kavgacı karakterlerinden değil, yönetimde çift başlılık ve bunların sonucu olarak aşılamayan krizlerin Türkiye'yi ne kadar önemli badirelerin içine soktuğu hepimizin malumudur. Maalesef bunlar 'tek adamcılık', vesaire diyorlar ya, bu tek adamcılık meselesi değil, yönetimin farklı alanlarda toplanmasının önüne geçip, yürütmenin tek elde toplanmasıdır, tek elden yönetme mekanizmasıdır. Bu yeni sistem darbesavar ve daha demokratik bir sistemdir. Örneğin siyasi bir kriz olduğu zaman ya Meclis ya cumhurbaşkanı seçime götürebilecek, bir yenilenme söz konusu olacak. Eski dönemlerde kilitlenmeyi çözecek olan ya tanktı ya tüfekti. Siyaset kilitlenir, doğası gereği bu olur. Meclis-cumhurbaşkanı, Meclis-hükümet arasında bir kilitlenme olduğu zaman kim çözecek? Millet çözecek, doğrudan doğruya millet çözecek, kararını verecek.

        "GÜÇLER AYRIMI NOKTASINDA DEMOKRATİK BİR ADIM ATILMIŞ OLACAK"

        Anayasa teklifi daha demokratik bir Türkiye için yapıldı. Bir adam hem milletvekili hem bakan olamayacak. Yasama ve yürütme tamamıyla birbirinden ayrı olacak. Cumhurbaşkanlığı, hükümet yasa çıkarmayacak. Türkiye'de şimdiye kadar, bizim iktidarımız zamanında da çıkan yasaların büyük bir kısmı hükümet tasarısı olarak parlamentoya gelir. Parlamentoda çoğunluğa sahip olan aslında yasamayı da yönetir. İnşallah sistem iyi işleyecek ve güçler ayrımı noktasında demokratik bir adım atılmış olacak."

        Uzay KESMEN/ İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ