Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Matematik Rasyonel Sayılarda Üslü İfadeler, Örnekleri ve Konu Anlatımı: Rasyonel Sayıların Üssü Nasıl Alınır?

        Birçok örnek görselle de desteklediğimiz, rasyonel sayılarda üslü ifadeler konu anlatımına uygun olarak hazırladığımız yazımızı sizler için hazırladık. İşte, rasyonel sayılarda üslü ifadeler hakkında tüm detaylar…

        Rasyonel Sayılarda Üslü İfadeler

        a/b şeklinde gösterilen bir rasyonel sayının kuvveti o sayının kendisiyle olan çarpımını ifade eder ve bu kuvvet hem paya hem de paydaya aittir. Aşağıda vermiş olduğumuz görselde bu açıklamanın örneğini bulabilirsiniz.

        REKLAM

        Rasyonel Sayıların Üssü Nasıl Alınır?

        Bilindiği gibi matematikte bir sayının kendisiyle olan çarpımının kısa yoldan gösterilmesine üslü sayılar; yapılan bu işleme de bir sayının üssünü alma adı verilmektedir. Peki, rasyonel sayıların üssü nasıl alınır? Aşağıda verdiğimiz örnek görselde bir rasyonel sayının kendisiyle olan çarpımını ve bu işlemin üslü ifade olarak gösterilmesini görebilirsiniz.

        REKLAM

        Rasyonel Sayılarda Negatif Üs

        Bir rasyonel sayının üssü negatif olduğunda; kesirli olan sayının payı ile paydası yer değiştirir ve kuvvet işaret değiştirir. Aşağıdaki örnekte bu tanımın detaylarını bulabilirsiniz.

        Rasyonel Sayının Kökü Nasıl Bulunur?

        Kesirli bir sayının karekökü; payın karekökünün paydanın kareköküne bölünmesi ile bulunmaktadır. Aşağıda vermiş olduğumuz görselde yapılan bu işlemin formülünü bulabilirsiniz:

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Türker Üner
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ