Habertürk
    Takipte Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çevre Yangınlarda son durum! Balıkesir'de korkutan gelişme!

        BAŞKAN AKIN CANLI YAYIN SIRASINDA YARALANDI

        Balıkesir’in Susurluk ilçesinde devam eden orman yangınına müdahaleyi sahada takip eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın'ın sanal medyadan canlı yayın yaptığı sırada; rüzgarın etkisiyle havada uçuşan kor parçaları üzerine isabet etti. Kor parçalarından birinin boğazına gelmesi üzerine yayını sonlandıran Akın, olay yerindeki sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Susurluk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedaviye alınan Başkan Akın’ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Yangın bölgesindeki söndürme çalışmaları ise 171 araç, 522 personelle aralıksız devam ediyor.

        BALIKESİR'DE YANGIN KAYNAKTAN ÇIKMIŞ

        Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Yıldız Mahallesi kırsalında başlayan yangının Kepsut istikametine doğru ilerlediğini belirterek, "Şu an tahmini olarak 400-450 hektarlık bir alanda etkili olduğunu görüyoruz. İnşallah bu gece havanın biraz soğuması ve nem oranının yükselmesiyle yangının enerjisinin düşeceğini tahmin ediyoruz." dedi. Gömeç’teki yangın bölgesinde ise soğutma çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Ustaoğlu, yangının 2 kişinin kaynak yapması sırasında çıktığını belirterek, "Bir ihmalin sonucunun ne olduğunu hep beraber görüyoruz. İhmali olanlar da adalet önünde bunun hesabını verecek." ifadelerini kullandı.

        BAKAN YUMAKLI SON DURUMU PAYLAŞTI

        Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin farklı bölgelerinde çıkan orman yangınlarına ilişkin son durumu paylaştı. Yumaklı, hava ve kara unsurları ile orman teşkilatının gün boyu sürdürdüğü yoğun çalışmalar sonucunda birçok noktadaki yangının kontrol altına alındığını açıkladı. Bakan Yumaklı'nın verdiği bilgiye göre, Antalya'nın Alanya ilçesinde çıkan orman yangını tamamen kontrol altına alındı. Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Yeşilüzümlü Mahallesi'nde dün başlayan ve bu sabah kontrol altına alınan yangının ardından, aynı bölgede bugün farklı bir noktada çıkan yeni yangının da ekiplerin yoğun müdahalesi sonucu kontrol altına alındığı bildirildi. Bugün İzmir'in Foça ilçesinde çıkan orman yangınının da tamamen kontrol altına alındığını belirten Yumaklı, Balıkesir'in Gömeç ilçesi ile Mersin'in Gülnar-Aydıncık bölgesindeki yangınların ise büyük ölçüde kontrol altına alındığını ifade etti. Aydın'ın Çine ilçesindeki orman yangınında ise yangının enerjisinin düşürüldüğünü kaydeden Yumaklı, Balıkesir'in Susurluk ilçesinde çıkan orman yangınına yönelik ekiplerin müdahalesinin aralıksız sürdüğünü belirtti.

        FETHİYE'DE YANGIN KONTROL ALTINDA

        Muğla'nın Fethiye ilçesinde çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

        SEYDİKEMER HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

        Muğla'nın Seydikemer ilçesinde çıkan yangında zarar gören ormanlık alan havadan görüntülendi. Bayır Mahallesi'nde iki gün önce çıkan yangının kontrol altına alınmasının ardından soğutma çalışmaları başlatıldı. Yangında zarar gören alan dronla görüntülendi.

        REKLAM

        ÇİNE'DE ALEVLERLE OMUZ OMUZA

        Aydın'ın Çine ilçesinde iki gündür süren orman yangınının kontrol altına alınması için çalışmalar aralıksız sürerken, bölgedeki vatandaşlar da alevlerin söndürülmesi için seferber oldu. Geçtiğimiz 30 Temmuz günü Çine ilçesi Kavşit Mahallesi'nde çıkan orman yangınında çalışmalar 27. saate ulaşırken, bölgede etkili olan rüzgar sebebiyle alevler geniş alana yayıldı. Alevlerin yerleşim yerlerini tehdit etmesinin ardından Mutaflar, Dutluoluk ve Tatarmemişler mahalleleri de tedbir amaçlı tahliye edildi. Toplamda 550 vatandaş ve hayvanlar güvenli alanlara nakledilirken, bölgede ekiplerin havadan ve karadan çalışmaları sürüyor.

        FETHİYE'DE ALEVLER YENİDEN YÜKSELDİ

        Fethiye ilçesi Yeşilüzümlü Mahallesi yakınlarındaki ormanda dün saat 02.00 sıralarında çıkan ve ekiplerin müdahalesiyle bugün kontrol altına alınan yangında soğutma çalışmaları sürerken, bazı noktalarda rüzgarın etkisiyle yeniden alevler yükselmeye başladı. Alevlere 2 uçak, 8 helikopter, 22 arazöz, 9 su tankeri, 2 dozer ve 169 personelle müdahale ediliyor.

        Yeşil vatanımız için canlarını ortaya koyan orman işçilerinin alevlerle mücadelesi kameralara yansıdı.

        Aydın'ın Çine ilçesindeki orman yangınına, sabahın ilk saatleriyle birlikte tekrar havadan müdahaleye başlandı.

        Balıkesir'in Gömeç ilçesinde önceki gün çıkan yangında 3'üncü güne girilirken yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı.

        ALEVLER YERLEŞİM YERLERİNE YAKLAŞIYOR

        Balıkesir’in Susurluk ilçesi Yıldız Mahallesi Ilıca mevkiindeki tarım arazisinde başlayıp, ormana sıçrayan yangına müdahale çalışmaları, rüzgarın da etkisiyle güçlükle yürütülüyor.

        Alevler yerleşim yerlerine yaklaşırken, 438 nüfuslu Yıldız, 333 nüfuslu Bozen ile 228 nüfuslu Gökçeağaç mahallelerini tahliye ihtimaline karşı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nce 4 otobüs, Susurluk Belediyesi tarafından 4 minibüs bölgeye yönlendirildi.

        DHA muhabirinin telefonla ulaştığı Susurluk Belediye Başkanı Hakan Yıldırım Semizel, “Şu anda mahallelerden tahliye yok. Araçlarımızı tedbir amaçlı bekletiyoruz” dedi.

        "DEVAM EDEN 5 YANGIN VAR"

        Bakan Yumaklı da son yaptığı açıklamada, "Mevcutta devam eden 5 yangın var. Balıkesir Gömeç, Antalya Alanya, Mersin Gülnar, bu alanlardaki yangınlar, büyük ölçüde kontrol altına alındı." dedi. Yumaklı, "Son 3 günde ülkemiz genelinde 138'i orman dışında olmak üzere 218 yangına müdahale edildi." ifadelerini kullandı.

        HAYVANLAR HALI SAHADA KORUMAYA ALINDI

        Aydın'ın Çine ilçesinde dün çıkan orman yangını 20'nci saatine girerken, alevlerin ulaştığı Mutaflar Mahallesi'nde tedbir amacıyla tahliye edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar mahalledeki halı sahada muhafaza altına alındı.

        İlçede dün akşam saatlerinde şiddetli rüzgarın etkisiyle ilerleyen alevler, Mutaflar Mahallesi'ne kadar ulaştı.

        Muhtemel can ve mal kayıplarının önüne geçebilmek amacıyla mahallede bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ekiplerin koordinasyonunda güvenli bölgelere tahliye edildi.

        Vatandaşlar kurtarabildikleri hayvanlarını araçlarla taşırken, bazı hayvanlar ise çevredeki vatandaşların da desteğiyle güvenli alanlara ulaştırıldı. Yangından kurtarılan hayvanlar, geçici olarak Mutaflar Mahallesi'ndeki halı sahada muhafaza altına alındı. Halı saha, tahliye edilen hayvanlar için geçici barınma alanına dönüştürülürken, vatandaşlar hayvanlarının zarar görmemesi için yoğun çaba sarf etti.

        REKLAM

        GÖMEÇ YANGININDA 2 TUTUKLAMA

        Balıkesir Valiliği, Gömeç'te 3 gündür süren yangına dair 2 kişinin tutuklandığını açıkladı.

        Açıklamada, "Yangının çıkış sebebi ile ilgili olarak Balıkesir İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmada, yangının, O.G. ve M.Y. isimli şahısların evinin bahçesinde kaynak yaptığı esnada çıkan kıvılcımdan başladığı tespit edilmiş olup, şahıslar Burhaniye Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmıştır" denildi.

        BAKAN YUMAKLI: 4 YANGIN KONTROL ALTINDA 1'İ SÜRÜYOR

        Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Muğla Fethiye yangınının tamamen, Balıkesir Gömeç, Antalya Alanya ve Mersin Gülnar-Aydıncık yangınlarının büyük ölçüde kontrol altına alındığını bildirdi. Yumaklı, "Aydın Çine'de devam eden yangın tamamen kontrol altına alınıncaya kadar ekiplerimizin havadan ve karadan müdahalesi aralıksız devam edecek" dedi.

        BAKAN KURUM: 65 BAĞIMSIZ BÖLÜM AĞIR HASAR GÖRDÜ

        Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Antalya Kumluca, Muğla Seydikemer ve Balıkesir Gömeç’te meydana gelen orman yangınları nedeniyle 65 bağımsız bölümün ağır hasarlı veya yıkık olduğunu açıkladı. Kurum açıklamasında, "Yangınlardan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Yangınların kontrol altına alındığı yerlerde ekiplerimiz hasar tespit çalışmalarımıza başladı” dedi. Bakan Kurum’un paylaştığı verilere göre, Kumluca’da 20, Seydikemer’de 39, Gömeç’te 6 bağımsız bölüm olmak üzere toplam 65 bağımsız bölüm ağır hasar gördü veya yıkıldı.

        GÖMEÇ'TEKİ YANGIN BERGAMA'YA UZANDI

        DHA'da yer alan habere göre Balıkesir'in Gömeç ilçesinde orman dışı alanda çıkıp, rüzgarın etkisiyle ağaçlık alana sıçrayan ve büyük ölçüde kontrol altına alınan yangın, İzmir'in Bergama ilçesine kadar ulaşırken müdahale 3'üncü günde de sürüyor.

        Önceki gün saat 14.00 sıralarında orman dışı alanda çıkıp çam ağaçlarına sıçrayan yangına 7 uçak, 7 helikopter, 80 arazöz, 40 itfaiye aracı, 57 su tankeri, 7 ilk müdahale aracı, 139 hizmet aracı, 13 dozer, 25 kepçe ve greyder, 3 TOMA, 10 otobüs, 8 ambulans ve 455 personel ile 60 orman gönüllüsü ayrıca çok sayıda itfaiye aracıyla müdahale edildi.

        Yurt genelinde artan hava sıcaklığıyla birlikte ormanlarımızda alevler yükselmeye başladı. Ege ve Akdeniz bölgelerinde etkili olan orman yangınlarına müdahale sürerken ajanslardan gelen bilgilerine göre son durumu şöyle:

        REKLAM

        YANGINLARA MÜDAHALE SÜRÜYOR

        Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Antalya Kaş ve Isparta Eğirdir yangınlarının tamamen kontrol altına alındığını bildirdi. Bakan Yumaklı, orman yangınlarının son durumuna ilişkin NSosyal hesabı üzerinden açıklama yaptı. Yumaklı, şunları kaydetti:

        YUMAKLI: 169 YANGINDAN 163'Ü KONTROL ALTINDA

        Dünden bu yana ülkemiz genelinde 110'u orman dışı olmak üzere 169 yangına müdahale ettik. Bu yangınların 163'ünü tamamen kontrol altına aldık. Son olarak Antalya Kaş ve Isparta Eğirdir yangınları da tamamen kontrol altına alındı.

        "ÇİNE VE GÖMEÇ'E MÜDAHALE SÜRÜYOR"

        5 ilde devam eden 6 yangında ise Mersin Gülnar ve Muğla Seydikemer yangınları büyük ölçüde kontrol altında. Antalya Alanya ve Muğla Fethiye yangınlarının enerjisi düşürüldü. Aydın Çine ve Balıkesir Gömeç'teki yangınları kontrol altına almak için ekiplerimizin havadan ve karadan müdahaleleri yoğun şekilde sürüyor."

        AYDIN ÇİNE'DE YENİDEN MÜDAHALE BAŞLADI

        Aydın'ın Çine ilçesinde, dün saat 15.00 sıralarında Kavşit Mahallesi’nde henüz belirlenemeyen nedenle çıktı. Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler başta olmak üzere alevlere uçak ve helikopterlerle havadan, çok sayıda iş makinesi, arazöz, su tankeri ve orman işçisiyle karadan müdahale edildi.

        YAYLA EVLERİ ZARAR GÖRDÜ

        Bölgede AFAD ekipleri, UMKE, jandarma, polis, itfaiye, sağlık ekipleri, DSİ ekipleri ve STK’lar da görev aldı. Dün, alevlerin ulaştığı Kavşit Mahallesi'ndeki bazı yayla evleri zarar görürken, söndürme çalışmalarına katılan 2 kişi dumandan etkilendi. Yangın sebebiyle Mutaflar Mahallesi’nin bir kısmı ve Dutluoluk Mahallesi tahliye edildi. Tahliye edilen hayvanlar da ilçenin hayvan pazarında güvenli alana alındı.

        REKLAM

        HAVADAN MÜDAHALE YENİDEN BAŞLADI

        Yangına gece boyunca karadan müdahale sürerken, havanın aydınlanmasıyla birlikte hava araçları da yeniden çalışmalara başladı. Ekipler karadan da alevlere müdahale etmeye devam ediyor. Termal kamera ile havadan görüntülenen alevlerin kalbinde sıcaklık 441 dereceye ulaştı.

        MUĞLA SEYDİKEMER KONTROL ALTINDA

        Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Muğla'nın Seydikemer ilçesindeki yangının, yapılan yoğun müdahaleyle tamamen kontrol altına alındığını bildirdi.

        ALANYA'YA MÜDAHALE EDİLİYOR

        Antalya'nın Alanya ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Yangının etkili olduğu alanda bulunan bir kaplumbağa kurtarılarak bahçe sulamasında kullanılan havuzun yanındaki su birikintisine bırakıldı.

        ÇANAKKALE BİGA KONTROL ALTINDA

        Çanakkale'nin Biga ilçesinde tarım arazisinde çıkıp ormanlık alana sıçrayan yangın havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

        ÖNERİLEN VİDEO

        Mersin'de tatil sitesi başkanına silahlı saldırı

        MERSİN'in Erdemli ilçesinde, bir tatil sitesinin yönetim kurulu başkanı, yüzünü kaskla gizleyen şüphelinin tabancalı saldırısında bacaklarından yaralandı.(DHA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ