Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol 1. Lig Domenec Torrent kimdir ve hangi takımları çalıştırdı? İki dokunuş ve beş saniye kuralını buldu! Domenec Torrent kaç yaşında, aslen nereli? - Futbol Haberleri
        1

        Galatasaray'ın yeni teknik direktörü 11 yıl boyunca Pep Guardiola'nın yardımcılığını yapan Domenec Torrent oldu. Dün akşam İstanbul'a gelen İspanyol çalıştırıcının geçmişini kaleme aldık.

        2

        2007 yılında Guardiola'nın video analizcisi olarak göreve başlayan Torrent'in Bayern Münih'le başlayan yardımcı antrenörlük; New York City ile teknik direktörlüğe geçiş ve hüsranla sonuçlanan Flamengo günlerini röportaj ve analizlerinden derledik. İşte karşınızda Domenec Torrent.

        3

        1962'de dünyaya gelen Domenec Torrent'in hayatının dönüm noktalarından biri futbolu bırakması oldu. 27 yaşında profesyonel futbolculuk hayatına nokta koydu ve antrenörlüğe başladı. 1980'lerin sonlarından 2007 yılına kadar çeşitli alt lig kulüplerinde görev aldı; 2007'de yolları Guardiola ile kesişti.

        4

        Pep Guardiola'nın Barcelona B Takımına geçmesiyle birlikte yanına istediği kişilerden oldu ve yardımcı olarak Katalan devinde görev yapmaya başladı. 2007 yılında başka kulüpler için 17-20 yaş aralığındaki futbolcuları izlerken Pep Guardiola ile karşılaştı. Bir önceki sezon Girona'yı üçüncü ligde şampiyonluğa taşıyan isim olduğu için Guardiola kendisine yardımcı olabileceğini söyleyerek ekibine katılmasını teklif etti.

        5

        PAZARTESİDEN CUMAYA ANALİZ, HAFTA SONU SCOUTING

        Hali hazırda bir işi olan Torrent iki görevi birden üstlendi. Pazartesiden cumaya Pep Guardiola'yla çalışarak rakip analizi ya da Guardiola'nın istediği şeyleri yaptı. Cumadan sonra ise valizini alarak yollara düşerek ve İspanya ile Fransa'da genç oyuncuları gözlemledi.

        6

        O sezon Barcelona B, bir üst lige çıkarken Busquets, Pedro gibi oyuncular da gelişim gösterdi. 2008'de Joan Laporta'nın başkanlığını sürdürmesiyle birlikte Pep'in A Takım serüveni başladı. Pep, Torrent'e soyunma odasında buluşmak istediğini söyledi ancak Torrent, güvenliği aşıp odaya giremedi çünkü kimse onu tanımadı! Odanın kapısı açıldıktan sonra ise Laporta, Begiristain ve Pep'i karşısında buldu.

        7

        BİR SEZONDA ALTI KUPA

        Laporta, Torrent'ten maaş beklentisini sorduğunda hiçbir fikri olmadığını söyleyerek Türk futbolunda da alışık olduğumuz 'boş mukavele imzalama' olayı gerçekleşti. O sezona kötü başlasalar da Cruyff'un yerel basına yazdığı köşe yazılarının sonu da iyi bitti: Barcelona sezonu altı kupayla kapattı. La Liga, Copa del Rey, Şampiyonlar Ligi, FIFA Kulüpler Kupası, İspanya Süper Kupası ve Avrupa Süper Kupası...

        8

        "HALA PEP'E İHANET ETMİŞ GİBİ HİSSEDİYORUM"

        2012'de yarı finalde Chelsea'ye elendikten sonra Guardiola, Barça'daki görev süresinin bittiğini dile getirdi. İki yıl daha kontratı bulunan Torrent, Pep'le ayrılmak istese de Katalan menajer ve ailesi onu bu fikirden vazgeçirdi. Torrent ise o anı "Hala Pep'e ihanet etmiş gibi hissediyorum. Onun sayesinde Barcelona'ya adım attım" diyerek özetledi.

        9

        YARDIMCI ANTRENÖRLÜĞE GEÇİŞ

        Bir süre New York'ta yaşadıktan sonra Barselona'ya dönen Pep, Torrent ile buluştu ve ona teknik direktörlüğe döneceğini söyleyerek iş teklif etti. Video analizcisi olacağını sanan Torrent teklifi kabul ettikten sonra bu kez Guardiola'nın yardımcısı olacağını öğrendi.

        10

        HEYNCKESS SONRASI BAYERN

        Şampiyonlar Ligi'ni kazanan ve bir sezonu üç kupayla tamamlayan Bayern Münih'te Jupp Heynckess'in ardından göreve gelmeleri sonrası işlerinin zor olacağını düşünen Torrent farklı bir manzarayla karşılaştığını ifade etti. Bayern Münih'in değişime açık olduğunu vurgulayan Torrent oyuncuların harika bir zihniyette olduğunu belirtti.

        11

        Değişen görev tanımıyla savunma ve hücumdaki duran topları çalıştırmaya başlayan Torrent, Pep'in taktiksel olarak danıştığı insanların da başında geldi. "Her maç öncesi uzun uzun tartışır ve fikrimi sorardı" diyen Torrent, duran top konusunda The Athletic'e verdiği röportajda, Benfica'ya attıkları golü örnek gösterdi. Torrent'in aktardığına göre olay şöyle gerçekleşti:

        12

        BENFICA'YA ATTIKLARI GOLÜ ANLATTI

        Nisan 2016'da Bayern Münih, 1-0 kazandıkları ilk maçın rövanşında Benfica'ya konuk olacaktı. Torrent, Portekiz ekibinin duran toplarını analiz ediyordu. Çalışmaları sonrasında Benfica'nın zayıf karnını da buldu: Benfica duran toplarda 10 kişiyle altıpas civarına yerleşiyordu. Yani top uzak bir noktaya gönderildiğinde oyuncuların çoğu refleks olarak oraya doğru hareketlenecek ve kalenin önü boş kalacaktı.

        13

        Bayern Münih, 15-20 tekrarın ardından Portekiz'de tam da çalıştıkları gibi bir gol attı. Xabi Alonso, takımın en uzunu Javi Martinez'e doğru bir orta kesti, İspanyol oyuncu topu altıpasa indirdi ve oradaki üç Bayernli'den biri olan Müller topu ağlara gönderdi. Alman devi bu golle turu da atlamayı başardı.

        14

        Bayern Münih'ten sonra Guardiola'yla birlikte Manchester City'nin yolunu tutan Torrent burada da duran top çalışmalarını yürüttü ve Arteta'yla birlikte Pep'in taktiksel tartışmalarını yaptığı kişilerden biri oldu.

        15

        MANCHESTER CITY'DE NE YAPTI?

        Manchester City'nin 2016-17'de attıkları 80 golün sadece 11'i yani yüzde 13'ü duran toplardan geldi. Bu da onları lig 13.'sü yaptı. O sezon yedikleri gollerin yüzde 23'ü de duran toplardan geldi. WhoScored'a göre Manchester City'nin 2017-18'de duran toptan attığı gol sayısı 15'e yükseldi. Bu da attıkları golün yüzde 14'ü anlamına geliyor.

        16

        Torrent'in New York City'nin başına geçmesinden sonra ise özellikle savunmada duran toplarda büyük bir sıkıntı yaşandı. O sezonu zirvede tamamlayan Manchester City kalesinde sadece 23 gol görürken bunların 9'u duran toplardan geliyor; yani yüzde 39'u.

        17

        Torrent'in ayrılmasından sonraki sezon 95 golün 12'sini duran toplardan atan Manchester City'de Guardiola daha sonra Brentford'dan Nicolas Jover'in yardımını aldı. 19-20 sezonunda duran toplardan 17 gol bulan Manchester City bu alanda WhoScored'a göre Premier Lig'in zirvesine tırmandı.

        18

        NEW YORK CITY GÜNLERİ

        Pep'le geçirdiği 12 yılın ardından birinci adam olmak istediğini dile getiren Torrent, La Liga ve bir Arap kulübünden iki teklif aldığını ancak bunları reddettiğini Guardiola'ya iletti. O sırada ABD'de bulunan Guardiola, Manchester City Futbol Grubu'na ait olan New York City'de Patrick Vieira'nın Nice'e gideceğini İspanyol çalıştırıcıya söyledi. Torrent'in cevabı ise "Bir ekip oluşturabilirsem hayır demem" oldu ve ekibini bulması üç gün sürdü.

        19

        İLK BİRİNCİ ADAMLIK DENEYİMİ

        Zamanında La Masia'nın da başında bulunan Albert Puig, Barcelona B'de altı yıl çalışmış atletik performans direktörü Ismael Camenforte, yine Barcelona'da 12 yıl görev yapmış performans direktörü Francesc Cosc, Barcelona ve Manchester City'de antrenörlük yapmış Jordi Gris'le birlikte New York City'de çalışmaya başladılar.

        20

        DOĞU KONFERANSINDA ZİRVE SONRASI HÜSRAN

        New York City, Domenec Torrent yönetiminde Doğu Konferansı'nda play-off'una kaldı ancak ilk maçta Atlanta United'a yenilerek elendi. Devamındaki sezon ise 34 maçta 64 puanla Doğu Konferansı'nı zirvede tamamladılar.

        21

        BREZİLYA MACERASI

        New York City'den sonra Brezilya'nın köklü kulüplerinden biri olan Flamengo'yla anlaşan Torrent burada da umduğunu bulamadı. Flamengo'da 26 maça çıkarken galibiyet oranı yüzde 26'da kaldı. 4-1'lik Sao Paulo ve 4-0'lık Atletico Mineiro mağlubiyetleri, İspanyol çalıştırıcının sonu oldu.

        22

        Torrent'ten sonra göreve gelen Rogerio Ceni, Flamengo'yu şampiyonluğa ulaştırdı. Torrent ise Brezilya futbolunda 3-4 ayda bir teknik direktör değişimi yaşanmasının doğal olduğunu ve işlerin böyle yürümeyeceğini dile getirdi.

        23

        Brezilya'da yayın yapan Globo'ya verdiği röportajda "Ben Avrupalıyım, Avrupa tarzına alışkınım. Brezilya çok karmaşık bir lig. Dünyadaki hiçbir teknik direktör üç ayda bir şeyler gösteremez. Buradaki problemler yalanlarla başladı. Flamengo'nun içinde insanlar dürüst davranmadı. 125 yıllık tarihi olan, dünyanın en coşkulu taraftarlarından birinin desteklediği kulüp sadece altı lig şampiyonluğu yaşamış. İşleyişte problem olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

        24

        "KULÜP BAŞKANIYLA SADECE BEŞ DAKİKA GÖRÜŞEBİLDİM"

        Flamengo'daki süresince kulüp başkanıyla sadece beş dakika konuşabildiğini dile getiren Torrent, "Kaybettiğimizde kulüp içinden birileri mutlu oluyordu. Doğrusunu söylemek gerekirse böyle bir ortamda çalışılmaz. Ben Flamengo'da görev yapmaktan mutluydum. Oyuncularla aramdaki bağ, sokakta insanların beni görünce verdikleri tepkiler özel hissettiriyordu" dedi.

        25

        "BASINLA PROBLEMELER YAŞADIM"

        Brezilya'dayken ülke basınıyla pek görüşemediğini vurgulayan Torrent, "Arjantinli gazetecilerle görüşebiliyordum ama Brezilya ya da Avrupa'dakilerle konuşamıyordum. Flamengolu yetkililerle basınla toplantı yapmak istediğimde 'Şimdi zamanı değil' diyorlardı" ifadelerini kullandı. Brezilya'da insanlarla bir probleminin olmadığının altını da çizdi.

        26

        "NEW YORK'TA GEÇİRDİĞİ SÜRE BREZİLYA İÇİN YETERLİ DEĞİLDİ"

        ESPN'de Kasım 2020'de kaleme alınan bir yazıda ise Torrent'in New York City'de geçirdiği sürenin Brezilya'daki baskıyla baş etmesi için yeterli olmadığına atıf yapıldı. 58 yaşında böyle bir kulübün başına ilk kez geçen bir teknik direktörün, Brezilya'daki futbolun 'çılgın' baskıları ve kısa vadeli zihniyetle mücadele edemeyeceği dile getirildi.

        27

        "PANDEMİ KOŞULLARI DA ETKİLİ OLDU"

        Torrent'in kovulduğunda Flamengo'yu kötü bir durumda bırakmadığının altının çizildiği yazıda Jorge Jesus sonrası görev yapmanın zorluğuna vurgu yapıldı. Ayrıca pandemi koşullarında fikstürün sıkışması ve antrenman sürelerinin bile kısaldığı da belirtildi. Jorge Jesus'un 2019'da göreve gelmesinden sonra kamp yapmak için süresinin bulunduğu kaydedilirken Torrent'in diğer bir şanssızlığının stoper Pablo Mari'nin Arsenal'e transferinin olduğu da dile getirildi.

        28

        "BREZİLYA'DA BU ŞEKİLDE OYNANMAZ"

        Mari'nin savunmanın önde kurulmasında defans hattının organize ettiği belirtilirken Brezilya'daki takımların genellikle önde değil, geride savunma yapmaya eğilimli olduğu kaydedildi.

        29

        OYUN ANLAYIŞI NE?

        Torrent, 2007'de Guardiola'yla çalışmaya başlamadan önce bile onun ve Cruyff'un tarzını benimsediğini dile getiriyor. Pep Guardiola'yla oyun felsefelerinin yüzde 99 oranında aynı olduğunu The Athletic'e verdiği röportajda şöyle söylüyor:

        30

        "Tarzımız çok benzer. Her zaman topu geriden çıkarmak, topa maksimum iki kez dokunarak oynamak ve hızlı geçişlerle hücum etmek"

        31

        İKİ DOKUNUŞ VE BEŞ SANİYE KURALI

        New York City'de farklı taktiksel dizilişlerle aynı sistemi oynadıklarını belirten Torrent "Geride 3'lü ya da 4'lü her zaman geniş alana yayıldık, en fazla iki ya da üç dokunuşla pas verdik ve hızlı hücum ettik. Benim futbol anlayışım bu ve bunu her takımla oynayabilirsiniz." diyor. Torrent ayrıca Manchester City'nin meşhur 'Beş saniye' kuralının da Pep'le birlikte yaratıcılarından biri olduğunu dile getiriyor.

        32

        Manchester City'deki ilk sezonlarında çok gol yemeleri üzerine çalışmalar yapan ikili çözümü de 'Beş saniye kuralı'nda buluyor. Manchester Cityli oyuncuların topu kaybetmeleri sonrasında topu kazanmaları için sadece beş saniyeleri bulunuyor. Topun olduğu bölgeye şiddetli bir baskı uygulayıp geri kazanmaya çalışıyorlar. Beş saniye içinde topu kapamamaları durumunda ise geri koşmak yerine faul yapıyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ