Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Tiroit kanseri tedaviyle yok edilebiliyor

        Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ömer Yoldaş, tiroit kanserlerinin boyunda bir kitle veya tiroit bezi içerisinde oluştuğunu, genellikle diğer kanser türleri gibi kötü seyretmediğini ve çoğunun tedaviyle yok olabileceğini söyledi.

        Tiroit kanserinde eğer doğru tanı ve tedavi uygulanırsa, hastalığın tedavisinde başarı oranının çok yüksek olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ömer Yoldaş, "Tiroit kanseri, tiroit bezindeki hücrelerin kansere dönüşmesi nedeniyle oluşan bir kanser türüdür. Tiroit kanserinin nedeni tam olarak bilinmese de genetik faktörler dahil çeşitli etkenler ile ortaya çıktığı bilinmektedir. Çeşitli sebeplerden dolayı bazı radyoaktif maddelere maruz kalanlarda, iyot eksikliğinin olduğu kişilerde tiroit kanseri görülmüştür. Kadınlarda erkelere oranla daha çok görülmektedir. Birçok tiroit kanseri belirti vermez. Hatta tanı anında hastaların bir kısmında başka organlara yayılma saptanır. Bazı vakalarda lenf bezleri büyümüş ya da boyunda kitle meydana gelmiştir. Hastaların az bir kısmında ise boğazda sıkıntı hissi, ağrı, nefes almada güçlük çekme, ses kısılması, yutma güçlüğü olabilir. Fakat dediğimiz gibi bunlar hastaların az bir kısmında görülür. Tiroit kanserlerinin çoğu tedaviyle yok olan kanserlerdir. Yapılan ameliyat ve radyoaktif iyot tedavisiyle çoğu yok olur ve yaşam süresini kısaltmaz" dedi.

        Tiroit kanserinde neden ne olursa olsun hastalığın başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesi için erken teşhisin önemine dikkat çeken Opr. Dr. Ömer Yoldaş, "Erken teşhis ve tedavi ile hastalık tamamen ortadan kaldırılabilir. Tiroit kanseri kendini iyi saklar, hastada genelde şikayete neden olmaz. Bu nedenle ancak yapılan muayeneler ve ultrasonografiler sırasında tespit edilebilir. İlk tanı, tiroit nodülüdür. Nodüle iğne biyopsisi yapılınca kanser olup olmadığı anlaşılır. Tiroit nodüllerinin yaklaşık yüzde 5'i kanserdir. Bu nedenle, nodül ciddiye alınmalı ve konusunda uzman bir doktor kontrolünde takipleri yapılmalıdır" diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ