Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin Sağlığı ALS'nin belirtileri nelerdir?

        Tüm dünyada sağlıkla ilgili bir farkındalık kampanyası başarıya ulaştı. 2014 yılında başlatılan ‘Ice Bucket Challenge’ (Bir Kova Buz) kampanyası hem Türkiye’de hem de dünyada uzun süre konuşuldu. Ünlü pek çok isim, bu kampanyayla bir kova buzlu suyu kafalarından aşağıya dökerek ‘amyotrofik lateral skleroz’ hastalığı (ALS) hakkında farkındalık yarattılar. Bu sayede ALS hastalığına duyulan merak da tüm dünyada hızla arttı. ALS ilgili yeni bulgular her geçen yıl artarken nedenleri ve tedavisi ile ilgili sorular da yavaş yavaş yanıt bulmaya başlıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Aylin Öztürk Yavuz, ALS hastalığına dair bilinmesi gerekenleri anlattı.

        Kimyasal maddeler ALS nedeni mi?

        Henüz tedavisi bulunamayan ALS, dünyada her yıl ortalama 100 binde bir görülüyor. Pasifik Ada-ları, Papua Yeni Gine ve Japonya'nin bir yarım adasında görülme oranı daha sık olmakla birlikte bu farkın nedeni hala belirlenemedi. Hastalıkla ilgili belirlenmemiş olan farklı konular da mevcut. Bunlardan biri de ALS’nin nedenleri. Hastalığın sadece yüzde 10’unda genetik nedenler söz konusu. ALS hastalığında kalıtımsal nedenlerin yanı sıra çevresel faktörler de önemli bir rol oynuyor. Yapılan son çalışmalar gösteriyor ki; hayatının bir döneminde bir kimyasala maruz kalmış insanlarda ALS görülme riski daha fazla. Diş macununda bulunan florürden etil alkole kadar birçok madde bu listenin içinde sayılabilir. Tabii ki bunlardan her birinin kendi başına ALS hastalığına neden olacağı fikri olasılık dışı ve bu araştırmaların sonuçları kesin bir bulgu olarak değerlendirilmemeli. Ancak bu gelişmeler, gelecekteki araştırmalar için bir odak noktası olacak. Bu kimyasalların arasında sigara da sayılabilir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sigara içenlerde ALS görülme riski içmeyenlere oranla 2 kat daha yüksek.

        65 YAŞ ALTI ERKEKLER DİKKAT!

        ALS, genellikle 40-60 yaş arasında görülüyor. 65 yaşından önce erkeklerde daha sık ortaya çıkan bu hastalık, bu yaştan sonra cinsiyet ayrımı yapmıyor. ALS olan kişilerin yüzde 10’unda hastalık genetikken, bu kişilerde hastalığın çocuklara aktarılma oranı ise yüzde 50 olarak gözleniyor.

        ALS belirtileri nedir?

        ALS hastalığının en bilinen belirtileri arasında; yürüme güçlüğü, bacaklarda ve ayaklarda güçsüzlük, ellerde güçsüzlük, yutma güçlüğü ve boğuk konuşma, kas krampları ve kaslarda seğirme yer alıyor. Hastalık genellikle kol ve bacaklarında da kas seğirmeleri ile başlıyor. Zamanla hareket etme, konuşma, yemek yeme ve nefes alma fonksiyonunu sağlayan tüm kaslara yayılıyor. ALS, bağırsak ve mesane kontrolünü, duyu sistemini ve zekayı ise etkilemiyor.

        ALS HASTALIĞI İÇİN YENİ UMUT!

        ALS hastalığı, hangi teşhis döneminde olursa olsun henüz tedavi edilebilen bir hastalık değil. Ancak son dönemde ALS ile ilgili tıbbi araştırmalar ümit verici. Hastalığın iyileştirici bir tedavisi söz konusu değil ancak, Amerika Gıda ve İlaç Yönetim Kuruluşu (FDA) tarafından onaylanan bir ilaç söz konusu. Bu ilaç görece olarak kişinin ömrünü bir süre uzatabiliyor ve solunum desteğine ihtiyaç duyma zamanını kısmen öteleyebiliyor. Bu gelişmeler ise ALS hastalığının haritasını çıkarmada bir başlangıç.

        ALS’DE DESTEK TEDAVİNİN ÖNEMİ

        ALS’de destek tedavilerinin etkisi de kişilerin günlük yasam fonksiyonları açısından çok önemli. Doktorun, hemşirenin, fizik tedavi uzmanının, eczacının ve beslenme uzmanının kişiyle birlikte hareket ettiği destek tedavileri, kaslara yönelik fonksiyon kaybını en aza indirmek ve yaşam kalitesini arttırmak için önemli. Konuşma zorluğu çeken ALS’li kişiler için konuşma üzerine uzman kişiler de bulunuyor. Fizyoterapi ve tedaviyi destekleyici teknolojinin yardımı ALS olan kişilerin hareket serbestliğini ve güvenini artırıyor.

        Kaynak: Acıbadem Hayat

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ