Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan Mısır açıklaması, Davutoğlu Mısır'la yaşanan diplomatik kriz hakkında konuştu,

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır-Türkiye diplomatik ilişkilerindeki son gelişmelere ilişkin, "Ülkeler arasında krizler olabilir ama her zaman bu krizlere diplomatik nezaketle saygı gösterilmelidir" dedi.

        Davutoğlu, Katar'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

        Mısır'la diplomatik ilişkilerin maslahatgüzar seviyesine indirilmesiyle ilgili soruları yanıtlayan Davutoğlu, Mısır'ın, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı "istenmeyen kişi" ilan edip, ilişkileri maslahatgüzar seviyesine düşürme yönündeki kararını sabah saatlerinde öğrendiğini söyledi.

        Davutoğlu, nihai görüşmeyi gerçekleştirene kadar haberi paylaşmayı doğru bulmayarak, soğukkanlı şekilde beklediklerini ancak Botsalı henüz Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndayken Reuters'a düşen konuya ilişkin haberin, diplomatik teamüllere uymadığını belirtti.

        "Ülkeler arasında krizler olabilir ama her zaman bu krizlere diplomatik nezaketle saygı gösterilmelidir" diyen Davutoğlu, Botsalı ile temas kurulduktan sonra mukabil adımların atıldığını ifade etti.

        Davutoğlu, Büyükelçi Botsalı'nın durumuna ilişkin soruya karşılık, kendisinin gecikme olmadan, ilerleyen saatlerde Türkiye'ye döneceğini dile getirerek, şunları söyledi:

        "Sayın Botsalı, bu tür krizleri geçmişte de yaşadı. Zor şartlarda görev yapan birçok büyükelçimiz gibi, o da soğukkanlılığını korudu. Türk büyükelçileri dünyanın her yerinde temsil ettikleri ülkemizin, milletimizin vakarını da korumayı bilirler. Bu krizleri idare etmeyi de biliriz, bu krizlerden sonra da aşılmasını müteakip dostluklarımızı daha da pekiştirmeyi de biliriz. Yeter ki Mısır halkının iradesi tecelli etsin. Mübarek'in ayrıldığı günlerde ve onun hemen öncesinde benzer bir kriz yaşamıştık. O zaman da Türkiye tutumunu açık olarak ortaya koymuştu. Yine Mısır büyükelçisi bana o dönemin dışişleri bakanının mektubunu getirdiğinde kendisine de söylemiştim, bugünler geçer ama Türk-Mısır dostluğu baki kalır. "

        Geçen yıl Mısır'la yüksek düzeyli stratejik işbirliği çerçevesinde onlarca anlaşma imzalandığını, bu ülkeye ciddi mali kaynaklar sağlandığını hatırlatan Davutoğlu, Türkiye'nin her zaman Mısır halkının yanında olacağını ancak kimsenin Türkiye'den, halkın iradesine saygı göstermeyenlere saygı duymasını beklememesi gerektiğini kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ