Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Adalet Bakanı Bozdağ, bugün “yargı”da özlük hakkı ve disiplin affı düzenlemelerini de içeren tasarıyı açıklayacak

        Fevzi ÇAKIR / HT GAZETE

        Adalet Bakanı Bozdağ, bugün “yargı”da özlük hakkı ve disiplin affı düzenlemelerini de içeren tasarıyı açıklayacak. Tasarının HSYK seçimleri öncesinde yasalaştırılması hedefleniyor.

        ADALET Bakanlığı, yargı mensupları arasında uzun süredir konuşulan yasa tasarısını tamamladı. Özlük hakları ve disiplin cezalarına ilişkin hükümlerin yer aldığı yasa tasarısı kapsamında yargı mensuplarının maaşlarına zam yapılacak. Tüm geçmiş dönemleri kapsayacak biçimde “genel bir sicil affı” getirilecek. Hâkim ve savcıların, yer değiştirme dışında tüm disiplin cezaları affedilecek, yer değiştirme cezalarına karşı “yeniden inceleme yolu” açılacak. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bugün kamuoyuna açıklayacağı tasarının ayrıntıları şöyle:

        MAAŞLARA ZAM: İlk derece ve yüksek mahkeme ayrımı yapılmaksızın tüm hâkim ve savcıların maaşına zam yapılacak. Zammın, yasanın yürürlüğe girmesinin hemen ardından aylıklara yansıyacağı öğrenildi.

        SİCİL TEMİZLİĞİ: Hâkim ve savcıların önemli bölümü, mevcut HSYK’nın, geçmişte ‘çok sayıda haksız soruşturma yaptığını, bu nedenle birçok yargı mensubunun mağdur edildiğini’ savunuyor. Bakanlık, Yargıda Birlik Platformu’nun da sık sık gündeme getirdiği bu sorunun çözümü için önemli bir düzenlemeye gidiyor. Kanun yürürlüğe girdiği an değişik konularda disiplin cezaları alan yargı mensuplarının, söz konusu cezaları affedilecek ve bu cezalar sicillerden temizlenecek. Yer değiştirme cezası alan hâkim ve savcılar için de yeniden inceleme yolu açılacak. Yargı mensuplarının ‘yeniden inceleme’ taleplerinin HSYK Genel Kurulu’nda tekrar ele alınması sağlanacak.

        SINAVSIZ GİRİŞ: İdari yargıda iktisadi idari bilimler fakültelerinden mezun olan çok sayıda hakim bulunuyor. Bu hâkimler, hukuk fakültesi mezunu olamadığından meslekte ciddi sorunlarla karşılaşıyor. Bu sorun da tasarıya eklenen bir hükümle çözülüyor. Buna göre idari yargıda hukuk fakültesi mezunu olmayan hâkim ve savcılardan 10 yılını dolduranlara, hukuk fakültelerine sınavsız girme imkânı getirilecek. Bu kişiler görevleri sırasında hukuk eğitimlerini alabilecek.

        HAFTAYA MECLİS'TE

        BAKAN Bozdağ’ın bugün yapacağı açıklamanın ardından tasarı Meclis’e sevk edilecek. Düzenlemenin, kritik Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleri öncesinde yasalaştırılacağı belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ