Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Son dakika! Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Phillip Cocu imzayı attı | Fenerbahçe Haberleri - Fenerbahçe Haberleri

        Basın toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç,“Bugün burada ikinci kez bir aradayız. Bizim için bugün önemli bir gün. Nice önemli ve güzel günler yaşamak dileğiyle. Biliyorsunuz ben bugün başkan ve yönetim olarak ilk defa bir hocayla anlaştık ve sembolik imza törenimizi yapıyoruz. Gönlümüzden geçen, arzu ettiğimiz ve başkan olduğum müddetçe -umarım bu bir dönemden fazla olur- tek teknik direktör ile çalışırız. Tabii bunun için de beklentiyi biliyoruz ve hep beraber, Damien Comolli liderliğinde, Phillip Cocu’nun teknik direktörlüğünde nice başarılara imza atarız. Dilerim ki hep bir sonraki başarının ne olacağını sizlerle paylaşırız. Phillip Cocu ve ailesine, yardımcısı Chris’e; Türkiye’ye, İstanbul’a ve Fenerbahçe’ye hoş geldiniz diyoruz.” dedi.

        REKLAM

        ALİ KOÇ: COCU İLE AYNI HEDEFLER ÇERÇEVESİNDE BİRLEŞTİK

        Teknik Direktör Phillip Cocu ile aynı vizyon ve hedefler çerçevesinde birleştiklerini de dile getiren Koç, “Biz, Damien Comolli ile 1 yıldır çalıştığımızı söylemiştim. Bu dönemde hem futbolcu hem de teknik direktör tarafından ciddi çalışmalar yaptık, istatistikler kullandık. Belli bir felsefe ve anlayış çerçevesinde hocalarımızı önceliklendirdiğimizi, bununla beraber bir Türk hoca ile devam edeceksek de bunun Aykut Hoca olacağını söyledim. Sizin de huzurlarınızda Aykut Hocaya bugüne kadar Fenerbahçe’ye verdiği hizmetlerden dolayı başkan ve taraftar olarak teşekkür ederim. Her zaman size Fenerbahçe söz konusuysa Aykut Kocaman’ın bir teknik direktörden daha fazlası olduğunu söylemiştim. Aykut Kocaman, bir kez daha aynı duruşu sergiledi. Kendisiyle konuşurken, ‘Ben bir müddet çalışmayacağım ve benim ekibimin haklarının korunmasında destek olmanızı istiyorum’ dedi. Biz de kendisine, ‘Hem sizin hem ekibinizin hakları korunacaktır. Bu sizin hakkınızdır.’ dedik. Phillip Cocu, Aykut hocanın ekibiyle çalışmaya başlayacak. Belli bir zaman sonra da istediği isimlerle devam edecek. Bu anlayışı için de hem Aykut Kocaman’a hem de ekibine teşekkürler. Phillip Cocu’ya gelince de yaptığımız çalışmalar çerçevesinde biz belli kriterler çerçevesinde önceliklendirmeler yaptık. Cocu'nun bizde en dikkat çeken tarafı 4 yılda 3 şampiyonluk yaşamasıydı ve bu çok önemli. Son 4 sezonda PSV'nin gücü çok iyi değildi. Belki kendisi farklı düşünebilir. Fenerbahçe, gerekli zemini sağlayan bir kulüp. İstatistik olarak hocamızın takımlarında ekip performansının arttığını gördük. Bu bizim için önemli. Bununla beraber yeni bir kariyer ve başarılara yelken açma arzusu bizim isteklerimiz doğrultusundaydı. Yaptığımız istatistiklerde de hocamızın oynattığı oyuncuların bireysel performanslara da katkı sağlaması önemliydi. Akabinde münferit performanstan çok takım performansına önem vermesi, genç oyunculara imkan tanıması ve altyapılardaki tecrübesi çok önemliydi. Biz, şampiyonluk ve transfer sözü vermedik; biz, bir zihniyet, bir felsefe ve bir kültür değişikliği sözü verdik. Bu anlamda da hocamızın ismi öne çıktı. Cocu’nun hem saha için hem de saha dışındaki karakteristik özelliği, sakin oluşu, pozitif bakışı bizi etkiledi. Evet, alternatiflerimiz vardı ve seçilene kadar da hiç kimseyle konuşmadık. Seçimden sonra da Damien Comolli ile konuştuk ve hemen Phillip Cocu ile görüşmeye başladık. Başkan ve Yönetim olarak 3 haftadır görevdeyiz. Yaptıklarımızı, tespit ettiklerimizi Temmuz ayının sonunda en şeffaf şekliyle açıklayacağız. Phillip Cocu’nun hem Türk futboluna hem de Fenerbahçe camiasına hayırlısı olmasını diliyorum. Nice başarılar elde etmeyi diliyorum. Bakalım hayat bize neler gösterecek. Sizler de geldiğiniz için teşekkür ederim.” ifadelerini kullanırken transfer konusunda da şu açıklamayı yaptı:

        REKLAM

        “Prensip olarak bir şey imzalamadan açıklamak yanlış. Doğru bulmuyorum. Nasıl ki hoca konusunda sıkı bir çalışma yaptıysak oyuncular konusunda da sıkı çalıştık. Şu anda birkaç hafta daha sıkı pazarlık yapmamız gereken oyuncular da olabilir, anlaşmaya yakın olduğumuz oyuncular da. Bir önceki basın toplantısında tüm takımın Şampiyonlar Ligi maçlarına kadar hazır olup olamayacağını sormuştunuz ve ben de belli şartların var olduğunu söylemiştim; Finansal Fair Play gibi. Ancak temennimiz Şampiyonlar Ligi maçlarına kadar temel kadroyu hazır edebilmek. Ayrıca özel bir maç programı da hazırladık. Hatta bazıları planlandı. İnşallah 6-7 Ağustos tarihinde takımın ana bölümü tamamlanmış olur. Şampiyonlar Ligi’ndeki elemelerde sonuç ne olursa olsun ondan sonra da transfer dönemi devam ediyor ve bazı transferler de olabilir.”

        Ali Koç'un ardından söz alan Cocu'nun konuşmalarından öne çıkanlar şu şekilde:

        "BURADA OLMAKTAN DOLAYI ÇOK MUTLUYUM"

        “Öncelikle geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Burada olmaktan dolayı çok mutluluk duyuyorum. Başkanımızın da ifade ettiği gibi birkaç haftadır görüşme halindeydik, konuşmalarımızı tamamladık. Fenerbahçe’nin geleceğini, planlarımızı, nasıl olabileceğini konuştuk. Fenerbahçe’nin teknik direktörüyüm ve bu durum bana gurur veriyor. Buraya, futbola dair felsefemi yansıtma düşüncesiyle geldim. Pozitif davranışlarla önümüze bakma arzusu içindeyim. Çok çalışacağız. Takım olarak bir bütün halinde birlikte hareket etmemiz, net bir duruş sergilememiz gerekiyor. Sadece saha içinde değil, saha dışında da bunu yapabilmemiz önemli. Başlamak için çok istekliyim. Yarın ilk antrenmanımızı yapacağız. Oyuncularımızı da daha iyi tanımaya başlayacağım. Bu yolculuğa yarın hep beraber çıkıyoruz. Gerek Damien’l gerek Başkanımızla başarı için her şeyi yapacağız. İnsanların yaptığımız işle ilgili pozitif bir düşünceye sahip olabilmeleri için elimizden geleni yapacağız.”

        REKLAM

        "PSV'DE YAPTIKLARIMI YAPABİLECEĞİME OLAN İNANCIM SAYESİNDE BURAYA GELDİM"

        “5 yıldan fazladır PSV’de görev yapıyordum. Aslında buna 7 yıl da diyebiliriz ancak 5 yılı takımın teknik direktörü olarak geçti. PSV’den sonra Fenerbahçe’nin ilgisi oldu. Benim için en önemlisi gelecek için doğru adımları atabilmekti. Oyunculuğumdan beri düşündüğüm, gelecek için farklı bir şeyler yapabilmekti. Önüme yeni bir kulüp çıktı. Yeniden PSV’de yaptıklarımı gerçekleştirebileceğime olan inancım sayesinde buraya geldim. Son derece büyük heyecan duydum ve bu durum motivasyonumu çok yukarılara taşıdı. Yeni fikirler önüme çıktı. Hem Sayın Comolli’nin hem de Başkanımın fikirleri ortaya çıktı ve bunlar beni heyecanlandırdı. Bazen öyle anlar gelir ki; artık değişim zamanıdır. PSV’de çok başarılı yıllar geçirdik. Çok uzun yıllar formasını da giydiğim kulüptü PSV. Artık değişim zamanının geldiğine inandım, önüme çok iyi bir fırsat çıktı ve bu nedenle PSV’den ayrıldım.”

        FELSEFESİNİ AÇIKLADI!

        “Futbola nasıl baktığım, futbolla ilgili temel düşüncelerim değişmeyecek. Performans ve yaptırdığım antrenmanlar açısından, oyuncuların gelişimleriyle ilgili yaptığım şeyler değişmeyecek. Ama buradaki çalışmalar farklı olacak. Çünkü farklı değerleri olan bir kulüpteyim. Farklı bir lige geldim. Farklı detaylar ve noktalar var. Önce takımı ve ligi tanımam gerekiyor. Ama takımın nasıl oynamasını isteyeceğim konusundaki düşüncelerim değişmeyecek. Öne doğru oynayan, yaratıcı ve hep pozisyon üretmeye çalışan bir takım olma konusundaki arzum değişmeyecek. Maçları kazanmayı nasıl ve ne şekilde kazanmak isteyeceğim konusundaki düşüncelerim değişmeyecek.”

        "ÖNCELİĞİMİZ, ELİMİZDEKİ OYUNCULAR OLACAK"

        “Özellikle oyuncuları bireysel anlamda daha iyi tanıyabilmek için onları gözlemlemeye gayret gösterdim. Bu işin en iyi yolu, birlikte çalışmaktır. Gerek saha içinde gerek saha dışında doğru çalışmaları yaparak birbirinizi tanımaktır. Önce oyuncularımızla beraber çalışmalarımıza başlayacağız. Birkaç günlük tanışma sürecimiz olacak tabii. Teknik anlamda neler yapabiliriz, futbolu nasıl oynayabiliriz bunlarla ilgili bazı görüşlerimiz var. En iyi yöntem artık antrenmanlara başlamak ve sezonun ilk maçına kendimizi en doğru şekilde hazırlamaktır. Fenerbahçe gibi büyük bir takımdayız ve böyle büyük takımlar her zaman kadrolarına katacakları oyuncularda kendilerine ekstra bir şeyler verebilecek oyuncuları ararlar. Ama önce elimizde neler var ona bakmak istiyoruz.”

        REKLAM

        “Her iki sistemi de kullanabilen bir hocayım. Aklımdaki düşünce bu. Bu durum oyuncuların kalitelerine ve özelliklerine bağlı. Önemli olan onlara ne istediğimizi aktarabilmek. Başarıya ve hangi noktaya nasıl ulaşmak istediğimizi onlara doğru bir şekilde aktarmalıyız. Tüm takımın bireysel özelliklerini, onların sahip oldukları kaliteleri birleştirerek takım halinde maksimum verimi alabilmek bizim için çok önemli. Buna ulaşmak için bazen iki defansif bazen de tek defansif orta saha ile oynamanız gerekebilir. Burada önemli olan futbol felsefemizi doğru bir şeklide takip edebilmek. Futbol felsefemiz de şu; pozisyon üreten bir takım olmak. Geriden oyun kurarak ne istediğini bilen bir takım olmak istiyoruz. Topa sahip olan, çok yaratıcı ve çok fazla hareketlilik gösterebilen bir takım. İlk günden itibaren bunun için çalışacağız.”

        "GÖZÜMÜZ, ALTYAPININ ÜZERİNDE OLACAK"

        “Öncelikle elimizdeki kadroya bakacağız. Başlangıcımız bu olacak. Daha sonra tabii ki Fenerbahçe’de olduğumuz süre boyunca gözlerimiz açık olacak. Altyapı önemli. Biz bu duruma Hollanda’dan fazlasıyla alışığız. Gözümüz onların üzerinde olacak. Onları izleyeceğiz. Onlar bu kulübe katkı verebilecek oyuncular olabilirler. Bazen A takımla antrenmanlara çıkacaklar, bazen de bize hazır gelecekler. Belki onlara maç içerisinde dakikalar vereceğiz. Değerlendirmeyi idmanlarda yapmamız gerekiyor. Önemli olan bu değerlendirmeleri yapabilmek.”

        "STADIN DOLU OLMASI FANTASTİK BİR DURUM OLUR"

        “Stadın dolu olması fantastik bir durum oluşturur. Taraftar desteği son derece önemli. Arkanızda çok fazla taraftar varsa siz daha güçlü olur ve rakipleri baskı altına alırsınız. Daha önceki yıllarda PSV ve Barcelona ile bu sahaya geldim. Bu sahayı, atmosferi biliyorum. Maçın başlamasına çok uzun zaman önce taraftar tezahüratlara başlamış oluyor. Rakip takımlar için de etkileyici bir durum. Takım olarak da gurur duyduğumuzu gösteririz. Saha içerisinde en iyi sonucu alma konusunda son derece istekli olduğumuzu taraftarımıza yansıtabiliriz. Eğer takım bunları yaparsa taraftarlar da karşılık verecektir. Onlara çok ihtiyacımız olacak. Taraftarlarımızla birlikte savaşacağız.”

        REKLAM

        “Barcelona’da geçirdiğim yılların tabii ki katkısı var. Barcelona’daki dönemi 6 yıl olarak değerlendirmeyelim. En üst seviye takımlardan birinde ve en iyi oyuncularla oynadım. Kendimi çok geliştirdim. Barcelona’da bir teknik direktör olarak çalışmadım ama teknik direktörlük sürecimde baskı altında nasıl çalışmam gerektiğini öğrenmeye önem verdim. Tüm bu bileşenler ve edindiğim tecrübeler beni tamamlıyor, beni ben yapıyor. Benim oyun fikrimi ve tarzımı bu tecrübeler oluşturuyor. Hoca ve oyuncu olarak tecrübeler sizi bir adım ileriye taşır. Bir oyuncu olarak öyle büyük bir takımda çalışmak şans ve ayrıcalıktır. Şimdiyse Fenerbahçe gibi büyük bir kulüpteyim ve mutluyum, gururluyum. Tekrar aynı şekilde o başarılara ulaşmak istiyoruz. Ekibimle beraber isteğimiz şu; burada yapacağımız çalışmalarla hem oyuncularımıza bunu yansıtmak hem de saha içerisinde gösterdiğimiz davranışlarla neler istediğimizi yansıtmak istiyoruz.”

        "BİR ŞEYİ ÇOK İSTİYORSANIZ, HER GÜN ÇALIŞMANIZ GEREKİR"

        “Avrupa ve PSV dışında ilk teknik direktörlüğüm olacak. Ama futbolcu olarak farklı ülkelerde forma giydim. Rakiplerimize çok saygı duyuyoruz. Hiçbir şey kolay elde edilmiyor ve 20 yılda öğrendiğim şey bu. Bir şeyi çok istiyorsanız bunun için her gün çok çalışmak zorundasınız. Bunu sadece ben başarmayacağım, biz bunu; teknik heyetle, sahada mücadele eden arkadaşlarımızla ve herkesin yardımıyla başaracağız. Sahaya çıktığımızda takımın maksimum performans verdiğini görmemiz ve bununla gurur duymamız gerekiyor. Her maç bunu sergilememiz gerekiyor. Herhangi bir şeye söz veremem ama inanıyorum ki rakiplerimize saygı duyarak, önce bizim kendimize inanmamız ve takım içinde bu inancı sağlamamız gerekiyor. Hiçbir şey imkansız değildir. Çıktığımız yola inanmalıyız. Gerekli imkanlara ve kaliteye sahibiz. Bu imkanlara sahipseniz güzel şeyler başarabilme imkanınız vardır.”

        “Herkesin farklı bir karakteri vardır. Her Hollandalı hocayı aynı şekilde değerlendiremeyiz. Ben onlardan farklıyım. Ama eğer ki öğrenebilecek bir şey varsa bunu da yapmak gerekir diye düşünüyorum. Her zaman kendimi geliştirmeye ve bir adım ileriye taşımaya önem verdim. Eğer önüme bir fırsat geldiyse ve birinden bir şey öğrenebilirsem bunu her zaman yapmaya çalışırım. Dirk Kuyt, Frank de Boer ve Guus Hiddink ile görüşme imkanım vardı. Onlardan benim gelişimime katkı sağlayacak bir şey alabilirsem de alırım. Sorunuza yanıt olarak da evet görüştüm.”

        REKLAM

        "UMUYORUM EN HIZLI ŞEKİLDE ŞAMPİYONLAR LİGİ'NE DÖNERİZ"

        “Öncelikle birlikte çalışacağımız oyuncularla bir araya gelmemiz ve onlarla bu yolun nasıl olacağını görmemiz gerekiyor. Genç oyuncularla bir araya geldiğinizde onlar biraz daha yol göstermenize ihtiyaç duyarlar, biraz daha onların gelişimine odaklanmanız gerekebilir ve bunu sadece teknik anlamda söylemiyorum. Farklı noktalarda da genç oyunculara yol göstermeniz gerekebilir. O nedenle daha tecrübeli oyuncuların olmasının da olumlu yanları ortaya çıkabilir. Bir takım oluşturmalıyız ve en kilit nokta bu. Çok sayıda Şampiyonlar Ligi maçı oynadım ve orada olmak çok önemli. En hızlı şekilde o seviyeye dönme arzusundayız. Bu kulübün nerelere gelmek istediğini biliyoruz. Temel hedef; güçlü bir takım yapısı oluşturmak. Zamanla ve adım adım bu gelişim ortaya çıkacaktır. Bu, 1-2 haftada olamaz ama gitmek istediğimiz bir yön var ve bu yolculuğa hep birlikte çıkacağız. Hedeflerimiz belli, umuyorum en hızlı şekilde Şampiyonlar Ligi’ne döneriz.”

        REKLAM

        “İspanya’da da futbol tutkulu bir hal alabilir. Ben de bu şekilde yaşayan bir insanım. Futbol, çok güzel bir oyun ve bu oyunu seven bir insanım. Dolu statlarda karşılaşmalara çıkmayı seven bir insanım. Futbolcu olarak da taraftarın istediği futbolu, yarattığı atmosferi yaşamak istersiniz. En güzel tarafı da taraftarın yarattığı tutku ve istektir. Fenerbahçe ile çıktığım bu yolculuğun parçası olmak harika. Taraftarımızın hissettiği duyguları hissediyorum. Bu duygular futbol için önemli ve bir tutkudur.”

        DAMIEN COMILLI: İHTİYACIMIZ, BAŞARILI BİR TRANSFER DÖNEMİ GEÇİRMEK

        Sportif Direktör Damien Comolli transfer dönemine ilişkin şu şekilde konuştu:

        “Birçok oyuncuyla adımız geçiyor. Biz de bazı oyuncularla görüşüyoruz, irtibat halindeyiz. Bu açıklamaları doğru zamanda yapmayı doğru buluyoruz. Açık ve şeffaf şekilde doğru zamanda bu açıklamaları yapmak istiyoruz. Gerek Phillip Cocu, gerek ben birçok oyuncuyu izliyoruz. Farklı hedeflere yoğunlaştık. Doğru pozisyona gelince bunları açıklamayı doğru buluyoruz. Basının manşete ihtiyacı var ama bizim ihtiyacımız olan başarılı bir transfer dönemi geçirmek. Bu da güven ortamı ve gizliliğin doğru sağlanmasıyla olabilir. Bizim için doğru transfer dönemi bu şekilde yürümeli. Şu ana kadar Phillip’le tüm görüşmelerimiz bu gizlilik çerçevesinde devam etti. Bir şeyler yapabilmek istiyorsak bu şekilde devam etmeli.”

        REKLAM

        "BU TAKIMIN MAÇLARINI, GEÇEN SEZONUN BAŞINDAN BU YANA İZLİYORUM"

        Fenerbahçe'yi uzun zamandır takip ettiğini de dile getiren Comolli, sözlerini şu şekilde tamamladı:

        “Ben aslında bu takımın maçlarını geçen sezonun başından beri izliyorum. Bu takım geçen sezon 46 maç oynadı ve yaklaşık 40’ını izledim. Oyuncuları çok iyi tanıyorum. Takımın güçlü ve zayıf yönlerini biliyorum. Aynı zamanda bazı oyuncularla konuşma fırsatı buldum. Futbol dünyasında olduğumuz için birbirimizi tanıdığımız oyuncular var. Bu yöntem, takımı tanıma anlamında daha iyi bir yöntem. Takımı oluşturan parçalar onlar ve bu parçalarla konuşmak son derece önemli. Phillip’le de konuşmalarımız oldu. Çok konuştuk. İlk buluşmamızdan beri bu takımla ilgili konuları konuşuyoruz. Nasıl bir takım oluşturabiliriz? Nasıl bir takım ruhu oluşturabiliriz? Phillip’in kafasında son derece önemli noktalar bunlar. Elimizdeki oyunculara bakınca bu takımın nereye gitmesi gerektiğini anlayabilen oyuncular var. Henüz Phillip’in Fenerbahçe antrenörü olacağı kesin değilken çok fazla maç izledi ve oyuncuları biliyor.”

        REKLAM

        Son olarak söz alan Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç, “Biz bir aileyiz. Benim kampanyam da Fenerbahçe ailesinin yeniden birlik ve beraberliği önemliydi. Hem Phillip Cocu’nun hem de Chris’in Türkiye’de mutlu olmaları bizim için önemlidir.” dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ