Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama, Suriye uçağı düşürüldü

        Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan açıklamada "Suriye rejiminin ulusal güvenliğimize yönelik tehdit ve saldırılarına karşı genel olarak uluslararası hukuk ve özel olarak BM Yasası'nın 51. maddesinde kayıtlı meşru müdafaa hakkı çerçevesinde gerekli tüm önlemlerin uygulanması bundan böyle de kararlılıkla sürdürülecektir" denildi.

        Açıklamada, "Hatırlanacağı üzere, Suriye rejiminin ülkemize yönelik açık ve kabul edilemez saldırıları sonrasında Sayın Başbakanımız tarafından 26 Haziran 2012 tarihinde yapılan açıklama ile Suriye'ye yönelik angajman kurallarında yapılan değişiklikler duyurulmuş ve Suriye rejimine gerekli uyarılar yapılmıştı" ifadesi kullanıldı.

        Suriye rejiminin, 9 Haziran 1971 tarihinde imzalanan Türkiye-Suriye Hudut Komisyonu Toplantıları Protokolüne bağlı kalacağını bildirmiş bulunmasına rağmen bunun hilafına hareket ettiği dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti:

        "Bu çerçevede, rejim hava araçları çeşitli zamanlarda, sözkonusu protokolün "taraflarca, karşı taraf hava sınırının kendi uçaklarınca ihlalini önleyecek her türlü tedbirin alınacağı, uçaklarının hudut hattına 5 kilometreden fazla yaklaşmasının önleneceği" yönündeki 15. maddesi hükmü hilafına aykırı hareket etmişlerdir. Suriye rejimi her defasında İstanbul'daki Başkonsolosluğu vasıtasıyla tarafımızdan notayla uyarılmış ve ihlallerin devamı halinde gerekli tedbirlerin alınmasında tereddüt edilmeyeceği bildirilmişti.

        Nitekim, daha önce bu konudaki kararlılığımızı sınayan bir helikopterin 16 Eylül 2013 tarihinde hava sahamızı ihlal etmesi üzerine gereken karşılık verilmişti. Son olarak bugün (23 Mart) Suriye rejimine ait iki savaş uçağının sınırımıza yaklaşması üzerine, askeri makamlarımızca gereken ikazlar yapılmış; bu uçaklardan biri ikazımız üzerine geri dönmüşken diğeri uyarılarımızı dikkate almayarak hava sahamızı ihlal etmiştir. Bunun üzerine, hava kuvvetlerimiz tarafından uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız ve titizlikle uygulanacağı ilan edilmiş olan angajman kurallarımız çerçevesinde sözkonusu uçağa müdahalede bulunulmuştur. Suriye rejimi tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamalar tamamen mesnetsizdir.

        Olayla ilgili olarak tarafımızdan BM Genel Sekreterine, BM Güvenlik Konseyine, NATO Genel Sekreterine ve NATO Konseyine gerekli bilgilendirme yapılmaktadır. Suriye rejiminin ulusal güvenliğimize yönelik tehdit ve saldırılarına karşı genel olarak uluslararası hukuk ve özel olarak BM Yasası'nın 51. maddesinde kayıtlı meşru müdafaa hakkı çerçevesinde gerekli tüm önlemlerin uygulanması bundan böyle de kararlılıkla sürdürülecektir. Ulusal güvenliğimizin korunması amacıyla kendilerine verilmiş olan her türlü görevi yüksek başarıyla icra etmeye muktedir olduğunu bugün bir kere daha kanıtlamış olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin kararlılığının bundan böyle sınanmamasını temenni ve tavsiye ediyoruz"

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ