Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem LATİFE TEYZEM ATATÜRK İÇİN ÖRTÜNDÜ

        Pek yakında Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı olarak Köşk’e çıkmaya hazırlanan Abdullah Gül’ün üzerinde dönen tartışmaların en başında, eşi Hayrünnisa Hanım’ın türbanı geliyor. Bu tartışmalar sırasında Başbakan Erdoğan’ın, Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ı örnek göstermesi, konuyu başka bir düzleme taşıdı. Latife Hanım gerçekten türbanlı mıydı?

        Onun için örtünme ne anlama geliyordu. Bu soruları, Latife Hanım’ın yaşayan en yakın akrabalarından Mehmet Öke yanıtladı

        Türkiye yakında 11. Cumhurbaşkanı’nı karşılamaya hazırlanıyor. Abdullah Gül’ün Çankaya Köşkü’ne çıkmadan önceki süreci de epey problemli geçti. Bu problemlerin en önemlilerinden biri de eşi Hayrünnisa Gül. Çünkü Hayrünnisa Hanım, Cumhuriyet tarihi boyunca Köşk’e çıkan ilk türbanlı first lady olacak. Bu tartışmalar sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Atatürk’ün eşi Latife Hanım ve annesi Zübeyde Hanım da türbanlıydı” demesiyle tüm gözler bir kez daha Cumhuriyet tarihinin ilk first lady’sine çevrildi. Ve Latife Hanım’ın başı kapalı fotoğrafları bir kez daha gündeme geldi. Latife Hanım, Atatürk’ten boşandıktan sonra inzivaya çekildi ve 1975 yılında vefat etti. Bu sırları sadece Latife Hanım’ın çok yakın aile üyeleri biliyor. Fakat onlar da Latife Hanım’ın vasiyeti üzerine konuşmuyor. Ama Latife Hanım’ın bu türban tartışmalarının içine çekilmesinden çok rahatsız olan aile üyelerinden biri konuşmayı kabul etti. O da Mehmet Öke... Mehmet Öke, Prof. Dr. Nevzat Öke ile Gülümser Öke’nin oğlu. Gülümser Öke, Latife Hanım’ın çok sevdiği kızkardeşi Vecihe İlmen’in kızı. Mehmet Öke bu röportajda sadece kendisi ve annesi adına konuştuğunu özellikle vurguluyor.

        Çok net bir soruyla başlamak istiyorum. Latife Hanım türban takar mıydı?

        Hayır. Çok kesin bir hayır dedim, çünkü o anladığımız mantıkta türban takmazdı. O zaman şehirde yaşayan kadınlar kollarının, boyunlarının bir kısmının gözükmesinden rahatsız olmazdı. Bu şehirlerdeki yüksek burjuva yahut saray çevresine mensup kişilerde zarifleştirilmiş bir din yorumuydu. Evet, sokağa çıkarken başlarına bir örtü alıyorlardı. Ama bu sadece sokak içindi. Bu dönemde Latife Teyzem peçeyi çıkarmış bir kadındır. Latife Hanım, Mustafa Kemal’le evlenince kocasının devlet reisi olmasından hareketle bir görev bilinci içinde hareket etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ