Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yemek Yapma Ramazan Lezzetleri Ramazan'ın 23. günü ne pişirsem? İşte leziz ve pratik iftar menüsü!
        1

        NOHUT ÇORBASI

        Malzemeler

        750 gr. pazı

        250 gr. nohut

        2 adet domates

        1 adet arpacıksoğan

        3 diş sarımsak

        Defneyaprağı

        Maydanoz

        1 adet taze arnavutbiberi

        Beyaz sek şarap

        Sızma zeytinyağı

        Tuz

        Yapılışı: Nohutları 12 saat su içerisinde bekletin 12 saat soğuk suda yumuşattığınız nohutu süzün. Tencereye 2 lt. su ve süzdüğünüz nohutu aktarıp kapağını kapattıktan sonra kısık ateşte 60 dk. haşlayın. Domates püresi, sarımsak, defneyaprağı, arnavutbiberi ve arpacıksoğanı da ekleyip 45 dk. daha pişirdikten sonra defneyaprağı ve arnavutbiberini tencerenin içinden alın. Çorbaya bir tutam tuz serpin. Kevgirle nohutların yarısını içinden çıkartıp domates, arpacıksoğan ve sarımsakla blender’de çekip püreyi hazırlayın. Tavada 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve şarapla pişirdiğiniz nohut püresini çorbanın üzerine gezdirin. Yıkadığınız ve doğradığınız pazıyı da ekleyip bütün malzemeyi 10 dk. daha pişirin. Doğranmış maydanoz ve ısıtılmış zeytinyağı ile servis yapın. ve çorba yapımı sırasında süzün. İsterseniz konserve de kullanabilirsiniz.

        2

        PAÇANGA BÖREĞİ

        Malzemeler

        150 gram pastırma

        1 adet domates

        1 adet yeşil biber

        1 adet yufka

        1 adet kapya biber

        150 gram rendelenmiş kaşar peyniri

        Yapılışı: Kapya biberini ufak ufak doğradıktan sonra az yağlı bir tavada soteleyin. Kavurduğunuz biberler soğuduktan sonra, kabuğunu soyup küp küp doğradığınız domatesleri, kaşar peyniri ve pastırma ekleyerek iç harcı haline getirin. Yufkayı arzuya göre 6 ya da 8 parçaya bölün. Her parçaya iç harcından göz kararı yerleştirdikten sonra sigara böreği sarar gibi iri şekilde sarın. Hazırladığınız börekleri bol sıvı yağda kızartın. Soğumasına imkan vermeden servis yapın.

        3

        İÇLİ KÖFTE

        Malzemeler

        1 su bardağı ince bulgur

        2 yemek kaşığı irmik

        1 yemek kaşığı un

        100 gram iki kez çekilmiş kıyma

        1 adet yumurta

        Yarım çay kaşığı tuz

        1 adet rendelenmiş soğan

        ¼ su bardağı su

        İç Harcı İçin:

        200 gram orta yağlı kıyma

        1 yemek kaşığı tereyağı

        1 tatlı kaşığı domates salçası

        1 yemek kaşığı biber salçası

        1 adet kuru soğan

        50 gram çekilmiş ceviz içi

        1 çay kaşığı pul biber

        1 çay kaşığı tuz

        Yarım çay kaşığı kimyon

        Yarım çay kaşığı karabiber

        Kızartmak için 2 su bardağı ayçiçek yağı

        Yapılışı: İçli köftenin iç harcı için soğanları küp halinde doğrayın. Tavada tereyağını eritin. Soğan ve kıymayı tavada kavurun. Ardından domates ve biber salçasını, baharatları ve cevizi ekleyin. İç harcı pişirdikten sonra soğuması için bir kenara alın. İçli köftenin dış kısmını hazırlamak için ince bulguru derin ve geniş bir kaba koyun. Kabın içine iki kez çekilen kıymayı, unu, irmiği, yumurtayı rendelenen soğanı ilave edin. Suyu az az ekleyerek yoğurarak özleştirin. Hazırlanmış olan harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak parmaklarınızla kenar kısmını düzleştirerek orta kısmını çukurlaştırın. Hazırlamış olduğunuz ve tamamen soğuyan harcı köftenin içine doldurun. İsteğe bağlı olarak yuvarlak veya kenar kısımlarını kapattıktan sonra bastırarak sivri bir şekil elde edebilirsiniz. Her biri köfteyi aynı işlemde geçirerek bir tabağa dizin. Hazırlanan içli köfteleri derin tavada kızgın yağ içerisinde maşa yardımıyla çevirerek kızartın. Altın rengi olan içli köfteleri servis tabağına alın ve bekletmeden servis edin.

        4

        HAVUÇ TARATOR

        Malzemeler

        2 adet büyük boy havuç

        5 yemek kaşığı yoğurt

        3 yemek kaşığı süzme yoğurt

        1 diş rendelenmiş sarımsak

        2 yemek kaşığı zeytinyağı

        5-6 adet ceviz içi

        1 çay kaşığı tuz

        Yapılışı: Havucu rendeleyin ve bir tavaya alın. Çok az zeytinyağıyla beraber orta ateşte, yumuşayana dek, 2-3 dakika kadar kavurun ve bir köşede soğumaya alın. Bir kabın içerisine yoğurt, süzme yoğurt, soğumuş rendelemiş havuç, ceviz içi, zeytinyağı, rendelemiş sarımsak ve tuzu alarak güzelce karıştırın. Karışımı servis tabağına alın ve üzerine dilerseniz zeytinyağı gezdirerek ve taze nanelerle süsleyerek servis edin.

        5

        FIRIN SÜTLAÇ

        Malzemeler

        1 litre süt

        2 çay bardağı pirinç

        1 su bardağı su

        3 yemek kaşığı pirinç unu

        1 su bardağı toz şeker

        Tarçın (Üzeri için)

        Yapılışı: İlk olarak pirinçleri yıkayın ve sonrasında 1 su bardağı su ile haşlayın. Pirinçler pilav kıvamında olmamalı, istediğimiz sadece yumuşaması. Ardından sütü derin bir tencereye alın ve pirinçleri, şekeri son olarak sütle ıslattığınız pirinç ununu ekleyin ve kaynatın. Kaynayan sütün altını kısın vanilyayı ekleyin karıştırarak 15 dakika daha pişirin. Sütlacınız hafif yoğun bir kıvam alacak ama asıl kıvamını kasede soğurken alacak. Pişen sütlacı kaselere pay edin. Soğuyunca buzdolabına kaldırın. Dolapta bekledikten sonra tarçın serperek servis edebilirsiniz.

        Haberi Hazırlayan: Melis Göroğulları

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ