Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Menteşeoğulları Beyliği Kurucusu Kim, Nerede ve Ne Zaman Kuruldu, Kim Son Verdi? hteg

        Hâkim oldukları bölgelerde cami ve medreseler başta olmak üzere birçok eser veren Menteşeoğulları Beyliği, bazı eserleri Türkçeye çevirerek edebi alanda da önemli işlere imza atmıştır. Peki, Menteşeoğulları Beyliği özellikleri nelerdir? Menteşeoğulları Beyliği’ne kim son verdi? İşte, tüm detaylar…

        Menteşeoğulları Beyliği Nerede ve Ne Zaman Kuruldu?

        1243 yılında gerçekleşen Kösedağ Savaşı’nın ardından Anadolu Selçukluların yıkılmasıyla bağımsız bir beylik olarak tarih sahnesine çıkan Menteşeoğulları Beyliği; 1261 yılında Muğla ve çevresinde kurulmuştur. Anadolu Selçukluları döneminde, Moğollardan kaçan ve Batı Anadolu’ya yerleştirilen Türkmenlerden olan Menteşeoğulları; yerleştirilmiş oldukları Muğla’da bağımsızlıklarını kazanmışlardır. Menteşeoğulları Beyliği başkenti, Menteşe’dir.

        REKLAM

        Menteşeoğulları Beyliği Kurucusu

        1261 yılında günümüzde Muğla’da kurulan Menteşeoğulları Beyliği’nin kurucusu Menteşe Bey’dir. Moğol istilasından kaçan Türkmenlerin, Anadolu Selçukluları tarafından Batı Anadolu’ya yerleştirilmesi ile Muğla ve civarına gelen Menteşe Bey; Selçukluların zayıflaması ile bu bölgede fetih hareketlerine girişmiş ve bağımsızlığını ilan etmiştir.

        Menteşeoğulları Beyliği Kısaca Bilgi

        1261 yılında Menteşe Bey tarafından kurulan Menteşeoğulları Beyliği kısa süre içinde Muğla ve çevresinde fetih hareketlerine girişmiş ve beyliğin sınırlarını genişletmiştir. Henüz daha kuruluş aşamasındayken Muğla’nın tamamının yanında Fenike, Kaş gibi bölgeleri de ele geçiren Menteşeoğulları Beyliği, dönemin en güçlü devletlerinden bir tanesi haline gelmiştir.

        REKLAM

        Mesud Bey döneminde en parlak çağını yaşayan Menteşeoğulları Beyliği bu dönemde Rodos’a asker çıkartmayı başarsa da bu zafer kalıcı olamamıştır. Mesud Bey’in vefatının ardından beyliğin tahtına sırasıyla Orhan Bey ve İbrahim Bey geçmiştir. 1360 yılında İbrahim Bey’in vefat etmesiyle ise beylik İbrahim Bey’in üç oğlu arasında bölüşülmüştür.

        İbrahim Bey’in vefatından sonra hızla çöküş dönemine giren beyliğe Osmanlı Devleti son vermiştir. İlk olarak 1390 yılında Osmanlı idaresi altına giren beylik, Ankara Savaşı’nın ardından yeniden bağımsızlığını kazanmış ancak bu durum 1414 yılına kadar sürmüştür.

        Menteşeoğulları Beyliği Özellikleri

        • Menteşeoğulları Beyliği 1261 yılında, Muğla ve çevresinde kurulmuştur.
        • Beyliğin kurucu Menteşe Bey’dir.
        • Menteşeoğulları Beyliği’nin başkenti, günümüzde Muğa sınırları içinde yer alan Menteşe’dir.
        • Moğol istilasından kaçarak Batı Anadolu’ya yerleşen Türkmenler tarafından kurulmuştur.
        • Güçlü bir donanmaya sahip olan beylik Akdeniz ve Ege üzerinde faaliyetlerde bulunmuş hatta Rodos Adası’na asker çıkartmıştır.
        • Kısa süre içinde beyliğin sınırları, Antalya’nın bir kısmı, Fenike, Kaş, Acıpayam ve Elmalı’ya kadar ulaşmıştır.
        • Aydın’ın Didim ilçesinde yer alan İlyas Bey Camii en önemli eserlerindendir.
        • Menteşeoğulları Beyliği önce 1390 daha sonra ise 1412 yılında Osmanlı hakimiyeti altına girmiştir.
        REKLAM

        Menteşeoğulları Beyliği’ne Kim Son Verdi?

        Menteşeğulları Beyliği, 1390 ve 1412 tarihinde Osmanlı Devleti tarafından yıkılmıştır. Osmanlı Devleti Yıldırım Bayezid döneminde, Anadolu’daki Türk siyasi birliğini sağlamak üzere bir sefer düzenlemiş ve 1390 yılında gerçekleşen bu sefer sırasında Menteşeoğulları Beyliği, Osmanlı idaresi altına girmiştir.

        1402 yılında Osmanlı ile Timur arasında gerçekleşen Ankara Savaşı’nın ardından Menteşeğulları Beyliği bir kez daha bağımsızlığını kazanmıştır ancak bu durum 1424 yılına kadar sürmüştür. Menteşeoğulları Beyliği, 1424 yılında II. Murad döneminde bir kez daha Osmanlı idaresi altına girmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ