Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Gözler Sarem'e çevrildi

        Türkiye üzerine "felaket senaryoları"nın konuşulduğu ABD’de Hudson Enstitüsü’ndeki toplantıya Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde yer alan Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi’nin (SAREM) Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri’nin de katıldığının ortaya çıkması üzerine, gözler bu kuruma çevrildi.

        "Askerin think-tank"i olarak bilinen SAREM, 8 Ocak 2002’de, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Genelkurmay İkinci Başkanı olduğu dönemde ön ayak olması sonucu, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun da hazır bulunduğu bir tanıtım toplantısında resmen açıldı. İlk komutanlığını Tuğgeneral Reşat Ödün yaptı.

        İÇ POLİTİKA YOK

        Genelkurmay’da J-7 (Joint-7) olarak bilinen, Korgenerallik seviyesindeki, Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı’na (ATASE) bağlı çalışıyor. Özellikle uluslararası ilişkilerde kısa, orta ve uzun vadeli strateji üretiminde Genelkurmay Başkanlığı’na katkıda bulunmayı hedefliyor. İlgi alanları içinde de ağırlıklı olarak Kafkaslar, Balkanlar, Ortadoğu, Avrupa, Ege, Kıbrıs ve ABD var. Kıvrıkoğlu, kuruluşunda yaptığı konuşmada, iç politika konularının SAREM’in faaliyet alanı dışında olduğunu vurgulamış ve eklemişti: "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bekası ve milli gücünü doğrudan ilgilendirdiği için irticai ve bölücü faaliyetlere ilişkin değerlendirmeler, bu genellemenin dışında."

        DIŞİŞLERİ SİSTEMİ

        Merkezin kuruluşunda 4’ü emekli general, 15’i öğretim üyesi, toplam 24 kişilik bir ekip görev aldı. Subayların yanı sıra, bünyesinde çeşitli bilim dallarından akademisyen, istihbaratçı ve diplomat yer alıyor. Bu şekilde 30’un üzerinde uzman, dışarıdan SAREM’e rapor veriyor. Konular, Dışişleri Başkanlığı’nda olduğu gibi uzmanların ayrıldığı masa sistemiyle işleniyor. Ortaya çıkan raporlar, brifinglerle üst düzey komutanlara sunuluyor.

        BAĞLAYICI DEĞİL

        SAREM’in 2002 yılındaki açılış konuşmasını yapan Kıvrıkoğlu şunları söylemişti: "Bu kulüp, güvenlik bağlamında ve geleceğe yönelik jeopolitik ve jeostratejik konularda araştırmalar yaparak karar vericilere önemli veri tabanı, bilgiler ve alternatifler sunacak. SAREM’in çalışmaları resmi ve bağlayıcı bir formatta ve yapıda da olmayacaktır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ