Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İtalya'daki depremi hisseden kurbağalar üreme alanını terk etti
        1

        2010 yılında Londra Zooloji Topluluğu dergisinde yayınlanan bir çalışma, "hayvanlar depremi hisseder mi?" tartışmasına cevap verecek nitelikte olabilir.

        2

        Araştırmada; bir popülasyondaki erkek kurbağaların yüzde 96'sının, 2009'da İtalya'nın L'Aquila bölgesnde yaşanan 6,3 büyüklüğündeki depremden beş gün önce üreme alanlarını terk ettiği belirlendi. Üstelik, üreme alanı depremin merkez üssünden 74 kilometre uzaktaydı.

        3

        Üreme alanındaki çift kurbağaların sayısı da depremden üç gün önce sıfıra düştü. Depremin olduğu tarihten son önemli artçı şokun (büyüklük 4,5) olduğu tarihe kadar sahada yeni bir üreme bulunmadı.

        4

        Kurbağaların davranışındaki bu değişim, çok düşük frekanslı (VLF) radyo sondajı kullanılarak tespit edilen, dünya atmosferinin en üst elektromanyetik tabakası olan iyonosferdeki bozulmalarla aynı zamana denk geldi. İyonosferdeki bu bozulmaların sebebi açıklanamasa da bunun depremde ortaya çıkan enerji dalgalanmaları olduğu düşünülüyor.

        5

        Çalışmanın baş yazarı, Dr. Rachel Grant, "Çalışmamız, deprem öncesi, sırası ve sonrasında hayvan davranışını belgeleyen ilk çalışmalardan biri. Bulgularımız, kara kurbağalarının gazların ve yüklü parçacıkların salınması gibi sismik öncesi ipuçlarını algılayabildiklerini ve bunları bir tür erken uyarı sistemi gibi kullandıklarını gösteriyor" dedi.

        6

        Bilim, hâlâ hayvanlar ve deprem arasında kesin bir bağlantı kuramadı lakin farklı bakış açılarından yapılan araştırmalar, bir gün kesin bir veri elde etmemizi sağlayabilir.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ