Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik 'Dilini koparırım' sözüne AK Parti'den tepki

        Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, bir milletvekilinin bir eğitimci bakana ''dilini koparırım'' gibi bir söz kullanmasını esefle kınadığını, bunun arkasından ''fiziksel, korkutucu sonuçlar geleceğini'' ifade ederek, komisyonun bu konuyu irdelemesi gerektiğini belirtti.

        Eğitim Sisteminde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Yeri konulu alt komisyon toplandı. Alt Komisyon Başkanı Aydın, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, hem Mersin hem Bursa'da iki kadının şiddet dolayısıyla hayatını kaybettiğini anımsattı.

        Bu şiddetin yüzde yüze yakınının erkekler tarafından yapıldığını belirten Aydın, sadece fiziksel değil sözel olarak şiddetin de kınanması gerektiğini kaydetti. Aydın, şunları söyledi:

        ''Son günlerde eğitimci olduğunu bildiğimiz, yıllarca eğitim camiasında lise müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlüğü yapmış, şu anda milletvekili olan bir arkadaşımızın sözel olarak bir bakan hanımefendiye karşı kullanmış olduğu 'koparırım senin o dilini' cümlesini esefle karşılıyoruz. TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonun bu konuyu irdeleyerek elde edilecek sonucun Türk toplumu ile paylaşılmasının gerekli olduğuna inanıyorum.

        Şahsi kanaatimce, bir milletvekilinin bir eğitimci bakana 'dilini koparırım' gibi bir sözünün arkasından fiziksel, korkutucu sonuçlar gelecektir. Hiç bir insanın bir başka insan üzerinde bu tarzda cümleyi söylememesini isterken bunun bir milletvekili tarafından bir hanımefendiye yönelik söylenmesini doğru bulmadığımı, söyleyen kişi her ne kadar bunu düzelttiğini, yanlış anlaşıldığını söylese de, aslen bunu kullanmaması gerekir.''

        AK Parti Gaziantep Milletvekili Özlem Mütfüoğlu ile Aksaray Milletvekil İlknur İnceöz de Aydın'ın bu sözlerine katıldıklarını ifade ettiler.

        Toplantıda, Talim Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Vahap Özpolat ile Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümünden Yard. Doç. Dr. Ayşe Dilek Öğretir Özçelik, konuyla ilgili bilgi verdi.

        Kemalettin Aydın, toplantının ardından yaptığı açıklamada da Milli Eğitim Bakanlığının, eğitim sisteminde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik yazılı metinde bir çok noktada toplumsal algılamanın önünde olduğunu gördüklerini belirtti. Aydın, ''Bakanlık fiili anlamda da daha da öne geçecektir'' dedi.

        Aydın, Milli Eğitim gibi ülkenin temel direğini oluşturan bakanlığa ve müsteşarlığına birer hanımefendinin atanmış olmasının ve ülkenin geleceğinin hanım ellerine teslim edilmesinin mutluluğunu yaşadığımı söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ