Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan internet düzenlemesi

        Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Meclis'te kabul edilen internetle ilgili yeni düzenlemeye ilişkin basın toplantısı düzenledi. Elvan, "Temel amacımız kişilik haklarının korunmasıdır. Konuşulanlara baktığımızda internet yasaklanıyor, internete sansür geliyor, 17 Aralık sonrası apar topar getirilen bir tasarı, yargı by pas edilecek gibi söylemler var. Bunların hiçbirisinin gerçekle ilgisi yok. İnterneti yasaklamıyoruz. Bilakis şu anki düzenlemede internetin yasaklanmasının son derece kolay olduğu bir mekanizma var. Bunu ortadan kaldırıyoruz" dedi.

        Bakan Elvan, şöyle devam etti:

        "VATANDAŞA EZİYET EDİLİYOR"

        Herhangi bir vatandaşımızın, özel hayatıyla ilgili kamuoyunda dolaşmaması gereken uygunsuz videoların olduğunu düşünün. Şu anki düzenlemede yapmanız gereken şu: Öncelikle yer veya içerik sağlayıcı ile konuşacaksınız, iki gün bekleyeceksiniz. Cevap alamayabilirsiniz de... Genellikle cevap alınamadığını görüyorsunuz. Bu iki gün sonunda mahkemeye başvurma hakkınız var. Bir vatandaşın kişilik hakkı çiğneniyorsa iki gün o vatandaşımızı mahkemeye başvurmaktan alıkoyan mevcut düzenlemedir. O iki günün sonunda mahkemeye başvuruyorsunuz ve üç gün içinde mahkeme kararını veriyor. Bu beş günün sonunda mahkeme iki şekilde karar veriyor. Ben bu siteyi kapatıyorum veya bu içerik çıkarılmalıdır şeklinde bir karar verebiliyor. Diyelim ki içeriğin kaldırılmasına karar verildi, zaten o video her tarafa yayılmış olacak. Teker teker yer sağlayıcılarına gidip ‘Benim böyle bir kararım var bunu kaldırın’ diyeceksiniz. Vatandaşa eziyet ediyoruz. Yurt dışında ise içerik ve yer sağlayıcısına yazı yazıyorsunuz mahkeme kararını koyuyorsunuz... Bu tür uygulamaların da şu anki mevcut yapıya baktığınız zaman özel hayatın gizliliğini ihlal eden uygulamalar yurt dışı kanalıyla yapılıyor. Ve hiçbir şey yapamıyorsunuz. Böyle bir durumla vatandaşımız karşı karşıya kaldığı için mahkemeler de ‘Bu internet sitesi kapatılmalıdır’ diye karar veriyor. Mahkeme kararı TİB'e gönderiliyor ve TİB kapatıyor.

        “GEZİ YA DA 17 ARALIK İLE İLGİSİ YOK”

        Biz bugün ne yapıyoruz? Mahkemelerin internet sitelerini kapatan kararını ortadan kaldıran bir mekanizma getiriyoruz. Diyoruz ki internet sitelerini kapatmayınız, sadece o sayfayı engelleyiniz diyoruz bu yeni tasarı ile. Mahkeme ne yapacak? İnterneti bir bütün olarak kapatmak yerine ilgili içeriğin engellenmesi sağlanacak. Vatandaşımız da kapı kapı erişim sağlayıcı dolaşmayacak. Kuracağımız erişim sağlayıcıları birliğine bu karar gidecek. Birlik, 4 saat içinde bu kararın uygulanmasını isteyecek. Dolayısıyla internete sansür geliyor gibi yaklaşımlar gerçekle ilgisi olmayan yaklaşımlar. Bir başka husus, ‘17 Aralık sonrası apar topar getirilen bir tasarı’ şeklinde bir ifade kullanıldı. İnternetle ilgili çalışmalar 1.5 yıldan beri devam ediyor. Bu çalışmalar geçen Nisan ayında tamamlandı. Dolayısıyla bu hazırlanan tasarının ne Gezi ile ne 17 Aralık ile hiçbir ilgisi yok. Birçok madde 2013 yılında Meclis'e gelen maddeler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ