Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Manikür pedikür yaptıranlar dikkat!, hepatit b, manikür, pedikür, tırnak bakımı, Hepatit B aşısı, Hepatit B'den korunma

        Dünyadaki en yaygın karaciğer enfeksiyonu olan Hepatit B, son derece sinsi bir enfeksiyon. Kan, korunmasız seks, paylaşılan ya da tekrar tekrar kullanılan şırıngalar, makas, pens, deri itme çubuğu gibi aletler yoluyla yayılabiliyor.

        Enfekte olmuş kişilerin çoğu virüs taşıdıklarının farkında bile değil ve dolayısıyla hastalık etkeni virüs, kan ya da vücut sıvıları yoluyla kişiden kişiye bilinçsizce taşınabiliyor. Dr. Ayçe Birercin, bu sinsi hastalık hakkında şunları söylüyor:

        "Türkiye'de bugün her 3 kişiden biri virüs ile yaşıyor. Bu kişilerden bağışıklık sistemleri kuvvetli olanlar virüse karşı antikor oluşturarak aşı olmuş gibi bağışıklık kazanıyor. Hastaların yüzde 75-80'inde ise herhangi bir belirti vermeksizin hastalık gelişiyor, taramalarda ve kan bağışlarında yapılan tetkiklerde tesadüfen tespit ediliyor. Taşıyıcılar henüz hasta değilken kan yoluyla veya korunmasız seks ile virüsü diğerlerine bulaştırabiliyor.

        EN GÜVENLİ KORUNMA YÖNTEMİ AŞI

        Hepatit B'den korunmak için aşı en güveilir metot. Artık yeni doğan bebeklere Hepatit B aşısı rutin olarak yapılıyor. Aşısızı kişilerin ve özellikle sağlık çalışanlarının ve manikür pedikür yapanların aşı olması öneriliyor."

        KENDİ MANİKÜR PEDİKÜR SETİNİZİ KULLANIN

        25 yllık manikürist Ülker Sofuoğlu, kadınların ve bakımlı erkekelerin sık sık yaptırdığı manikür ve pedikür sırasında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

        "Bu kadar önemli bir konu üzerinde Sağlık Bakanlığı tarafından pek çok yaptırım getirildiği halde maalesef hala bilinçli steril çalışma şartları her yerde uygulanmıyor. Bu işi yapan kişilerin mutlaka çalışırken eldiven takması, tek kullanımlık ürünler tercih etmesi, metal aletleri her kullanımdan sonra mutlaka sterilize etmesi, hatta işlem sırasında ağız maskesi kullanması gerekiyor.

        Deriyi iterken, törpü yaparken ya da pens kullanırken kesik olabiliyor. Bu kesik hem yapan kişide hem de yaptıran kişide olabilir ki bu da Hepatit B'ye davetiye çıkarmak demek. Aslında herkesin kendisine ait manikür takımı kullanılması en güvenli yol."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ