Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa KESK'ten iş bırakma eylemi

        Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, toplu sözleşme sürecinde kamu emekçisinin, hükümeti bir kez daha uyarmak amacıyla 23 Mayıs’ta ülke çapında bir günlük iş bırakma eylemi yapacağını açıkladı.

        KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Manisa’ya gelerek bağlı sendikaların il ve ilçe temsilcileriyle Öğretmenevi’nde toplantı düzenledi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Hasan Bulduk, Yapı Yol-Sen MYK üyesi Gültekin Manirli’nin de katıldığı toplantıda, tüm sendikaların başkanları ve ilçe temsilcileri hazır bulundu. KESK Genel Sekreteri Tombul, toplu sözleşmenin başlama tarihi olan 30 Nisan’dan bir hafta önce hükümete taleplerinin yazılı olarak iletildiğini, ancak görüşme sürecinde bunları dikkate almadığını belirtti.

        Tombul, hükümetin maaş zammı ile ilgili 3+3 önerisini enflasyonun yüzde 15’leri bulduğu, büyümenin yüzde 8.5 olduğunun söylendiği dönemde, kamu emekçileri ile dalga geçmek anlamına geldiğini savundu. Tombul, şöyle devam etti:

        "Hükümet temsilcileri bırakın pazarlığı artırmayı, başbakan bir açıklama yapıyor, ’Bu zamdan daha fazlasını verirsek, Türkiye Yunanistan koşullarını yaşar’ diyor. Peki Başbakan’a soruyoruz; Bir ay önce sermayeye teşvik üzerine teşvik paketlerini açıkladığınızda Yunanistan’a dönmüyorda, halktan topladığınız paraları kamu emekçilerine hak ettiği ücreti verirken mi Yunanistan’a dönüyoruz? Sonra Başbakan diyor ki ’Bütün milletin hakkını, yetimin hakkını memurlara mı vereceğiz?’ Toplu sözleşme döneminde bunu memurlara, işçilerin toplu sözleşme döneminde işçilere, çiftçilere söylüyor. Şimdi sormak lazım bu millet kim? İşçi, kamu emekçisi, çiftçi, gençler değilse bu millet kim? Heralde hükümetin tarif ettiği bir millet var ama, bu milleti biz anlayamıyoruz. Yine diyoruz ki böyle bir teklifin kabul edilebilir ve pazarlık edilebilir bir yanı yok."

        23 MAYIS’TA UYARI EYLEMİ

        Tombul, KESK’in ülke genelinde 23 Mayıs tarihinde iş bırakma eylemi yapma kararı aldığını söyledi. Tombul, "Asgari taleplerimizin kabul edilmediği bir sözleşmeye asla imzamızı atmayacağız. Toplu sözleşmede taleplerimiz kabul görmezse, bunun doğuracağı grev hakkımızı kullanacağız. 21 Mayıs’ta toplu pazarlık aşaması bitecek. Eğer 21 Mayıs’ta hükümet asgari taleplerimizi kabul etmezse 23 Mayıs’ta hakkımızı kullanacağız. Hükümeti uyaracağız" dedi.

        ARINÇ’A YÜKLENDİ

        KESK Genel Sekreteri Tombul konuşmasında son olarak, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a seslendi. Arınç’ın darbe soruşturması kapsamında KESK’i hedef olarak gösterdiğini ifade eden Tombul, "Sayın Arınç geçen hafta bir inci daha dizmiş. KESK için savcılara suç duyurusunda bulunmuş, işaret etmiş ve hedef göstermiş. Arınç’ın okuma yazması yok. Ya hafıza sorunu var ya da bilerek gerçekleri tahrik ediyor. Arınç 28 Şubat soruşturması ile ilgili olarak, ’28 Şubat soruşturması devam ediyor. Askerlerle ilgili olan soruşturması bitti. Ama o zamanın KESK’i vardı. DİSK’i vardı. Bunlar (Hükümet gitsin) diye bağırıyorlardı’ diyor. Şimdi bu lafın neresini düzeltelim? Arınç bilmiyorsa öğrensin. KESK’i yapan kadrolar 12 Eylül zindanlarında işkencelerden geçenlerdi. KESK’i kuranlar tarihinde hiçbir zaman postal yalamamıştı. Önce Arınç kendi etrafındakilere baksın. KESK’in mücadele tarihinde bir çok hükümet geldi geçti. Bu süreçte KESK’i bitirmek istediler. Ama biz anlımız ak ve başımız dik bir şekilde meydanlarda mücadele etmeye devam ediyoruz" diye konuştu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ