Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Erdoğan Suruç Tüneli'ni açtı

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin Şanlıurfa'daki mitinginde yaptığı konuşmanın ardındanSuruç'ta Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 5. büyük sulama tünelinin açılışını gerçekleştirdi.

        Suruç'un Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen açılış, coşkulu kalabalığın katılımı ile gerçekleşti. GAP kapsamında inşa edilen ve Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 5. büyük sulama tüneli olan 17 bin 185 metre uzunluğundaki tünel,SuruçOvası'na su sağlayacak. Atatürk Barajı'ndanSuruçOvası'na su taşıyacak olan tüneller ile 950 bin 970 dekarlık arazi sulanacak. Yaklaşık 2 milyar TL'ye mal olanSuruçTüneli'nin hizmete alınmasıyla Atatürk Barajı'ndanSuruçOvası'na saniyede 90 metreküp su akacak.SuruçTüneli, Türkiye'deki birçok nehirden daha büyük debiye sahip olacak.

        Açılışta konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Her Şanlıurfaya gelişteSuruçlular, bana 'SuSuruç'a ne zaman gelecek' derlerdi. Ben de 'İhaleyi yaptık en kısa zamanda su da gelecek, biz de geleceğiz' derdim. İşte bugün o gündür. Aşkınız, sevdanız, muhabbetiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Bugün tarihi bir olaya, tarihi bir açılışa şahitlik ediyoruz. Şanlıurfa bugün 150 bin kişiye ev sahipliği yaptı.Suruç'un bereketli toprakları suyla buluşuyor. Bugün Türkiye'nen en uzun, dünyanın 5. uzun sulama tüneli hizmete giriyor. Dile kolay 17 bin 185 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde içinden Tır geçecek bir tüneli 5 yıl gibi kısa sürede tamamladık. Atatürk Barajı'ndanSuruçovasına saniyede 90 metreküp yani bir nehir akacak. 950 bin dönüm arazi sulanacak. GAP'ın en önemli bölümlerinden birini tamamlamış oluyoruz. Pompaj sulama projesi devam ediyor. Bu projeyi hızlı yürümesi için bölümlere ayırdık. İnşallah bu yıl sonunda Atatürk Barajı'ndanSuruçOvasına su vermeye başlayacağız.Suruç'un her köşesinden inşallah daha fazla bereket fışkıracak. Daha da önemlisi Şanlıurfa'dan sürekli olarak sağa sola geçici işçiler gitmiyor mu? Mevsimlik işçiler gitmiyor mu? Bu proje tamamlandığında 190 bin kişiye iş doğacak. Bu defaSuruçOvası mevsimlik işçi almaya başlayacak. Şimdi bunun hazırlıklarını yapıyoruz.SuruçOvası'nda vatandaşlarımız yılda 316 milyon TL gelir elde edecek. Bu proje yaklaşık 2 milyar TL'ye mal oldu. Tarihin akışını değiştirecek, bereketli toprakları suyla buluşturacak bu muhteşem projenin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

        Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kasetçiler yumurta ile karşılıyor.Suruç'a girdim, buraya gelirken Başbakanlık otobüsüne bir yumurta atıldı. Bu neyi gösteriyor? Sizin bu muhteşem buluşmanızı gösteriyor. İnanıyorum ki siz 21 gün sonraSuruç'a layık Halil İbrahim bey kardeşimle yeni bir dönemi başlatacaksınız.Suruç'a modern bir şehircilik anlayışını ancak biz getiririz. Siz de burayı BDP'den alacaksınız. Zannediyorlar ki Türkiye Başbakanına yumurta atarsak siner. Biz bu yola kefenle çıktık.Suruç'ta şu belediye bu belediye var demedik amaSuruç'ta susuzluk vardı; bunu giderdik. Bu eseri vücuda getirdikleri için herkese teşekkür ediyorum.Suruçve diğer ilçelerin talihi değişiyor. Celalettin bey Vali olarak alt ve üst yapısıyla Şanlıurfa'yı tanıdı. Şanlıurfaya daha iyi hizmet gelsin diye Faruk Çelik beyi getirdik. 10 yılda Şanlıurfa'ya 18 milyar TL yatırım geldi. Bunlardan 2 milyarıSuruç'a. BenSuruç'un kötü şeyle anılmasını istemiyorum.Suruçmodern birSuruçolarak anılmalı. Güneydoğu'da tarih yeniden yazılıyor. Ben Kürt kardeşimi seviyorum, ama Kürt olduğu için değil. Beni yaradan Allah, onu yarattığı için seviyorum. Biz biriz, biz kardeşiz, hep birlikte Türkiye'yiz. Bizi bölgemek isteyenlere, ayırmak isteyenlere 'hayır' diyeceğiz. Yavrularımızı dağlara kaçıranlara 'hayır' diyeceğiz. Şehir varken, ana ocağı varken yavrularımız niye dağlara gitsin? Evlere huzur, topraklara su, sofralara bereket geliyor. Bu huzur ortamını istikrar ortamını hazmedemeyenler var. Huzur ortamı devam ettikçe, kardeşlik güçlendikçe buna benzer anı daha fazla yaşayacağız. İşsizliği düşüreceğiz, Güneydoğu Anadoluyu, Şanlıurfa'yı,Suruç'u tarımın merkezi haline getireceğiz. Gaziantep bunu huzur ve kardeşlikle sağladı. Birlik ve beraberlikle ulaştı. Neden Van, Diyarbakır, Bitlis, Şınak, Hakkari Gaziantep gibi olmasın.

        Kardeşliği daha da ileri götüreceğiz, pekiştireceğiz, aramızdaki safları sıklaştıracağız. Çözüm süreci bir yıl içerisinde çiftçinin, esnafın, vatandaşın kaderini değiştirdi. Çözüm sürecine sımsıkı sahip çıkalım. Bunu en başta sizler muhafaza edeceksiniz. Çocuklarınız için çözüm sürecini siz koruyacaksınız. Çözüm sürecini daha ileri taşımak için adımlar atmaya devam ediyoruz. Çözüm süreci birilerini ciddi manada rahatsız etti. Kanın durması, kardeşliğin gelmesi birilerini rahatsız etti. Onların rahatsızlığı bizim huzurumuz olacaktır. İnşallah kutlu yürüyüşümüzü kimse durduramayacak. Şanlıurfa'daki coşkunun ardındanSuruç'taki bu coşkuyu görünce Ankara'ya farklı dönüyorum.

        Ben inanıyorum ki sizler belli bir zümrenin özgürlüğü için değil, tüm insanlığın özgürlüğü için mücadele edeceksiniz. Onun için bizler Türk, Kürt, Abaza, Arap, Laz'ıyla tek millet, tek vatan, tek bayrak diyoruz.

        Girerken gördüm içme suyuyla, kanalizasyonun bir birine karıştığı bir ilçe olur mu? Bunu bize reva görenlere 30 Mart'ta cevabını vermeyecek misiniz? Biz size efendi olmaya gelmedik, hizmetkar olmaya geldik.

        Şimdi sürekli konuşuyorlar Kürt aşağı Kürt yukarı. Al sana bir Kürt. Şimdi Şimşek, Türkiye'de paranın başında. Öbür tarafta Gıda Tarım Hayvancılığın başında Mehdi Eker. Oda bir Kürt. Kürtlüğü istirmar ediyorlar."

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının ardından,SuruçTüneli'nin açılışı gerçekleştirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ