Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim MF3 Türkiye 652'incisi olduğunu iddia eden öğrenci 4 tıp fakültesi tercihine yerleştirilmemesini skandal olarak değerlendirdi, ÖSYM yaptığı incelemede öğrencinin LYS sonuçlarının sahte olduğunu açıkladı...

        Neşet KARADAĞ/ ADANA, (AHT)

        ÖSYM yerleştirme sonuçlarını açıklarken Adana'dan 532,63577 MF3 puanıyla Türkiye 652'incisi olan Edip Şişman, bu sıralama ile tercih ettiği 4 tıp fakültesine yerleştirilmemesini skandal olarak değerlendirip ÖSYM'nin bir yanlışlık yaptığı iddia etti. ÖSYM ise öğrencinin bu iddiası üzerine yaptığı incelemede, öğrencinin LYS sonuçlarının sahte olduğunu belirttiği puan türünde Türkiye 114 bin 76'ıncısı olduğunu açıkladı. ÖSYM'nin bu açıklaması üzerine Şişman, "Olacak iş değil. LYS sonuçlarımı değiştirmişler, ÖSYM hakkında dava açacağım" dedi. Dershane Müdürü Ziya Dallı da, "Öğrencimiz çalışkan bir öğrenci. Biz de şaşkınız" diye konuştu.

        Abbas Sıdıka Çalık Anadolu Lisesi'ni geçen yıl bitiren 19 yaşındaki Edip Şişman, girdiği sınavda tıp fakültesini kazanamayınca bu yıl tekrar çalışıp sınava girdi. İddiasına göre, MF3'ten aldığı 532,63577 puanla Türkiye 652'incisi oldu.

        SIRALAMA GERÇEK Mİ SAHTE Mİ?

        Şişman, bu sıralama ile en büyük özlemi olan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni (İngilizce) ilk tercihe yazdı. İkinci tercih olarak Marmara Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (İngilizce), üçüncü tercihine Hacettepe Üniversitesi Tıp, dördüncü tercihine ise Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni yazdı.

        AÇIKTA KALDI

        Dün akşam saatlerinde ÖSYM'nin üniversite yerleştirme sonuçlarını açıklaması üzerine Şişman, bir internet kafeye gidip yerleştirme sonuçlarına baktığında şoka uğradı. TC kimlik numarasını ve şifresini giren Şişman, ‘Sonuç: Bir yükseköğretim programına yerleşemediniz' yazısını görünce dondu, kaldı. ‘Nasıl olur? Acaba bir yanlışlık mı var?' diyerek tekrar tekrar sisteme girdi. Ancak, her defasında da yerleşemediğini görünce başından soğuk su dökülmüşe döndü. Bu sırada kendisini kutlamak için arayan dershane öğretmenleri de sonuç karşısında şok oldu.

        ‘BU BİR SKANDAL'

        MF3 puanıyla Türkiye 652'inci sırasıyla Türkiye'nin en iyi tıp fakültelerine girmesine kesin gözüyle bakılırken, yerleştirme sonucuyla açıkta kalan Şişman, sınava hazırlandığı Doruk Dershanesi'nin kurucu müdürü Ziya Dallı ile birlikte bu skandalı gazeteciler aracılığıyla duyurdu.

        ‘TÜRKİYE BENİMLE DALGA GEÇECEK'

        En büyük ideali olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne yerleşmek isterken sonuçla hüsrana uğradığını belirten Şişman, "Ben kesinlikle Cerrahpaşa'yı kazandığımı sanıyordum. Sonuca baktığımda ‘yerleşemediniz' yazısı bana şok etkisi yarattı. ‘Yanlışlıktır' diye defalarca girdim, yine aynı ‘yerleşemediniz' yazısı. Dondum, nutkum tutuldu. Herkes hayret içinde kaldı. Ben ÖSYM'nin bir yanlışlık yaptığını sanıyorum. Bu bir skandal. Artık, arkadaşlarım ve Türkiye benimle ‘652'inci boşta kaldı' diye dalga geçecek. Bu yanlışlığın bir an önce düzeltilmesini istiyorum" dedi.

        Şişman, ÖSYM'ye başvurup sonucun düzeltilmesi için itiraz edeceğini söyledi.

        ÖSYM:LYS SONUÇLARI SAHTE

        Şişman'ın haberinin internet sitelerinde yayınlanmasının ardından ÖSYM'den açıklama yapıldı. ÖSYM'den yapılan açıklamada, Şişman'ın LYS sonuçlarının sahte olduğu belirtilirken, gerçek olduğu iddia edilen LYS sonuç belgesi gazetelere mail atıldı.

        652'İNCİ DEĞİL 114 BİN 76'INCIYMIŞ

        ÖSYM'nin gazetelere gönderdiği Şişman'a ait LYS sonucunda Şişman'ın iddia ettiği gibi MF3 puan türünde Türkiye 652'si olmadığı aksine 308,63577 puanla 114 bin 76'ıncı olduğu belirtildi. LYS sonuç belgesinde ayrıca Şişman'ın LYS'de yaptığı doğru ve yanlış sayıları da belirtildi. Şişman'ın Matematik'te 22 doğru, 28 yanlış, geometride 10 dğoru 20 yanlış, fizikte 11 doğru 19 yanlış, kimyada 14 doğru 16 yanlış, biyolojide 16 doğru 14 yanlış, Türk Dili ve Edebiyatı'nda 35 doğru, 21 yanlış, coğrafyadan 13 doğru 10 yanlış yaptığına da dikkat çekildi.

        Açıklamada şöyle denildi:

        ‘PUANLARLA OYNAMIŞ'

        "Adayın en son tercihi olan Çukurova Tıp'a yerleşmesi için Y-MF-3 puan türünde en az 501,01220 puanı olması gerekiyor. Halbuki adayın Y-MF-3 puan türündeki puanı 308,63577 ve başarı sırası da 114076. Adayın bu puanla tercihlerinin ötesinde hiçbir tıp fakültesine yerleşmesi mümkün değildir.

        Adayın gerçek sonuç belgesi ile sahte sonuç belgesi karşılaştırıldığında adayın puanları ile oynadığı açıkça görülmektedir. Adayın puanlarına bakıldığında virgülün sağındaki sayılar gerçek ve sahte belgelerde birebir uyuşmasına rağmen virgülün solundaki sayılar birbirinden tamamen farklıdır. Örneğin habere konu olan adayın Y-MF-3 puanı gerçekte 308,63577 iken bu puan 532,63577 olarak verilmiştir. Ayrıca sahte belgede adayın AOBP eklenmemiş MF-3 puanına AOBP'si eklendiğinde Y-MF-3 puanı elde edilmesi gerekirken bambaşka bir puan ortaya çıkmaktadır. Bu da sahteciliği açıkça göstermektedir. "

        ‘DAVA AÇACAĞIZ'

        Adanalı öğrenci Edip Şişman, ÖSYM'nin bu açıklamasına itiraz ettiği belirtildi. Kendisini arayanların çok olması nedeniyle telefonlarını kapatıp kimseyle görüşmeyen Şişman'ın, "Ben neden sahtecilik yapayım. ÖSYM beni sahtekar olarak damgaladı. LYS sonuçlarını internetten indirdim. Şimdi ÖSYM'nin açıkladığı bambaşka. Neler yapmışlar? Şaşkınım. ÖSYM hakkında dava açacağız" dediği belirtildi. Dershane Müdürü Ziya Dal, ÖSYM'nin açıklamasıyla daha da şaşkına döndüklerini söyledi.

        ‘İNANILACAK GİBİ DEĞİL'

        Şişman'ın başarılı bir öğrenci olduğunu iddia eden Dal, "Bu öğrencimiz ÖSYM'nin açıkladığı sonuç belgesindeki yanlışlıkları yapacak öğrenci değil. Sınava yakın kampa alınan bir öğrenci. Kapasiteli bir öğrenci. Öğrencimiz de şaşkın durumda., ‘Hocam çıldıracak durumdayım, ÖSYM yanlış sonuçları vermiş. Çıldıracak durumldayım' dedi. Bir yerlerde bir yanlışlık var." diye konuştu.

        İŞTE EDİP ŞİŞMAN'IN İDDİA ETTİĞİ BELGE

        ÖSYM'NİN SUNDUĞU BELGE

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ