Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Seçimin ardından iş dünyasından ilk açıklamalar - İş-Yaşam Haberleri

        Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan zaferle ayrılan Recep Tayyip Erdoğan için iş dünyası ilk değerlendirmelerini yaptı.

        HİSARCIKLIOĞLU: MİLLİ İRADE TECELLİ ETTİ

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik ettiği mesajında "Türkiye’de bir defa daha milli irade tecelli etmiş ve milletimiz ferasetiyle tercihini yapmıştır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun" ifadesini kullandı. Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur oylamasında milletimiz geleceğine ve demokrasiye sahip çıkarak, ülkemizin güçlü ve sağlam bir demokrasi geleneğine sahip olduğunu bir defa daha ortaya koymuştur. Artık seçim dönemi bitti. Dün, dünde kaldı. Bugün yeni şeyler söyleme zamanı. Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünü kutladığımız bugünlere nasıl gelindiğini daha iyi anlama, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında daha huzurlu, daha mutlu ve daha müreffeh bir Türkiye için daha çok çalışma zamanı.”

        REKLAM

        CİNER: DEMOKRATİK MEŞRUİYETE SAHİP SEÇİM

        Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner, yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan için tebrik mesajı yayımladı. Turgay Ciner mesajında şu ifadeleri kullandı:

        “Dünyaya örnek olacak bir demokratik olgunluk seviyesinde en yüksek demokratik standartlarda ve tartışmasız şekilde demokratik meşruiyete sahip bir seçim sonucunda yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı, AK Parti'yi ve Cumhur İttifakı'nı içtenlikle tebrik ediyor; seçim sonucunun aziz milletimize ve devletimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum…”

        GÜLTEPE: YENİ DÖNEMDEN UMUTLUYUZ

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, sonucun hayırlı olmasını dilediği mesajında şunları kaydetti: “Seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte belirsizlik ortamı sona erdi. Artık tüm enerjimizle işimize odaklanmanın zamanı geldi. Biz Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonu ile çalışıyoruz. Ancak zor bir dönemden geçtiğimizin altını çizmem gerekiyor. Yılbaşından bu yana maliyetlerdeki yüksek artışa rağmen kurun baskılanması ihracatçılarımızın rekabetçiliğine zarar verdi. Büyük emeklerle girebildiğimiz bazı pazarlarda kayıplar yaşamaya başladık. Oysa bizim pazar kaybetmeye tahammülümüz yok. Aksine rekabetçiliğimizi artıracak adımlarla yeni pazarlarda bayrak gösterebilmeliyiz. Biz yeni dönemden daha da umutluyuz. Üretimi ve ihracatı iyi bilen, küresel ticaretin dinamiklerine hâkim bir ekonomi yönetimiyle mevcut sorunların hızla üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz.“

        REKLAM

        AVDAGİÇ: KABİNEYE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

        İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "2023 bizim için özel bir yıl, yapacak çok işimiz var. Daha çok üretim-ihracat-istihdam için yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ne büyük işler düşüyor. Türk özel sektörü olarak, kazanımlarımıza yenilerinin ekleneceği, kalkınmanın kartopu gibi hızlanacağı günleri birlikte kuracağız" ifadelerini kullandı.

        Twitter hesabından yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diledi. Şekib Avdagiç, açıklamasında şunları kaydetti: "Türk halkının teveccühüyle yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Sayın @RTErdogan'ı tebrik ediyorum. Sonuçlar ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Seçim süreci geride kaldı. 85 milyon, birlik ve beraberlik içinde 21'inci yüzyıl yürüyüşümüze devam etmeliyiz."

        BAHÇIVAN: TEMEL MESELELERE ODAKLANMA ZAMANI

        İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi sonucuna yönelik yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

        “Milletimiz demokrasi geleneğine yakışır bir olgunlukla; 14 günün ardından yapılan ikinci tur seçimlerinde ülkemizi beş yıl daha yönetme yetkisini Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a vermiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ediyorum. Seçim sonuçları ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olsun. Şimdi artık ülkemizin temel meselelerine odaklanma zamanı. Hep birlikte, ekonomimizi gelişmiş bir noktaya taşıyarak huzurlu bir refah toplumu için çalışma vakti.”

        ÖNCEL: HER TÜRLÜ KATKIYI VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

        Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de şu açıklamada bulundu:

        "Türkiye’de ilk kez iki turlu bir cumhurbaşkanlığı seçimi deneyimi yaşadık. 14 ve 28 Mayıs seçimleriyle ülkemizin güçlü demokrasi geleneğine sahip olduğunu bir kez daha gördük. Sonucun ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Seçim süreciyle başlayan belirsizlik dönemi sona erdi. Yeni dönemde hem demokrasimizi hem de ekonomimizi daha da güçlendirecek adımların hızla atılacağına inanıyorum. Enflasyonla mücadele yeni dönemin en öncelikli gündem başlıkları arasında yer alacak. Türkiye’nin önde gelen 489 markasını temsil eden BMD olarak enflasyonla mücadele konusunda devletimizin yanında yer almaya ve her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz."

        İÇTEN: İTHALATA NEŞTER VURULMASINI ÜMİT EDİYORUZ

        Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten ise yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

        "Son iki seçim bize Türkiye’nin güçlü bir demokrasi geleneğine sahip olduğunu bir kez daha gösterdi. Seçmen 14 Mayıs’ın ardından 28 Mayıs’ta da yüksek bir katılımla sandığa giderek tercihini ortaya koydu. Sonucun ülkemiz ve milletimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte belirsizlik dönemi de sona erdi. Artık işimize odaklanmamız gerekiyor. Çünkü sektör olarak acil çözüm bekleyen sorunlarımız var. 500 milyon dolar cari fazlası olan sektörümüz yeniden cari açık veren bir düzeye geldi. Hızla artan maliyetler, döviz kurlarının bugün ulaştığı seviye nedeniyle rekabet avantajımızı kaybediyoruz. İhracatımızda düşüş var. Yeni ekonomi yönetiminin en kısa zamanda göreve başlayarak sektörün görüş ve önerileri doğrultusunda ithal ayakkabı sorununa hızla neşter vuracağını ümit ediyoruz."

        AKKOL: HER ZAMANKİNDEN FAZLA ÇALIŞMAMIZ GEREKEN BİR SÜREÇTEYİZ

        Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Akkol seçim sonrası mesajında şu ifadelere yer verdi:

        “13. Cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik eder, seçimin ülkemiz için hayırlı olmasını dileriz. Şimdi artık her zamankinden daha fazla çalışmamız, ülkece el birliğiyle üretmemiz gereken bir süreçteyiz. İşverenler olarak, yeni dönemde sosyal refah ortamının gelişmesini ve ülke rekabetçiliğimizin üst seviyelere hızla taşınmasını temenni ediyoruz. Bu temennimizin çalışma hayatımıza odaklanarak ve sosyal diyalog ile birlikte mümkün olacağı inancındayız.

        Bunun için Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu olarak her zaman olduğu gibi devletimizin ve milletimizin yanındayız. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmaları işçi, işveren, kamu ortak faydası ve sosyal diyalog ekseninde, tüm paydaşlar ile iş birliği içerisinde yürüttük. Tüm ücretlerde asgari ücrete kadar olan tutarın vergi dışı bırakılması, Beyaz Bayrak uygulamasının devreye alınması başta olmak üzere çalışma hayatını doğrudan ilgilendiren pek çok konuda birlikte yol aldık. Bir kez daha iş birliği içinde gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalar için teşekkür ederiz. Bu zamana kadar yaptığımız çalışmaların yeni dönemde de artarak devam edeceğine olan inancımız tamdır. Bundan sonra da tüm birikimimiz ile ülkemizi ve çalışma hayatımızı en iyi noktaya taşımak için her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz. Bu vesile ile, bir kez daha seçimin ülkemiz için hayırlı olmasını diler, 13. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı bir kez daha tebrik ederiz.”

        PELİSTER: EKONOMİ GÜNDEMİNE ODAKLANMALIYIZ

        İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister şunları söyledi:

        "Demokratik olgunlukla tercihini yapan milletimizin iradesiyle yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik ediyor, seçim sonucunun ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

        Seçim gündemi tamamlandığına göre şimdi ekonomi gündemine odaklanmalıyız. En kısa sürede ihracatçılarımızın beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda yeniden belirlenecek ekonomik politikalarla yatırım ortamının iyileştirilmesini, enflasyon kur makasının daraltılmasını, enflasyon faiz dengesinin sağlanmasını ve finansmana erişimin kolaylaştırılmasını bekliyoruz.

        Ülkemizin kalkınmasına ve ekonomisine en büyük katkı sağlayan ihracatın itici gücü olan kimya sektörü olarak Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında yeni rekorlar kırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."

        OLPAK:BİR SEÇİMİ DAHA OLGUNLUKLA GERİDE BIRAKTIK

        DEİK Başkanı Nail Olpak şu mesajı yayımladı:

        “Demokrasinin gereği olan bir seçimi daha olgunlukla geride bıraktık. Milletimizin iradesiyle bir kez daha seçilen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdogan'ı tebrik ediyor, sonuçların ülkemiz ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

        Yeni dönemde Türkiye'nin önemli gündemlerinden birisi de istikrar içinde dengeli ekonomik kalkınmanın devamı olacaktır. İş dünyası olarak, seçim gündemi sonrasında, her zaman olduğu gibi daha fazla yatırım ve ihracat yapmaya, katma değer ve istihdam üretmeye, ülkemiz için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

        Ticari Diplomasi faaliyetlerimizle dış ekonomik ilişkilerimizi dünyanın dört bir yanında daha fazla sürdüreceğiz.”

        EREN: YAPISAL REFORMLARIN GÜNDEME ALINMASINI BEKLİYORUZ

        Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren'in seçim sonrası açıklaması ise şöyle oldu:

        “Cumhuriyetimizin 100. yılında yapılan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi, yüksek oranda katılım ile gerçekleşerek bu anlamda önemli bir demokrasi tecrübesi olarak tarihimizdeki yerini aldı. Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu adına, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ikinci kez Cumhurbaşkanlığına seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 28. dönem milletvekillerini kutluyorum.

        Seçim sonuçlarının, kısa süre önce deprem felaketini yaşamış milletimizin özellikle bu zor günlerde ihtiyacı olan dayanışma, birlik ve beraberlik duygusunu perçinlemesi, ayrıca toplumsal refahı ve mutluluğu artırması en büyük temennimizdir.

        Mevcut kırılgan küresel ortamda ekonomimizin genelinde öngörülebilirliği sağlayacak, öne çıkan sorunlara karşı çözümler üretecek, yatırım ortamını iyileştirecek adımların hızla atılmasına ihtiyaç duyuluyor. İş dünyası olarak, başarı çıtamızı yükseltme azminin yanı sıra sürdürülebilir büyüme ve refah artışı hedefiyle ülke ekonomimizi güçlendirecek yapısal reformların gündeme alınmasını da bekliyoruz. Bu anlamda vakit kaybetmeksizin hep birlikte, el ele çalışmaya başlamalıyız.

        Bizler uluslararası çapta önemli projelere imza atan Türk müteahhitler olarak, Sayın Cumhurbaşkanımız ile yeni hükümetimizin ve ilgili kurumlarımızın desteğiyle bir taraftan ülkemizde çok daha yoğun çalışırken, diğer taraftan da ülkemizin marka elçileri olarak yurt dışında yeni başarılar elde edeceğimize inanıyoruz. Nitekim gerek yurt içi, gerek yurt dışı faaliyetlerimizle ekonomiye sağladığımız katkı ve katma değerin çok daha fazla önem kazandığı bir dönemden geçiyoruz.

        Seçimlerin geride kalması ve belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla yaşadığımız deprem felaketinin yaralarının sarılmasına, risk taşıyan bölgelerimizin de hızla depremlere hazırlıklı hale getirilmesine yönelik düzenleme ile eylemlerin kararlılıkla sürmesini öncelikli görüyoruz. Ülkemizin aydınlık geleceği için üyelerimizle birlikte elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz.

        Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi sonuçlarının bir kez daha tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum.”

        DÜZGÜN: 'ARTIK ÜLKEMİZİN GELECEĞİNE ODAKLANMA ZAMANI'

        Seçim sonuçlarını değerlendiren Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, seçim sürecinin tamamlanmasıyla birlikte belirsizlik ortamının geride kaldığını vurguladı.

        Düzgün, "Artık, ülkemizin geleceğine, temel meselelerimize odaklanma tam zamanı. İkinci yüzyılımızı planlamak, ekonomik ve sosyal alanlarda güçlü adımlar atmak için tüm enerjimizi birleştirmeliyiz. Türkiye Perakendeciler Federasyonu bünyesinde yer alan yerel zincirler olarak, devletimizin yanında durmaya ve her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz. Bu süreçte, ülkemizin ekonomik istikrarını güçlendirmek, büyümeyi sürdürmek ve istihdamı artırmak için kararlılıkla çalışacağız" dedi.

        Yerel üretimi desteklemek ve yerli markaları güçlendirmek için çaba sarf edeceklerini kaydeden Düzgün, "Yerel girişimcilerin büyümesini teşvik edecek adımlar atacak ve Türk ekonomisine katma değer sağlamaya devam edeceğiz. Aynı zamanda, rekabetçiliği artırmak ve müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için sürekli yenilik ve iyileştirmeler yapmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin önümüzdeki süreçte tek yürek halinde hareket edip, daha da güçleneceğine ve ekonomik potansiyelini tam anlamıyla ortaya çıkaracağına yürekten inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ