Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Muhteşem Yüzyıl'dan Türk televizyon tarihinin en pahalı sahnesi

        'Muhteşem Yüzyıl', bu akşam Türk televizyon tarihinin en pahalı sahnesiyle ekranda olacak. 17 dakikalık Kanuni'nin Mohaç Meydan Muharebe sahnesinin dakikası 50 bin liraya mal oldu. 25 günde çekilen sahnede 2 bin kişi rol aldı.

        HT MAGAZİN / MEMET GÜLER

        'Muhteşem Yüzyıl'dan muhteşem sahne! Geçen hafta ekrana gelen yeni sezonun ilk bölümünün reytingleriyle rakibi 'Kuzey Güney'e fark atan dizi bu akşam Kanuni Sultan Süleyman'ın Mohaç Meydan Muharebe sahneleriyle izleyicileri ekran başına kilitleyecek.

        2 bin kişinin rol aldığı savaş sahnelerinde 'Yüzüklerin Efendisi', 'Cennetin Krallığı' gibi filmlerdeki teknikler kullanıldı. 100 kişilik teknik ekibin görev aldığı çekimler 25 günde tamamlanırken görsel efektler 2.5 ayda hazırlandı.

        Müthiş bir savaşa tanıklık edeceğiz bu gece ekranlarda. Osmanlı İmparatorluğu ve Macar Krallığı orduları arasında meydana gelen, Macaristan’ın büyük bölümünün Osmanlı hâkimiyetine girmesiyle sonuçlanan Mohaç Meydan Savaşı bu. Ekranda geçen haftadan bu yana yaşanan Kuzey Güney ile Muhteşem Yüzyıl arasındaki reyting kapışmasının en önemli ayağı. Kuzey Güney bu savaşa, elindeki “tekrarı yok” kozunu kullanarak giriyor. Ancak bunun zamanlamasında bana sorarsanız büyük hata ediyor. Çünkü ilk bölümünden sonra dizinin üç-beş defa tekrarını yayınladılar. İkinci bölümlerinde Muhteşem Yüzyıl’a açık ara farkla yenilince, üçüncü bölümü izleyicinin karşısına “tekrarı yok” ibaresiyle çıkardılar. Seyirciyi bir tercihe zorluyorlar bu şekilde. İzleyiciye, “Ya bizi izleyin ya da kaçırın diziyi” diyorlar.

        ‘EKRAN RACONU’NUN BİR ADABI VAR

        Ben de diyorum ki bu “ekran raconu” için geç kaldılar. Ya ilk bölümden dizilerine bu kadar güvendiklerini belli edecek ve “tekrarı yok” diyerek getireceklerdi ekrana. Ya da tutmasını, oturmasını bekleyecek ve bir süre, uzun bir süre sonra gideceklerdi böyle bir uygulamaya. Anlayacağınız Kanal D son yılların en büyük kumarını oynuyor. Bu kumarı hangi tarafın kazanacağını görmek içinse, yarın elimize ulaşacak reyting sonuçlarını beklemek gerekiyor. Ben, bu vesileyle geçen hafta yaptığım teklifi tekrarlıyorum. Kuzey Güney’i geçen yıldan devam eden ve bu sezona bomba gibi giren Muhteşem Yüzyıl karşısında tutmak, bu güzelim diziyi aslanların önüne atmak manasına geliyor. İşte bu yüzden Kanal D yönetiminin hiç inat etmeden, Yaprak Dökümü tadındaki Bir Çocuk Sevdim’i çarşamba akşamına Muhteşem Yüzyıl’ın karşısına kaydırıp, Kuzey Güney’i onun yerine cumaya alması gerekiyor. Ekran satrancının bugünkü dinamikleri, reyting verileri bunu gerektiriyor.

        HAYAL BİLE EDİLMEZDİ

        Biz gene dönelim Muhteşem Yüzyıl’ın bu geceki ekran tarihinin en büyük bütçeli bölümüne. Aşağıda, bu gece izleyeceğimiz bölümün prodüksiyon notlarını yazdım. Bir dizi değil, adeta bir sinema filmi çekermişçesine hazırlanmışlar. Bu notlar, dizi sektörünün geldiği yeri de yansıtıyor elbette. Sektörün bunca büyümesi, insanlara yeni iş olanakları sunulması, ekrana dünya standartlarında işler yansıması da bizim içimizi ısıtıyor, ruhumuzu aydınlatıyor. Türk televizyonculuğu adına gelecek güzel günlere inancımızı artırıyor.

        PRODÜKSİYON NOTLARI

        ** Kanuni Sultan Süleyman’ın otağı, toplam 15 kişilik ekiple savaşın çekildiği alana iki günde kuruldu.

        **250 metrekarelik bir alana 8 buçuk metre yüksekliğinde kurulan otağının kumaşları özel olarak tasarlanıp dokutuldu. Otağın çevresine 2 buçuk metre yüksekliğindeki zokak (kumaştan duvar) için 500 metre kumaş kullanıldı.

        **Savaş sahneleri için özel kalkan ve kılıçlar üretildi.

        **Döneme uygun 250 adet Osmanlı tüfeği, 15 adet Osmanlı ve 10 adet Macar topu tasarlanırken, yine özel olarak tasarlanan zırhların bir kısmı İzmir’de, bir kısmı Çek Cumhuriyeti’nde yaptırıldı.

        **Savaş sahneleri için 650 adet değişik rütbelere ait başlık, 450 adet asker kostümü yapıldı.

        **Yaklaşık 100 kişiden oluşan teknik ekip görev aldı. Edirne’de bin 200 kişilik konaklama gerçekleştirildi.

        **Savaş sahnelerinde dördü Çek Cumhuriyetinden, altısı Ukrayna’dan, toplam on usta dublör yer aldı.

        **Her gün dönüşümlü olarak 60 atın yer aldığı sahnelerin danışmanlığını Cemal Hünal yaptı.

        **Bir haftadır devam eden çekimler öncesinde sanat grubunun malzemeleri ve kostümleri İstanbul’dan Edirne’ye beş TIR’la getirildi.

        **Kostüm ve sanat grubunun malzemelerini muhafaza etmek için 15 kamyonun yer aldığı film köyü için 12 çadır kuruldu.

        **Çekimler esnasında tam teşekküllü iki ambulans, bir itfaiye aracı ve sekiz karavan hazır bulundu.

        **Yaklaşık bir haftada araçlar 6 bin litrenin üzerinde mazot yaktı.

        **Görsel efekt sanatçılarının toplam çalışma süresi 19 bin 500 saati, bilgisayarların çalışma süresi ise 78 bin saati buldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ