Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Son dakika: Alanyaspor - Fenerbahçe maçında kural hatası iddiası! - Fenerbahçe Haberleri
        1

        Fenerbahçe Süper Lig'in 38. haftasında deplasmanda Alanyaspor ise golsüz berabere kaldı. Sarı-lacivertli ekipte Gökhan Gönül 43. dakikada kırmızı kart gördü. Fenerbahçe şampiyonluk yarışında çok kritik 2 puan kaybetti. Lider Beşiktaş ile fark 5'e çıktı.

        2

        PENALTI İPTAL EDİLDİ

        Karşılaşmanın 26. dakikasında Fenerbahçeli Mesut Özil'in sağ kanattan kale sahasına çıkarttığı topa Enner Valencia hareketlendi. Ekvadorlu yıldız topa doğru doğru hamle yaparken Caulker’in müdahalesinin ardından yerde kaldı ve hakem penaltı noktasını gösterdi.

        3

        VAR incelemesi sonrasında Valencia’nın ofsayt pozisyonunda olduğu tespit edilip penaltı kararı iptal edildi ve maç devam etti. Sarı lacivertli futbolcular bu duruma bir süre itiraz etse de ofsayt kararı değişmedi.

        4

        KURAL HATASI İDDİALARI

        Uluslararası Futbol Birliği Kurulu'nun (IFAB) "Ofsayt" başlıklı 11. kuralı tartışma yarattı. Fenerbahçe cephesi penaltının iptalinin kural hatası olduğu öne sürdü.

        5

        IFAB'ın "Topla oynama teşebbüsü ile topa doğru hareket eden ofsayt pozisyonundaki oyuncuya topla oynamadan veya teşebbüs etmeden veya rakibi ile top için mücadele etmeden önce faul yapılırsa ofsat ihlali gerçekleşmeden önce olduğu için faul ile cezalandırılır" şeklindeki kuralı aktarıldı.

        6

        DENİZ ÇOBAN NE DEDİ?

        Eski hakem Deniz Çoban, Süper Lig'in yayıncı kuruluşunda Alanyaspor - Fenerbahçe mücadelesinin tartışmalı pozisyonlarını değerlendirdi. Çok tartışılalan ofsayt pozisyonunu yorumladı:

        7

        "VAR ÇOK CİDDİ HATA YAPMIŞTIR"

        Mesut'un Valencia'ya pasında ofsayt olmasa kart gerekir mi? Gerekir. Ya bariz gol şansından kırmızı ya da umut vadeden ataktan sarı kart olması gerekirdi. Ama hakem hiç kart göstermedi.

        8

        Konu şu; topa vurulduğu anda bir oyuncu şeklen ofsayt pozisyonundaysa ofsayt kabul edilmez. Oyuna müdahale etmesi gerekir. Topa dokunması gerekir.

        9

        Ya da çok ciddi şekilde kaleciyi ya da rakip oyuncuyu engellemesi gerekir. Burada sadece 'Valencia, savunma oyuncusunun koşu yolunda bulunuyor' diyebilirsiniz. Ama kararı VAR veremez. Hakem verir. Belki de Yaşar Kemal Uğurlu, VAR'da pozisyonu izlese penaltıda ısrar edecekti. Ama VAR 'Ofsayt' dedi. Diyemez.

        10

        "HAKEMİN PENALTI VERME OLASILIĞINI KALDIRIYOR"

        VAR, ne dedi? 'Ofsayt var' dedi. VAR yorum gerektiren bir pozisyona karışamaz. Diyecek ki 'Gel izle. Valencia, burada ne yapmış, kendin karar ver'... Burada hakem kararı olması lazım. Burada ciddi bir prosedür hatası var. Bir oyuncunun şeklen ofsayt olması ihlal değildir. Bu kararı hakem vermeliydi.

        11

        'Sana göre, bana göre' bir karardır. VAR burada hakemin yerine yorum yapamaz. Yaşar Kemal Uğurlu'nun izleyip penaltı verme olasılığını da ortadan kaldırıyor.

        12

        AHMET ÇAKAR: KURAL HATASI

        "Maçta bir kural hatası var. FIFA oyun kuralları der ki, tabii ki kabaca söylüyorum, 'ofsayttaki bir oyuncu topa doğru hareketlendiğinde topa dokunmadan önce bir faulle karşılaşırsa onun ofsaytta olması söz konusu olmaz, pozisyon faulle cezalandırılır'. Dün gece aynısı oldu."

        13

        "Valencia, Tzavellas'ın önünde, ofsayt pozisyonunda top oraya doğru atılıyor, Valencia topa hareketleniyor, Tzavellas arkadan penaltıyı yapıyor."

        14

        "Ve Yaşar Kemal Uğurlu da haklı olarak penaltıyı veriyor. Ama o da ne! VAR müdahalesiyle penaltı iptal olup ofsayt veriliyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ